Belastingdienst maakt het makkelijk bij een glutenintolerantie

Belastingdienst glutenintolerantie

Het is weer tijd voor de belastingaangifte. Vanaf 1 maart 2018 heeft iedereen in Nederland twee maanden de tijd om aangifte te doen. De Belastingdienst heeft speciaal gedacht aan mensen met een glutenintolerantie.

Wanneer je op advies van een medisch specialist een glutenvrij dieet moet volgen, mag je deze dieetkosten aftrekken. En dat maakt het invullen van de belastingaangifte lang niet zo vervelend meer!

Het volgen van een dieet is niet goedkoop. Wanneer je een glutenvrij dieet volgt, ontkom je er niet aan om allerlei glutenvrije producten aan te schaffen. Omdat de grondstoffen van deze producten vrij kostbaar zijn en het in een speciale (glutenvrije) omgeving gemaakt wordt, loopt de prijs op. Daarbij komt ook nog dat het geen massaproduct is, wat de prijs nog verder opdrijft.

De Belastingdienst komt mensen met een glutenintolerantie tegemoet. Wanneer je op advies van een medisch specialist, zoals een (huis)arts of diëtist, een dieet moet volgen, mag je dieetkosten van je belastbaar inkomen aftrekken. Het gaat om een vaststaand bedrag.

Dieetkosten

Met een glutenvrij dieet mag je voor 2017 een bedrag van 900 euro aan dieetkosten aftrekken, in combinatie met lactosevrij is dat 1.050 euro. Op de website van de Belastingdienst is een overzicht te zien van alle diëten waarvoor je geld terug kunt krijgen. De Belastingdienst komt je niet alleen tegemoet wanneer je zelf een voedselintolerantie hebt, maar ook wanneer je een partner of kinderen met een allergie hebt.

Belangrijk punt hierbij is wel dat je alleen het deel van de zorgkosten mag aftrekken dat uitkomt boven een bepaald bedrag, de zogenaamde zorgdrempel. Deze is afhankelijk van het belastbaar inkomen. Dit betekent dat de hoogte van je inkomen bepaalt hoeveel geld je daadwerkelijk mag aftrekken.

Dieetverklaring

Om hiervoor in aanmerking te komen, is het wel belangrijk om een dieetverklaring achter de hand te houden. De Belastingdienst gelooft niet iedereen zomaar op zijn blauwe ogen en kan vragen om een ‘bewijs’. Daarom is het slim om je (huis)arts of diëtist te vragen een dieetverklaring op te stellen.

Een voorbeeld van zo’n dieetverklaring is ook te vinden op de website van de Belastingdienst. Zo’n officiële verklaring is overigens niet leidend; wanneer een arts op een andere manier een dieetbevestiging kan geven is dat vaak ook voldoende. Zolang hij of zij maar kan verklaren dat je om medische redenen noodgedwongen een dieet moet volgen.

Glutensensitiviteit

Goed nieuws voor mensen met glutensensitiviteit. Niet alleen bij coeliakie, maar ook bij glutensensitiviteit mag je dieetkosten aftrekken. Ik ben zelf glutensensitief en heb een koemelkallergie en mag dit jaar 1.100 euro aan dieetkosten van de belasting aftrekken. Enige wat je dus wel moet hebben is een verklaring van je (huis)arts dat je op medisch advies een dieet volgt.

Krijgen jullie geld terug van de Belastingdienst? Ook bij glutensensitiviteit?

16 Reacties op “Belastingdienst maakt het makkelijk bij een glutenintolerantie

 1. Ik heb coeliakie en ik moet erg jaar erg mijn beste doen om terug te krijgen. Vaak komen we maar net boven de drempel uit. Met 2 keer coeliakie-vergoeding plus nog wat extra zorgkosten.

  1. Ja, op de website van de Belastingdienst vind ik het allemaal nogal eenvoudig ‘klinken’. Moet nog maar zien of het inderdaad gaat lukken. Afwachten maar! Het is in ieder geval de moeite waard om het te proberen 😉

 2. Oftewel, 1000 euro dat is weer een stuk minder dan de 1250 die het eerder was. En nu is er ook sinds een jaar die zorgdrempel waardoor je eigenlijk niks terugkrijgt. Niet groter maken dan het is.

  1. Ik hoor verschillende verhalen, Yannick. Sommige mensen krijgen inderdaad niet veel (of helemaal niets) terug. Maar er zijn ook mensen die wel wat mogen aftrekken. Dat hangt echt van je inkomen af. Die zorgdrempel is er volgens mij al een aantal jaar. De Belastingdienst had al een drempel in 2011 (zie website van Belastingdienst).

 3. Vorig jaar kreeg ik nog wat terug , maar nu is mijn drempel €1350 en alleen coeliakie, die voor mij werkt het niet helaas!

 4. Beste,

  Ik lees zojuist jouw blog. Ik vraag me af hoe jij komt aan de info dat een glutensensitiviteit ook maakt dat je bij de belastingdienst dieetkosten af mag trekken.

  Ik heb zelf een bloedtest gedaan waar verhoogde antistoffen uit kwamen maar heb geen biopt meer laten nemen omdat ik op akkoord van de diëtiste wel al aan een glutenvrij dieet was begonnen. Klachten zijn nu weg. De HA én diëtiste willen geen verklaring schrijven omdat ik geen biopt heb laten nemen, en de diëtiste geeft dus aan dat de aftrekpost alleen is voor coeliakie (en daar is het biopt dus voor nodig en dan moet ik weer gluten eten).

  Ik hoor graag van je!

  1. Hoi Els,
   Wat vervelend dat de diëtiste en de huisarts geen verklaring willen schrijven… Die heb je namelijk wel nodig bij het terugkrijgen van dieetkosten. Het klopt trouwens niet dat de aftrekpost alleen bij coeliakie geldt; de aftrekpost geldt wanneer je vanwege medische redenen een glutenvrij dieet moet volgen. En dat is bij jou dus wel het geval. Ik krijg wel geld terug van de belasting, omdat mijn huisarts wel een verklaring wilde opstellen. Ik zou nog maar eens vragen waarom ze geen verklaring willen opstellen? Ze hoeven niet te liegen en zeggen dat je coeliakie hebt, maar ze kunnen gewoon opschrijven dat je vanwege medische redenen/klachten een glutenvrij dieet moet volgen. Dat is voldoende voor de Belastingdienst. Succes! Ik hoop dat ze toch nog een verklaring willen schrijven!

 5. Hallo, ik heb begrepen van verschillende boekhouders dat als je werkt zowiezo nix terug krijgt, dan moet je zowiezo in de bijstand zitten , dan nog is het minimaal , ik heb prikkeldarm miet veel vezelrijk eten, mijn huisarts heeft mij wel de verklaring gegeven, was in het begin blij,, tot dat de boekhouder kwam.. krijg dus nix terug

  1. Hoi Siem. Of je geld van de Belastingdienst terugkrijgt, heeft inderdaad te maken met de hoogte van je inkomen. Aan de hand daarvan wordt namelijk bepaald hoeveel belasting je moet betalen. Het is niet zo dat wanneer je werkt je helemaal niets terugkrijgt. Het heeft gewoon met de hoogte van je inkomen te maken. Verdien je veel, dan krijg je weinig of geen geld terug; verdien je niet zo veel, dan krijg je wel wat terug. Groet, Rianne

 6. De Belastingdienst vraagt mij om een dieetbevestiging omdat ik in 2016 een aftrekpost van 900 euro voor het gv-dieet van mijn dochter heb opgevoerd. Het MCL in Leeuwarden, waar destijds bij haar de diagnose coeliakie werd gesteld, wil hier niet aan meewerken omdat ‘ze zo’n formulier nog nooit gezien hebben.’ Bovendien vinden ze het meer iets voor een diëtist (?). Ik ben stomverbaasd. Door de onwil van dit ziekenhuis kan ik niet aantonen dat de aftrek voor een glutenvrij dieet voor mijn dochter gerechtvaardigd is en word ik in een fraudehoekje gedrukt. Ik vind dit echt beschamend.

  1. Dat is wel heel vervelend, Louis! Op de website van de Belastingdienst zijn officiële dieetbevestigingen te vinden: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/overzicht_zorgkosten/dieetkosten/dieetbevestiging Heb je die al aan de arts laten zien? Hopelijk wil hij die wel invullen. Zo niet, dan misschien de huisarts? Hij zal ook wel op de hoogte zijn van de coeliakie? Bij mij heeft de huisarts de dieetverklaring ingevuld. Overigens geen officiële, maar hij heeft op papier gezet dat ik vanwege medische redenen glutenvrij en melkvrij moet eten. Ik hoop dat de arts alsnog een formulier wil invullen, want dat je op deze manier geld misloopt én beschuldigd wordt van fraude is wel heel belachelijk. Groetjes, Rianne

 7. Mijn kkeindochter heeft coeliakie .
  Ze heeft geen ouders meer en woont op kamers.
  Ze werkt in haar vrije uurtjes in een kapperszaak .
  Nu hebben we haar belasting ingevuld maar ze krijgt niks terug voor haar dieet.
  Doen we iets fout ?

  1. Hoi Lia. Of je daadwerkelijk geld terugkrijgt hangt af van de hoogte van je inkomen. Als je twijfelt of je het goed hebt gedaan, zou ik even contact zoeken met de Belastingdienst om het na te vragen. Groet, Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *