Campagne ‘Heb ik coeliakie?’ gestart

heb ik coeliakie?

In Nederland lopen nog altijd heel veel mensen rond die ziek worden van gluten, zonder dat ze dat zelf weten. Volgens de Nederlandse Coeliakie Vereniging gaat het om bijna 150.000 Nederlanders.

Om meer mensen te helpen aan een diagnose is de NCV vorige week begonnen met de campagne ‘Heb ik coeliakie?’

Het duurt vaak jaren voordat de diagnose coeliakie wordt gesteld. De klachten die bij coeliakie horen zijn vaak veelvoorkomende klachten die iedereen weleens heeft, zoals buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Huisartsen herkennen de klachten dan ook vaak niet als symptomen van coeliakie.

Sandra Timmer uit Friesland is een voorbeeld van iemand die haar hele leven al klachten had, maar bij wie pas laat een diagnose is gesteld. Drie jaar geleden kreeg ze eindelijk te horen waar haar klachten vandaan kwamen: ze had coeliakie. “Vanaf het eerste moment dat ik mij kan herinneren had ik last van mijn buik”, vertelt Timmer. “Ik weet nog dat ik als kind zijnde in het zwembad liep met een handdoek voor mijn buik om die opgeblazen buik maar te verdoezelen. Ik had altijd buikpijn.”

Erkenning

Pas op haar 47e hoort Timmer dat ze een glutenintolerantie heeft. “Toen ik hoorde dat ik coeliakie had, ging er een wereld voor mij open. Ik voelde mij 20 kilo lichter. Het was een genot om te weten dat het niet tussen mijn oren zat. Ik was geen aanstelster. Eindelijk erkenning.” Het verhaal van Sandra Timmer staat niet op zichzelf. Slechts bij 1 op de 6 mensen wordt coeliakie herkend.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging wil hier wat aan doen en is daarom de campagne ‘Heb ik Coeliakie?’ gestart. De campagne richt zich vooral op huisartsen, aangezien zij degenen zijn die de diagnose kunnen geven. “Wij hopen dat huisartsen coeliakie beter in het vizier krijgen, zodat meer mensen een diagnose krijgen, en een verklaring voor hun vaak jarenlange gezondheidsklachten”, aldus de NCV. “Een diagnose brengt de meeste van onze leden een beduidend betere kwaliteit van leven!”

Glutensensitiviteit

De NCV-campagne richt zich speciaal op coeliakie. Toch zijn er ook andere gluten gerelateerde aandoeningen, zoals glutensensitiviteit oftewel non-celiac gluten sensitivity (NCGS). Glutensensitiviteit is een aandoening waarvan vaststaat dat het géén coeliakie is, maar die wel veroorzaakt wordt door gluten. De symptomen van glutensensitiviteit komen overeen met die van coeliakie. Ook bij NCGS hebben patiënten last van buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. De NCV roept ook mensen op die denken dat ze glutensensitiviteit hebben, naar de huisarts te gaan.

2 Reacties op “Campagne ‘Heb ik coeliakie?’ gestart

  1. Jammer van die titel dus. Mensen met glutensensitiviteit zouden wel eens ver in de meerderheid kunnen zijn, en staan nog veel meer in de kou omdat er voor zover ik weet geen testen zijn. Enkel proberen kan uitsluitsel brengen.

    1. Je hebt helemaal gelijk Marguerite! Ik deel je mening dat er naast coeliakie óók meer aandacht moet zijn voor glutensensitiviteit, zelf heb ik er ook jaren over gedaan om die diagnose te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *