Coeliakie en glutensensitiviteit: de verschillen

verschillen coeliakie glutensensitiviteit

Tijdens de Coeliakiemaand vraagt een grote groep bloggers aandacht voor coeliakie. Nieuw dit jaar is dat er naast coeliakie ook uitgebreid wordt stilgestaan bij glutensensitiviteit.

Hoewel coeliakie en glutensensitiviteit op elkaar lijken, zijn er ook veel verschillen tussen beide aandoeningen. In dit artikel neem ik deze verschillen en overeenkomsten nader onder de loep.

Tijdens de Coeliakiemaand doe ik mijn best glutensensitiviteit bekender te maken. Er zijn waarschijnlijk nog veel mensen die rondlopen met allerlei onbegrepen klachten en niet weten dat ze eigenlijk glutensensitiviteit hebben. Zelf heb ik dit aan den lijve ondervonden. Jarenlang had ik  buikklachten, maar een diagnose werd pas vorig jaar gegeven. Tijdens de Coeliakiemaand geef ik meer informatie over glutensensitiviteit en hoop dat er zo eerder diagnoses worden gesteld.

De diagnose

Het stellen van de diagnose glutensensitiviteit verschilt van de manier waarop coeliakie wordt vasgesteld. Het vaststellen van coeliakie is in vergelijking met glutensensitiviteit tamelijk eenvoudig. Coeliakie wordt ontdekt door het ondergaan van een bloedtest en/of een endoscopie.

Het vaststellen van glutensensitiviteit is een stuk lastiger. Bij non-celiac gluten sensitivity is het allereerst van belang om andere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld coeliakie, maar ook de ziekte van Cröhn uit te sluiten. Wanneer andere aandoeningen zijn uitgesloten, volg je onder begeleiding van een arts minimaal 6 weken een glutenvrij dieet.

Na die 6 weken mag je weer gluten eten en vervolgens worden beide periodes met elkaar vergeleken. Wanneer je de eerste periode geen klachten had en de laatste periode wel, kan er sprake zijn van glutensensitiviteit. Om glutengevoeligheid vast te stellen, hanteren sommige artsen ook nog een dubbel blinde test, waarbij je zelf niet weet of je wel of geen gluten binnenkrijgt.

Beschadigde of ‘gezonde’ darm?

Het is niet voor niets dat een endoscopie bij glutensensitiviteit geen uitsluitsel geeft: er is namelijk niets op te zien. Bij glutensensitiviteit ontstaat geen schade aan de darm. De darmvlokken blijven intact en de darmen van mensen met non-celiac gluten sensitivity zien er gewoon ‘gezond’ uit.

De darmen van mensen met coeliakie zien er daarentegen heel anders uit. Bij coeliakie ontstaat schade aan de darm na het eten van gluten. Er ontstaat een ontstekingsreactie, die ervoor zorgt dat het darmslijmvlies beschadigt raakt. De darmvlokken gaan hierdoor kapot en dat is te zien tijdens een darmonderzoek.

Symptomen

Mensen met coeliakie en glutensensitiviteit krijgen klachten na het eten van gluten. Deze klachten zijn nagenoeg hetzelfde. Zowel bij coeliakie als glutensensitiviteit is er sprake van buikklachten, hoofdpijn en vermoeidheid wanneer er gluten gegeten worden. Coeliakie kan echter ook leiden tot bloedarmoede en botontkalking en dat is bij glutensensitiviteit (nog) niet aangetoond.

Glutenvrij dieet

Zowel bij coeliakie als bij glutensensitiviteit zijn gluten de boosdoener. Door het eten van gluten, ontstaan allerlei klachten. De remedie tegen coeliakie en non-celiac gluten sensitivity is dan ook hetzelfde: een strikt glutenvrij dieet. Bij beide aandoeningen verdwijnen de klachten tijdens het volgen van een dieet zonder gluten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *