Mei is Coeliakiemaand?

coeliakiemaand

Traditiegetrouw  is mei Coeliakiemaand. De maand mei staat normaal gesproken volop in het teken van coeliakie, glutensensitiviteit, het glutenvrije dieet en het glutenvrije leven.

Dit jaar is er helaas geen officiële Coeliakiemaand. Toch zijn er deze maand tal van kleine initiatieven. In deze blog lees je welke.

Al een aantal jaar wordt er in de maand mei aandacht gevraagd voor het herkennen van coeliakie en glutensensitiviteit. Naar schatting heeft 1 procent van de Nederlandse bevolking coeliakie, maar nog lang niet iedereen heeft een diagnose. Veel mensen lopen rond met allerlei (buik)klachten zonder te weten wat er met hen aan de hand is.

Meer bekendheid

De kwaliteit van leven van mensen met coeliakie kan aanzienlijk verbeterd worden door een glutenvrij dieet te volgen. Het is onze missie hier meer bekendheid voor te krijgen”, aldus Elize Vis, die een paar jaar geleden het initiatief nam tot de Coeliakiemaand. Een aantal bloggers sloot zich bij haar aan – waaronder ook mijn glutenvrije blog Doemijglutenvrij.nl – en samen zetten zij coeliakie en glutensensitiviteit in mei in de spotlights.

Dit jaar is het vanwege diverse omstandigheden helaas niet gelukt om een officiële Coeliakiemaand te organiseren. Het bestuur doet echter haar best om volgend jaar weer als vanouds een Coeliakiemaand in het leven te roepen. Mocht je daarvoor nu al goede ideeën hebben, dan kun je een mailtje sturen naar: info@coeliakiemaand.nl.

Glutenvrije weetjes

Ondanks dat er dit jaar geen officiële Coeliakiemaand wordt gehouden, zijn er wel verschillende kleine initiatieven. Zo deelt de Glutenvrije diëtist op haar Facebookpagina elke dag van de maand mei een feitje over coeliakie en ook Glutenvrij Snackerij plaatst deze maand diverse weetjes om aandacht te vragen voor een glutenintolerantie.

Glutenvrije acties

Daarnaast houdt de Gebaksjuwelier een actie met gratis verzendkosten in de maand mei en wordt er op 1 juni – het lukte nét niet om in mei een datum te vinden – een glutenvrije bierproeverij gehouden bij Bierwinkel Hop in Amersfoort.

Daarnaast laten de glutenvrije bloggers ook deze maand zien dat er óók met een glutenvrij dieet genoeg te genieten valt. Ze schrijven blogs met informatie en ervaringsverhalen over een intolerantie of overgevoeligheid voor gluten, plaatsen heerlijke recepten en geven tips voor lekkere glutenvrije producten.

Vraag jij deze maand – ondanks dat er geen officiële Coeliakiemaand is – ook aandacht voor het glutenvrije leven? Laat je reactie hieronder achter!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *