De 6 dingen die ik het meeste mis

Bijna anderhalf jaar ben ik nu gluten- en melkvrij. Vrij snel nadat ik stopte met gluten en melk voelde ik mij een ander mens. ‘Een ander mens’ dat klinkt nogal zweverig – ik weet het – maar toch voelt het zo.

Mijn buikpijn verdween en ik had mij nog nooit zó goed gevoeld. Hoewel ik enorm blij ben dat mijn klachten dankzij het dieet verleden tijd zijn, betekent het niet dat er geen dingen zijn die ik mis. Een zak M&M’s of een knapperig stokbroodje bijvoorbeeld.

Ontzettend blij ben ik dat ik na jaren van buikpijn en ander ongemak eindelijk weet wat de oorzaak daarvan was. Gluten en melk waren de boosdoeners. Nu ik erachter ben dat ik glutensensitiviteit heb en ook melkproducten maar beter kan laten staan, is er veel veranderd. Eigenlijk alleen maar in positieve zin uiteraard, aangezien mijn klachten verdwenen zijn.

Wanneer mensen mij vragen of het niet zwaar is zo’n dieet en of ik wel volhoud, antwoord ik altijd dat het goed te doen is en ik er geen enkel probleem mee heb. Logisch, want ik voel mij nu eindelijk beter en wil nooit meer terug naar hoe ik mij vroeger voelde.

Toch zijn er natuurlijk ook momenten waarop ik een beetje baal van mijn dieet. Wanneer mijn vriend zijn tanden zet in een knapperig stokbroodje of wanneer mijn maandelijkse periode net is begonnen en ik niets liever wil dan een zak M&M’s opentrekken. In dit artikel noem ik dan ook 5 dingen die ik het meeste mis nu ik een volledig gluten- en melkvrij dieet volg.

1. Kaas

Wat mij betreft het allergrootste gemis: kaas. Je bent Hollander of niet en als echte kaaskop mis ik de smaak van kaas het meeste. Of dat nu een stuk Goudse kaas, een plakje brie, geitenkaas, feta of mozzarella is; het maakt niet uit: ik mis het allemaal even erg. Het gemis is extra groot doordat er (nog) geen goede vervanger van kaas op de markt is. Ik heb weleens plantaardige kaas geprobeerd, maar ik vind dat helemaal niets: net alsof je een stuk rubber zit te eten…

2. Stokbrood

Hoewel mijn vriend eigenlijk altijd met mij mee-eet, heb ik het wel even moeilijk als hij op zaterdagochtend weleens naar de bakker gaat en terugkomt met versgebakken stokbrood. Die geur die er dan vanaf komt en dat knapperige – dan heb ik het toch wel eens zwaar. Inmiddels heb ik glutenvrij brood gevonden dat goed smaakt én ook de broodjes van Schär komen wel enigszins knapperig uit de oven, maar er gaat toch niets boven een écht stokbrood.

3. M&M’s

Vroeger kon ik enorm genieten van een zak M&M’s. Of tenminste: voor even dan – de uren nadat ik was uitgegeten niet meegerekend. Vooral wanneer mijn maandelijkse periode net was begonnen was er voor mij niets fijner dan een zak M&M’s opentrekken, op de bank neerploffen, kopje thee erbij en genieten maar. Vooral de M&M’s met nootjes erin waren favoriet – vooral omdat ze lekker groot waren. Tegenwoordig is dit helaas verleden tijd, maar inmiddels heb ik wel een fijne vervanger gevonden: pure chocolade van Tony’s Chocolony!

4. Pizza

Hoewel ik ondertussen een lekker recept heb samengesteld om zelf een pizzabodem te maken en er bovendien ook in de supermarkt glutenvrije pizza’s te vinden zijn, gaat er wat mij betreft toch niets boven een échte pizza – die met gluten én kaas dus. Het heeft vooral met gemak te maken: niets makkelijker – en daarom ook lekkerder – om een pizza te bestellen. Helaas heb ik nog geen pizzakoerier gevonden die glutenvrije pizza’s langs brengt.

5. Croissant

Ook de crossaint is iets waar ik nog weleens met weemoed aan terugdenk. Versgebakken of van die zelfgemaakte van Danerolles – die eigenlijk helemaal niet zo heel erg lekker waren, maar het was gewoon leuk om te doen. Ultiem genot: de chocoladecroissants van de Franse bakker!

6. Kroket

Het was afgelopen week dat mijn collega’s op het werk ineens besloten om een kroket te gaan halen bij de snackbar. Oef, dat was toch wel een moeilijk momentje. Vroeger nam ik bij mijn patat altijd een kroket. Lekker met een beetje mosterd. Ze schijnen tegenwoordig ook glutenvrije kroketten te hebben. Daar moet ik maar eens naar op zoek!

Zo. Dit waren de dingen die ik het meeste mis. Maar echt ‘missen’ doe ik het natuurlijk niet. Sinds ik deze producten laat staan, voel ik mij veel beter én dat heb ik er héél graag voor over!

Welke lekkere dingen ‘mis’ jij weleens?

4 Reacties op “De 6 dingen die ik het meeste mis

  1. Nummer 5 en 6 staan ook op mijn lijstje. Gelukkig kan ik bij een paar snackbars glutenvrije kroketten krijgen. En de beste croissants at ik tot nu toe bij de Gebaksjuwelier. Die hadden zelfs echte laagjes, haha! Ik was helemaal blij. Denk dat ik ze binnenkort eens ga bestellen.

    1. Klinkt heerlijk, die croissants! Volgens mij zijn ze alleen niet melkvrij… Die kroket moet ik ook eens proberen. Die zijn als het goed is wél ook melkvrij te vinden! 🙂

  2. IK mis deze ook allemaal heel erg.. met name kaas, m&m’s, stokbrood en pizza!!! En ik heb de glutenvrije kroketten besteld bij AH, dus uitproberen maar! Ook beide gluten en melk intolerantie hier..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *