Deze lekkere dingen mogen dus gewoon wél!

Wanneer je net zoals ik een gluten- en melkvrij dieet volgt, zijn er een heleboel dingen die je niet mag eten. Extra leuk is het dan wanneer je iets tegenkomt in de supermarkt dat je wél gewoon mag hebben.

En dan heb ik het niet over producten uit het glutenvrije schap die speciaal allergeenvrij zijn gemaakt, maar gewoon lekkere dingen die in de reguliere schappen staan. In dit artikel laat ik je mijn favoriete ontdekkingen zien.

Ik hoef je vast niet te vertellen dat je gluten en melk in heel veel producten tegenkomt. Denk alleen maar aan yoghurt, kaas, boter, brood, chocolade en chips. In de supermarkt is het altijd goed opletten en het etiket zorgvuldig bestuderen. Wanneer je zo’n etiket aan het lezen bent, komt het weleens voor dat je blij verrast wordt. Iets waarvan je dacht dat je het niet mocht hebben, mag toch!

Sinds ik geen gluten en melk meer mag, heb ik dit al een aantal keer meegemaakt. Helemaal leuk vind ik het wanneer het eens een keer niet gaat om glutenvrije ontdekkingen uit het schap met dieet- en allergievoeding, maar om ‘gewone’ producten. Hieronder vind je mijn favorieten, van glutenvrije paprikachips tot bitterkoekjes.

1. Swedish Glace

Een tijdje geleden was ik bij de lancering van het ijs van Swedish Glace. Leukste onderdeel van de presentatie was natuurlijk dat we mochten proeven. Hoewel het ijs wel nogal zoet is, was ik meteen enthousiast. Zulk romig ijs zonder gebruik te maken van melk ben ik nog nooit tegengekomen! Het ijs is gemaakt op basis van soja en lekker vol van smaak. Verkrijgbaar in de smaken vanille en framboos.

2. Tony Chocolonely

Lang dacht ik dat de chocolade van Tony Chocolonely niet voor mij bestemd was. Totdat ik er ineens achter kwam dat er ook een aantal smaken gluten- en melkvrij zijn! Hoewel de standaard pure reep ook erg lekker is, gaat mijn voorkeur toch uit naar de repen pecan & kokos en amandel-zeezout. Verslavend lekker!

3. Bitterkoekjes

Een hele tijd heb ik het lekkerste schap van de supermarkt volledig links laten liggen. Met een grote boog liep ik altijd om het koekjesschap heen, want: alleen maar verleiding en ze hadden daar toch niets voor mij. Maar dat blijkt niet zo te zijn!

Mijn moeder was het die erachter kwam dat bitterkoekjes gewoon mogen. Ze stuurde me via WhatsApp de ingrediëntenlijst door en ik was stomverbaasd. ‘Gewone’ koekjes die ik kan hebben! Sindsdien zijn het mijn favoriete koekjes. Niet alleen om zo op te eten, maar ik gebruik ze ook in recepten, zoals deze lactosevrije kwarktaart.

4. Biologische paprikachips AH

Eigenlijk eet ik alleen maar naturel chips. Niet alleen omdat deze meestal altijd gluten- en melkvrij is, maar ook omdat ik naturel gewoon het lekkerst vind. Vooral de variant met ribbels is favoriet. Laatst kwam ik erachter dat er wat chips betreft ook voor mij nog wel wat te kiezen valt. De biologische paprikachips van Albert Heijn is namelijk ook gluten- en melkvrij! Ideaal voor als je eens wat anders wilt dan altijd maar die naturel chips.

5. Schuimpjes

Rond Pasen en Sinterklaas trakteer ik mijzelf graag op schuimpjes. Goed nieuws, want die van Albert Heijn eigen merk zijn gluten- en melkvrij. Nog beter nieuws is dat de schuimpjes ook buiten de feestdagen om in de supermarkt te vinden zijn. Je hebt dan wel geen mijters, eieren en paashazen, maar andere vrolijke figuurtjes. Daarnaast zijn ook de banaanschuimpjes – mijn favoriet – gluten- én melkvrij.

6. Sorbetijs

Wat ben ik blij met de uitvinding van sorbetijs. Verkrijgbaar in verschillende frisse fruitsmaken en vrij van gluten en zuivel. De meeste restaurants hebben het wel in huis en daardoor kan ik ook vaak genieten van een lekker dessert. Ook in de supermarkten en bij veel ijssalons is het te vinden. Let bij ijssalons wel op kruisbesmetting en vraag om een schone ijslepel.

2 Reacties op “Deze lekkere dingen mogen dus gewoon wél!

  1. Je noemt in je lijst yoghurt en kaas als te mijden producten vanwege je lactosesensitiviteit.
    Over het algemeen wordt aangenomen dat yoghurt (zonder toegevoegd melkpoeder of room!), en ook karnemelk goed wordt verdragen omdat het zuur is. Ook kaas, minstens die van meer dan drie maanden oud, bevat geen lactose meer.
    Zowel mijn schoonzus die lactose-intolerant is, als ikzelf met een uitgesproken lactose- (en gluten-)sensitiviteit verdragen deze producten goed.

    1. Hoi Marguerite, ik heb glutensensitiviteit en mag daarnaast geen koemelk. Dit laatste betekent dat ik niet alleen geen lactose mag, maar helemaal geen enkel melkproduct. Dus ook geen yoghurt, kaas en boter.

      Wanneer je een lactose-intolerantie hebt en enkel lactose moet vermijden, zijn de producten die jij noemt inderdaad wel goede alternatieven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *