Eetdagboek april

De maand mei is alweer even begonnen. Een bijzondere maand, want het is Coeliakiemaand! Tijdens deze maand vraagt een groep bloggers aandacht voor coeliakie, glutensensitiviteit en het glutenvrije leven.

Samen pleiten we voor meer bekendheid voor coeliakie en glutensensitiviteit en willen we bovendien laten zien dat je óók met het glutenvrije dieet lekker kunt genieten. In dit eetdagboek laat ik daarom zien wat voor lekkers ik afgelopen maand allemaal heb gegeten.

De maand april was een feestelijke én smakelijke maand. Ik was jarig en gaf een volledig glutenvrij en melkvrij feestje. Ook vierden we de verjaardag van de koning en ik zorgde voor een bijpassend gebakje. Deze maand at ik ook een aantal keer buiten de deur en ging ik aan de slag met lekker veel nieuwe recepten.

courgette lasagne

Een van de nieuwe dingen die ik deze maand uitprobeerde, was deze lasagne van courgette. Ik had courgettelasagne op internet al veelvuldig voorbij zien komen, maar had hem zelf nog nooit gemaakt. Tijd voor een eigen versie dus. Wat mij betreft echt een aanrader. Het is weer eens wat anders dan een gewone lasagne en erg lekker.

paprika-tomatensoep

Dit paprika-tomatensoepje ziet er op het eerste gezicht misschien lekker uit, maar dat was hij allerminst. Ik schoot uit met de chilipoeder – lees: ik gooide er bijna drie theelepels in – wat de soep ontzettend pittig maakte. Na één hap voelde ik mijn hoofd al rood worden en begonnen mijn ogen te tranen. Niets gewend of echt te pittig? Geen idee, maar voor mij was het in ieder geval geen succes.

Ook niet toen ik de soep minder kruidig probeerde te maken door er nog meer sojacuisine doorheen te gooien en ik ging zelfs aan de slag met suiker en citroensap. Maar dat maakte het er niet beter op. Er zat dus niets anders op dan een bliksembezoekje aan de supermarkt voor een kant-en-klare tomatensoep.

glutenvrije hamburger

De smaak van het ‘zelf maken’ heb ik goed te pakken deze maand. Vriendlief zat al weken te zeuren om een broodje hamburger, dus dat moest er deze maand dan maar eens van komen. We gingen aan de slag met gehakt, mosterd, knoflook en chilipoeder – dit keer niet te veel – en draaiden zo zelf de lekkerste hamburgers.

smoothie
De smoothie heb ik deze maand (her)ontdekt. Vroeger kreeg ik weleens een smoothie van sinaasappel, banaan en/of kiwi van mijn moeder, maar toen ik het huis uit ging deed ik dit eigenlijk nooit. Totdat ik onlangs een mooie keukenmachine mét blender kreeg. Tegenwoordig mag ik graag een smoothie maken van banaan, amandelmelk, aardbeien, sinaasappel, frambozen, blauwe bessen en/of havermout. Ik zal er binnenkort een artikel over plaatsen.

eetdagboek april

Ik schoof deze maand ook aan bij een vriendin. Bij haar hoef ik mij geen zorgen te maken over mijn dieet. Ze houdt er altijd prima rekening mee en schotelt altijd iets heerlijks voor. Deze keer een varkenshaasje, aardappeltjes uit de airfryer en een ovenschotel van aubergine, courgette en tomaat. Erg lekker, dus het recept komt binnenkort online.

Uit eten ging ik ook. Tijdens de Restaurantweek namen we het er lekker van en trakteerden we onszelf op een etentje bij een sterrenrestaurant. Ik weet niet meer wat we daar allemaal gegeten hebben, maar lekker was het zeker!

Ook gingen we deze maand met vrienden eten bij King Arthur in Utrecht. Een aanrader voor wie een voedselintolerantie heeft. Ze nemen uitgebreid de tijd om de kaart met je door te nemen en kunnen altijd wat lekkers klaar maken. Desnoods buiten de kaart om!

een glutenvrij en melkvrij verjaardagsfeest

Hoogtepunt van deze maand was natuurlijk mijn verjaardag! Ik gaf een volledig gluten- en melkvrij feestje en trakteerde familie en vrienden enkel op gebak en hapjes zonder gluten en melk.

Oranje Koningsdagcakejes

Ook koning Willem-Alexander was in april jarig! Om zijn verjaardag te vieren, maakte ik deze oranje sinaasappelcakejes. Erg lekker, en weer eens wat anders dan een standaard oranjetompoes.

Pasta van kikkererwten. Ik had er nog nooit van gehoord, maar inmiddels weet ik hoe lekker het is! Deze maand stonden ze op het menu. Twee keer zelfs. Wat mij betreft een aanrader, dus ik zal binnenkort een recept plaatsen met de kikkererwtenpasta.

zelfgemaakte glutenvrije pasta

Vorig jaar kerst heb ik mijn vriend een pastamachine gegeven. Eigenlijk gebruiken we hem niet zo vaak. Kant-en-klare pasta is toch wel érg makkelijk. Deze maand vond ik dat we hem maar weer eens uit de kast moesten halen. Ik ging aan de slag met onder meer rijstmeel, aardappelzetmeel en olijfolie om het pastadeeg te maken.

Toen de pasta even later op mijn bord lag, vond ik het toch wat tegenvallen. Er zat niet zoveel smaak aan… Als iemand dé gouden tip heeft voor een lekkere glutenvrije pasta hoor ik dat dan ook graag! 😉

Een van mijn favoriete kostjes stond ook weer op het menu: stamppot! April was behoorlijk koud en een stamppot kon dus prima. Om het toch nog enigszins ‘voorjaarsproof’ te maken, gebruikte ik onder meer zoete aardappel, andijvie, paprika en citroenrasp.

professor grunschnabel

Om toch nog alvast dat lentegevoel aan te wakkeren, trakteerde ik mijzelf deze maand ook geregeld op een bolletje ijs. Bij veel ijssalons kun je wel terecht voor melkvrij en glutenvrij (sorbet)ijs, maar wat mij betreft gaat er niets boven het schepijs van Professor Grunschnabel. Erg smaakvol en gewoon te koop in de supermarkt!

Zo, dat was het wel weer voor deze maand. Volgende maand verschijnt er weer een nieuw eetdagboek online. Kun je niet wachten, volg mij dan op Facebook of Instagram!

3 Reacties op “Eetdagboek april

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *