Wat is glutensensitiviteit?

glutensensitiviteit

Glutensensitiviteit. Misschien heb je er nog nooit van gehoord of weet je niet precies wat het is. Niet zo gek, want veel is er ook (nog) niet bekend over glutensensitiviteit, glutengevoeligheid of non-celiac glutensensitivity (NCGS), zoals de aandoening officieel wordt genoemd.

Toen ik er voor het eerst van hoorde, vond ik dat het wat stoffigs had. Iets onzinnigs. Niet iets om serieus te nemen in ieder geval. Ik dacht aan iemand meeliftend op de glutenvrije hype, die gluten laat staan om af te vallen of om ‘eens wat anders te proberen’. Maar toen ik ontdekte dat het dé oplossing was voor mijn jarenlange buikklachten was ik overstag.

Glutensensitiviteit is de benaming voor de aandoening, waarbij mensen geen coeliakie hebben, maar wél gevoelig zijn voor gluten. Net als bij coeliakiepatiënten verdwijnen klachten als buikpijn en vermoeidheid als sneeuw voor de zon na het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Hoewel bij beide aandoeningen gluten de oorzaak van de klachten zijn, is er ook veel verschil tussen coeliakie en glutengevoeligheid.

Diagnose stellen

Het vaststellen van glutensensitiviteit is niet gemakkelijk. Het duurt dan vaak ook wel een tijd voordat de diagnose duidelijk is. Ook bij mij was het een lange zoektocht. Dit vanwege het feit dat veel symptomen overeenkomen met coeliakie en andere darmaandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom. Daarnaast is glutenovergevoeligheid niet te achterhalen met een bloedtest of endoscopie. De enige manier om vast te stellen of je non-celiac glutensensitivity hebt, is allereerst het uitsluiten van andere darmaandoeningen.

Blijkt dat er geen sprake is van coeliakie of andere darmaandoening, dan volg je onder begeleiding van een arts, diëtist of mesoloog 6 weken een glutenvrij dieet. Na die 6 weken mag je weer gluten eten en vervolgens worden beide periodes met elkaar vergeleken. Wanneer je in de eerste periode geen klachten had en in de tweede periode wel, kan er sprake zijn van glutensensitiviteit.

Symptomen glutensensitiviteit

Belangrijkste symptomen van glutensensitiviteit:

– Buikpijn
– Opgeblazen gevoel
– Maagpijn en/of misselijkheid
– Vermoeidheid
– Winderigheid
– Diarree of obstipatie
– Hoofdpijn

Mocht je denken dat je misschien glutensensitiviteit hebt, ga dan eerst langs bij je huisarts. Het wordt sterk afgeraden om op eigen houtje een glutenvrij dieet te volgen.

Onderzoek

Veel meer bekend over glutensensitiviteit is er (nog) niet. Onderzoeken naar glutengevoeligheid zijn volop bezig. Sommige onderzoekers zijn (nog) niet overtuigd van het bestaan van glutensensitiviteit. Zij wijzen op het feit dat het interpreteren van biopten mensenwerk is. Misschien zijn de biopten van mensen bij wie geen coeliakie werd aangetoond verkeerd geïnterpreteerd en hebben zij wel degelijk coeliakie. Daarnaast kan het ook zo zijn dat het niet aan het eiwit gluten in granen ligt, maar aan een ander eiwit of heel ander stofje in tarwe of graan.

Wát glutensensitiviteit precies is, is dus niet bekend. Maar de wetenschap staat niet stil, dus wordt ongetwijfeld vervolgd.