Waarom een glutenvrij dieet?

glutenvrij dieet

Een glutenvrij dieet volg ik sinds 2015. Na jarenlange buikklachten kwam ik er eind van dat jaar eindelijk achter waar al die buikpijn vandaan kwam: door het eten van gluten. Sinds ik geen gluten meer neem, zijn mijn buikklachten verdwenen.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een glutenvrij dieet volgen. Ze hebben coeliakie, glutensensitiviteit – wat bij mij het geval is – of ze voelen zich gewoon lekkerder door het weglaten van gluten.

Glutenvrije trend?

Over die laatste reden is nogal wat te doen. Glutenvrij eten is een beetje een trend geworden en er schijnen dan ook aardig wat mensen te zijn die het glutenvrij dieet volgen zonder dat bij hen is aangetoond dat ze ziek worden van gluten. Andere mensen vinden dat dan weer onzin en wijzen erop dat een echte intolerantie, allergie of overgevoeligheid voor gluten maar heel weinig voorkomt.

Ik ga mij niet mengen in die discussie en ben van mening dat je een glutenvrij dieet niet voor de lol volgt. Er komt heel wat bij kijken en ik kan mij niet voorstellen dat je dat enkel doet, omdat het een ‘trend’ is. Dat doe je alleen als je er baat bij hebt.

Gluten

Wanneer je een glutenvrij dieet volgt, vermijd je producten waar gluten in zitten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in graanproducten, waaronder brood, pasta, crackers, muesli, beschuit, pizza en taart en snoep. Zoals je ziet, komen gluten in heel veel producten voor. Soms ook in producten waar je het nauwelijks kan voorstellen, zoals klei, tandpasta en cosmetica.

Een glutenvrij dieet betekent dan ook nogal wat. Het is belangrijk om altijd de ingrediëntenlijst goed na te lopen en te kijken of er gluten in zitten. Wanneer je zaken als gluten, tarwe, gerst of rogge op het etiket terugvindt, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. Op deze pagina lees je meer over wat gluten precies zijn. Ook het filmpje hieronder geeft een handige uitleg.

Coeliakie of glutensensitiviteit

Op het eerste gezicht lijken coeliakie en glutensensitiviteit op elkaar. Bij allebei de aandoeningen word je ziek van gluten. Toch zijn er ook verschillen. Wanneer mensen met coeliakie gluten binnen krijgen, ontstaat er een ontsteking in de dunne darm, waardoor de darmvlokken kapot gaan.

Mensen met glutensensitiviteit krijgen ook allerlei klachten na het eten van gluten, waarvan buikpijn de meest voorkomende is. Het verschil is alleen dat er bij hen geen ontstekingen in de darm ontstaan. Op deze pagina lees je meer over het verschil tussen coeliakie en glutensensitiviteit.