Recept: Oranje Koningsdagcakejes

glutenvrij gebakje koningsdag

Een glutenvrij gebakje hoort er natuurlijk bij op Koningsdag. Natuurlijk kun je gaan voor een zelfgemaakte oranjetompoes. Maar zo’n tompoes is wel altijd een heel gedoe. Die zet je niet in een half uurtje op tafel en het opeten ervan is ook niet echt bepaald eenvoudig…

Een glutenvrij oranje sinaasappelcakeje is een prima alternatief voor wie niet de hele ochtend in de keuken wil staan. Daarbij is het ook nog eens een stuk makkelijker weg te happen dan een tompoes!

Op Koningsdag kleurt Nederland oranje. De straten worden versierd met oranjegekleurde vlaggetjes en die ene dag in het jaar hullen we ons ook graag in het oranje. De meest schreeuwerige outfits komen voorbij op Koningsdag – zo lang er maar oranje in zit, lijkt alles geoorloofd.

Bij de koffie kan een bijpassend oranje gebakje natuurlijk niet ontbreken. Deze glutenvrije en melkvrije sinaasappelcakejes bijvoorbeeld! Hieronder vind je het recept.

Ingrediënten glutenvrij gebakje Koningsdag

Voor 6 glutenvrije en melkvrije sinaasappelcakejes heb je nodig:

– rasp van een halve sinaasappel
– 45 gram kokosolie
– 55 gram suiker
– 120 gram amandelmeel
– 1 ei
– 1 theelepel vanille-extract
– 1 theelepel bakpoeder
– 2 eetlepels sinaasappelsiroop
– 60 gram poedersuiker

Koningsdagcakejes

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 170 graden. Rasp de schil van een halve sinaasappel. Laat de kokosolie smelten. Doe de suiker, de kokosolie en het ei in een kom en mix een paar minuten met de mixer. Doe het amandelmeel, bakpoeder, en vanille-extract erbij en roer goed door elkaar. Voeg ook de sinaasappelrasp toe.

Vul een muffinvorm met papieren cupcakevormpjes en vul deze met het beslag. Laat in zo’n 20 á 25 minuten gaar worden in de oven. Controleer met een satéprikker of het glutenvrije gebakje gaar is. Laat de cakejes 5 minuten in de muffinvorm staan en haal ze er dan voorzichtig uit.

Oranje Koningsdagcakejes

Ga vervolgens aan de slag met het glazuur. Doe de poedersuiker en siroop in een kom en roer goed met een garde. Verdeel het glazuur over de cakejes en laat in 10 minuten drogen. Om het extra feestelijk te maken, steek je een bijpassende oranje lolly of kaarsje in het gebakje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *