Glutenvrij op vakantie in IJsland

glutenvrij in ijsland

Tot een paar jaar geleden kreeg je mij niet in een vliegtuig. Als de dood was ik. Niet zozeer voor het feit dat het vliegtuig zou neerstorten, maar vooral het opgesloten gevoel benauwde mij enorm.

Twee jaar geleden besloot ik dat het maar eens afgelopen moest zijn met die angst. Inmiddels ben ik al een aantal keer op vliegvakantie geweest. Vorig jaar gingen we naar IJsland. Een adembenemend mooi land waar je ook met een voedselintolerantie prima terecht kunt!

Natuurlijk ben ik nog wel wat gespannen voor ik het vliegtuig instap. Niet voor niets heb ik altijd rustgevende pilletjes bij me – voor het geval ik in paniek raak. Maar gelukkig is dat nog nooit nodig geweest.

Tegenwoordig maak ik mij van tevoren haast meer zorgen over mijn glutenvrije en melkvrije dieet op vakantie dan de reis zelf. Maar ook die zorgen zijn nergens voor nodig. Ook in het buitenland houden ze over het algemeen goed rekening met voedselallergieën. En ook in IJsland is het hebben van een voedselintolerantie geen probleem.

Voorbereiding

Het op reis gaan met een allergie vergt wel wat voorbereiding. Zo had ik zelf een formulier bij me wat dienst deed als ‘dieetpasje’. In het Engels én in het IJslands had ik opgeschreven wat ik wel en vooral ook niet mocht eten. Dit kaartje had ik altijd bij me en liet ik zien in restaurants.

In IJsland wordt ontzettend goed Engels gesproken – zelfs nog beter dan bij ons in Nederland – maar het is toch fijn om voor de zekerheid zo’n briefje bij je te hebben. Dan staat het in ieder geval zwart op wit.

We hebben een rondreis gemaakt en sliepen op drie verschillende plekken. Twee keer in een huisje en één keer in een hotel in de hoofdstad Reykjavik. Thuis had ik het hotel al gemaild om aan te geven dat ik geen gluten en melk mag en ik vroeg of ze hier met het ontbijt rekening mee konden houden. Als antwoord kreeg ik dat er sowieso fruit en groente bij het ontbijt geserveerd werd, dus dat er zeker wat voor mij bij zou zitten.

Een groot gedeelte van de reis verbleven we in een eigen huisje met keuken. Dit betekende dat we dus niet elke avond uit eten hoefden, maar ook zelf konden koken. Iets wat ik vanwege mijn dieet wel erg fijn vond. Voor de zekerheid nam ik in mijn koffer het een en ander aan glutenvrije producten mee, zoals glutenvrije pasta, crackers en brood.

Supermarkt

In de supermarkten in IJsland is wel glutenvrij te koop, maar wel een stuk minder dan hier in Nederland. De Netto supermarkt heeft meer dan de Bonus, dus ik zou die eerste aanraden. In de Netto vind je in ieder geval glutenvrij brood, crackers én pannenkoekenmix. Iets waar we erg van genoten hebben! Ook sojamelk is bijna overal verkrijgbaar.

IJsland is een duur land. De reis ernaartoe is duur én ook IJsland zelf is behoorlijk aan de prijs. Wanneer je ergens een drankje neemt, betaal je dus een stuk meer dan hier in Nederland. Dit geldt uiteraard ook voor de glutenvrije producten. Van zichzelf zijn die al duur, maar in IJsland betaal je er nog meer voor!

Mijn advies is dan ook om toch wel wat glutenvrije producten in je koffer te stoppen. Wanneer je een dieetverklaring hebt, mag je sowieso aardig wat kilo’s dieetvoeding meenemen en ik zou daar zeker gebruik van maken.

Restaurants

Stiekem was ik er wel erg blij mee dat we het grootste gedeelte van de reis zelf konden koken. Toen we naar IJsland gingen, was ik nog maar net glutenvrij en vond ik het erg spannend om uit eten te gaan – laat staan in een land dat je niet kent! Daarbij komt ook dat ze in IJsland minder bekend zijn met voedselintoleranties dan in Nederland.

Toch kun je in de meeste restaurants wel terecht met allergieën. Slim is wel om van tevoren even te informeren. Ze spreken eigenlijk overal goed Engels, waardoor je goed kunt uitleggen wat je wel en niet mag. Zo’n dieetpasje is daarbij erg handig.

Het ontbijt in het hotel viel mij wel wat tegen. Ondanks dat ik had aangegeven geen gluten te mogen, was er voor mij geen glutenvrij brood. Daarbij viel het aanbod aan fruit en groente nogal tegen… Gelukkig had ik in mijn koffer wel glutenvrij brood én ook een pot pindakaas, waarmee ik mijzelf toch nog van een ontbijtje kon voorzien.

IJsland is met zijn bijzondere natuur een prachtig land om eens naartoe te gaan. Ook voor mensen met een voedselintolerantie. Het is alleen wel slim om je een beetje voor te bereiden en je koffer te vullen met een (nood)voorraadje.

glutenvrij in ijsland

3 Reacties op “Glutenvrij op vakantie in IJsland

 1. Hoi, ik heb een glutenintollerantie en wil volgend jaar ook naar Ijsland. We gaan waarschijnlijk een hotelrondreis maken. Ik las in je blog over een dieetpasje cq dieetverklaring. Dat lijkt me heel handig, maar hoe kom ik daar aan?

  1. Hoi Margriet,

   Zo’n dieetpasje is inderdaad erg handig! Helaas kon ik er geen vinden voor IJsland. Daarom heb ik er zelf gewoon een gemaakt met behulp van Google Translate. In het Engels heb ik een aantal zinnen geschreven en die zo laten vertalen in het IJslands. Het scheelt dat ze op IJsland trouwens heel goed Engels spreken, dus met een Engelse tekst kom je ook een heel eind!

   Deze tekst heb ik via Translate vertaald naar het IJslands:

   I have a gluten intolerance and I have to follow a strict gluten free diet. I can’t eat gluten. I may therefore become very ill if I eat food containing flours or grains of wheat, rye, barley and oats. Also I am allergic to the following food: butter, cheese, cow’s milk, cream, dairy products, goat milk, kefir, sheep milk and yogurt.

   I can eat food containing rice, maize, potatoes, all kind of vegetables and fruits, eggs, meat and fish – as long as they are not cooked with butter, wheat flour, batter, breadcrumbs or sauce.
   Thank you for your help!

   Deze tekst nam ik (in het Engels en het IJslands) gewoon op een blaadje mee naar elk restaurant/hotel. Werkte erg goed!

   Alvast veel plezier op IJsland!

 2. Dank voor je blog en de Engelse tekst! Ik ga dit ook zo meenemen. Voor mij ook lactose-intolerantie dus wel handig om je tekst as-is over te nemen. Nog even verder kijken naar een geschikt restaurant, maar wij zullen ook vooral zelf koken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *