Glutenvrij in Italië

glutenvrij italië

Met een glutenvrij dieet naar Italië gaan is geen enkel probleem. Sterker nog: het is een enorme aanrader! Nog nooit was ik in een land met zoveel glutenvrije producten in de supermarkt en waar zoveel bekend is over een glutenintolerantie.

In deze blog vertel ik je meer over mijn ervaringen en geef ik je handige tips voor een glutenvrije vakantie in Italië!

Deze zomer ging ik voor de derde keer op vakantie naar Italië. Eerder bezocht ik Toscane en het Lago Maggiore; dit jaar ging ik naar de Piemonte, een mooie, nog vrij onontdekte streek in het noordwesten van Italië. Het land zelf was mij dus niet helemaal onbekend; Italië in combinatie met glutenvrij wel. Dit werd mijn eerste keer Italië met mijn glutenvrije en melkvrije dieet.

Voorbereiding

Van andere glutenvrije bloggers begreep ik al dat Italië goed te doen is met een glutenvrij dieet. Ik keek er dan ook erg naar uit om dit zelf te gaan ontdekken! Ondanks dat ik hoorde dat glutenvrij in Italië waarschijnlijk geen probleem zou zijn, besloot ik mij toch wat voor te bereiden op mijn vakantie.

Ik maakte in het Italiaans en Engels een dieetkaartje met daarop wat ik wel en vooral niet mag eten. Slim om te laten zien wanneer je ergens wat gaat eten. Ook zette ik de app ‘Allergy Travel Cards’ op mijn telefoon, die in verschillende talen uitlegt welke allergie je precies hebt en waar restaurantpersoneel op moet letten bij het bereiden van jouw maaltijd.

Daarnaast downloadde ik ook nog de app ‘Mangiare Senza Glutine’, dat een heel handig overzicht geeft van de restaurants in Italië waar je terecht kunt met een glutenvrij dieet. Handig is dat de app via gps werkt en meteen vertelt waar de dichtstbijzijnde glutenvrije restaurants en cafés zijn. De app is wel in het Italiaans, maar Google Translate kan je uiteraard helpen met de vertaling.

Tot slot checkte ik ook nog Glutenfreeroads.com waar je je verblijfplaats intypt en ook meteen te zien krijgt welke restaurants in jouw buurt rekening houden met een glutenvrij dieet. Ik typte de streek ‘Piemonte’ in en schreef de dichtstbijzijnde restaurants op een briefje, dat ik in mijn koffer stopte.

glutenvrij in italië

Glutenvrij in de supermarkt

Nu heb ik nooit een hekel aan boodschappen doen, maar in Italië is het helemaal een feestje! De supermarkten puilen uit van de glutenvrije producten en er is dan ook ontzettend veel te vinden.

De Lidl in Italië heeft standaard glutenvrije producten in het assortiment: van glutenvrij brood tot crackers en van ontzettend veel glutenvrije koekjes tot glutenvrij bier. Daar kan de Lidl in Nederland nog wat van leren. 😉

Ook in andere supermarkten is ontzettend veel te vinden én de keuze is reuze! Vooral de collectie glutenvrije pasta is enorm: veel verschillende merken en smaken. Mijn favoriet was de kant-en-klare glutenvrije en melkvrije gevulde tortellini. Ook in de vriezer is van alles te vinden: meerdere glutenvrije pizza’s, broodjes én glutenvrij én melkvrij chocoladeijs! De volgende keer moet ik echt een mini-diepvries meenemen, zodat ik flink kan inslaan voor thuis…

Glutenvrije restaurants

Tijdens onze vakantie zijn we niet heel veel uit eten geweest. Belangrijkste reden hiervoor was dat er in de supermarkt dus ontzettend veel te vinden was en dat we onze Big Green Egg mee hadden genomen, waar we zelf de lekkerste dingen op maakten.

Uiteraard zijn we wel een aantal keer uiteten geweest. Van tevoren checkte ik met de app ‘Mangiare Senza Glutine’ en Glutenfreeroads.com waar ik met een gerust hart terecht kon. En ook daarin was genoeg keuze.

In Turijn zijn zelfs een paar cafés en restaurants gespecialiseerd in glutenvrij! Jammer was alleen wel dat ze gesloten waren op het moment dat wij er waren… Dat zal je net zien. Maar gelukkig is nagenoeg al het restaurantpersoneel goed op de hoogte wat betreft het glutenvrije dieet en kan je goed adviseren over welk gerecht je het beste kunt nemen.

Mocht je alvast nadenken over een vakantiebestemming voor volgend jaar dan raad ik je de Piemonte in Italië zeker aan. Het is een waar glutenvrij paradijs én ook de streek is prachtig!

Wat zijn jouw ervaringen met Italië? Laat je reactie hieronder achter!

3 Reacties op “Glutenvrij in Italië

  1. Wat een geweldige tips! Mag sinds kort geen gluten en zuivel meer en was benieuwd of dat straks in Italië aan het Gardameer gaat lukken. Aangenaam verrast. Ben superblij en gerust dat dit in Italië geen probleem zal worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *