Glutenvrij in Oostenrijk

glutenvrij in oostenrijk

Ik had dit jaar het geluk om niet één, niet twee maar drie keer op vakantie te gaan! In mei gingen we naar Aruba, eind juni naar Texel en in augustus naar Oostenrijk.

Allemaal bestemmingen waar je goed kunt toeven met een voedselintolerantie. Ook Oostenrijk was prima te doen. Er waren zelfs glutenvrije schnitzels!

Ik kende Oostenrijk eigenlijk alleen van de meivakanties met mijn ouders. Mijn oma had een huisje in Tirol en daar gingen we zo nu en dan weleens naartoe. Een fijne plek, waar het in die periode heel warm kon zijn, maar ook ineens kon gaan sneeuwen.

Dit jaar ging ik in de zomer. Ik zal eerlijk zeggen dat een vakantie naar Oostenrijk niet mijn eerste voorkeur had. Het weer kan nogal wisselvallig zijn en het leek mij nou niet echt een bruisend land voor twee twintigers. Ik zag mijzelf liever met een cocktail in de hand bij het zwembad liggen, dan dat ik wandelingen of fietstochten door de bergen zou maken.

Maar we hadden een bruiloft van vrienden in Salzburg en besloten toch om hier ook nog een weekje vakantie aan te plakken in Karinthië, het zuiden van het land. En ik heb daar geen moment spijt van gehad. Het was een heerlijke vakantie in een prachtig land. Ik kwam er helemaal tot rust tussen die bergen. En ook niet onbelangrijk: het eten was er prima, ook wanneer je glutenvrij eet!

glutenvrij in oostenrijk

Glutenvrij in Salzburg

De eerste paar dagen van onze vakantie verbleven we in Salzburg, waar ook die bruiloft was. Met vrienden overnachtten we in pension Herbert, waar elke ochtend voor mij een glutenvrij en melkvrij ontbijtje klaarstond. ’s Avonds gingen we eten bij Lemonchili, een Mexicaans restaurant. Ik heb daar erg lekker gegeten en de bediening en kok deden hun uiterste best om goed rekening te houden met mijn dieet. Ik had ’s avonds helaas wel wat last van mijn buik, maar of dat ook door het eten kwam weet ik niet. Het kon ook gewoon wat spanning zijn misschien…

Behalve Lemonchili zijn er in Salzburg nog veel meer restaurants waar je terecht kunt met een voedselintolerantie. Ik vond op internet een heel document met restaurants die rekening houden met allergieën, waaronder The Green Garden én er is zelfs een Italiaans restaurant waar ze glutenvrije pizza’s en pasta’s serveren. Ook cafeetjes en bars zijn goed op de hoogte van allergieën en voedselintoleranties en ik kon dan ook overal wel terecht. Ook in supermarkten in Salzburg is genoeg te vinden.

Glutenvrij in Karinthië

Na de bruiloft trokken we zuidelijker en verbleven we nog een week in een appartement in de buurt van de Weissensee, in Karinthië, het zuiden van Oostenrijk. Een prachtige omgeving met mooie uitzichten. Het was een wat minder toeristisch gebied dan Salzburg en dat merkte je ook aan het feit dat ze in restaurants wel wat minder bekend waren met glutenvrij. Gelukkig had ik zelf een briefje bij me met daarop in het Duits wat ik wel en niet mocht en dat kwam goed van pas.

Helaas kon dit briefje niet voorkomen dat het toch twee keer – bijna – misging. Eén keer kreeg ik een stukje vis voorgeschoteld met daarop een klontje boter. Dat kon geen melkvrije maaltijd zijn… Dus het bord kon terug naar de keuken. Even later stond er alweer een nieuw bord voor mijn neus, zónder boter dit keer.

Bij een ander restaurant was ik verheugd dat ze ook voor mij een toetje hadden. ‘Wassereis’, oftewel waterijs, zei de ober. Dus ik dacht: dat wordt een Raket – of iets dergelijks. Maar nee, de ober bedoelde sorbetijs. Lekker! Jammer was wel dat er vervolgens een wafeltje in het ijs zat…

Maar het kan ook anders: bij een ander restaurant konden ze speciaal voor mij een glutenvrije schnitzel maken! Heerlijk was die. En in Villach was er een ijssalon met verschillende soorten glutenvrij én melkvrij ijs. Zonder wafeltje dit keer.

Supermarkt

In supermarkten was het aanbod prima, maar je merkte ook hierin dat er wel minder te krijgen was dan in een grote stad als Salzburg. Vooral het aanbod aan brood viel mij wat tegen. Gelukkig had ik vanuit Nederland aardig wat brood meegenomen, want in de supermarkten waren vooral veel crackers te vinden. Sojayoghurt en glutenvrije muesli waren ook goed verkrijgbaar.

Oostenrijk is een heerlijke vakantiebestemming. Qua glutenvrij en melkvrij eten was het prima, al maakt het natuurlijk wel verschil of je in een grote stad zit of meer in het buitengebied. Wanneer dat laatste het geval is, raad ik je aan om wel zelf het een en ander mee te nemen aan glutenvrije producten.

De omgeving is helemaal fantastisch. Ik ben nog nooit zo relaxt terug gekomen van vakantie. En ja, we hebben zelfs fietstochten door de bergen gemaakt. Prachtig. Dus als je nog een leuke vakantiebestemming zoekt – wellicht voor de wintersport – kan ik Oostenrijk zeker aanraden!

glutenvrij in oostenrijk

 

 

 

3 Reacties op “Glutenvrij in Oostenrijk

 1. Dag,

  Sinds vorige week weten we dat mijn zoon van 11 koemelkallergie heeft. We gaan dit jaar naar Oostenrijk op vakantie. In de buurt van Villach. Weet je de naam van de ijssalon waar melkvrij ijs wordt verkocht? Ik hoor het graag.

  Hartelijke groet,
  Cindy

  1. Hoi Cindy,
   Het is alweer een tijd geleden dat ik in Villach was en ik kan mij de naam van de ijssalon helaas niet meer herinneren… Ik weet nog wel dat de ijssalon in het centrum zit, in de hoofdstraat zegmaar. Je gaat een brug over en dan kom je uit op een lange straat/plein en dan zit hij ergens achteraan aan de linkerkant. Wanneer je een ijssalon ziet zou ik gewoon naar binnen stappen en kijken of ze het daar hebben. Je kunt het uiteraard vragen, maar het stond heel duidelijk aangegeven bij de verschillende (ijs)smaken welke melkvrij zijn.
   Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *