Tips: Glutenvrij naar een festival

glutenvrij naar een festival

Glutenvrij naar een festival gaan is geen enkel probleem. Wel vergt het enige voorbereiding. Nu het festivalseizoen op zijn hoogtepunt is, geef ik je daarom een paar handige tips.

Ik ben geen fanatieke festivalganger en veel ervaring met festivals heb ik dan ook niet. Sterker nog: ik ben maar op een paar festivals geweest en meestal hield ik het er niet lang uit. Ik hou niet zo van mensenmassa’s en om de hele dag tussen een dansende en zwetende menigte te staan, is niet echt mijn ding.

Omdat ik inmiddels wél veel ervaring heb met glutenvrij, geef ik je toch een paar tips over glutenvrij naar een festival gaan. Hieronder lees je hoe je onbezorgd én glutenvrij kunt genieten van je festival deze zomer.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk én dat geldt ook wanneer je naar een festival gaat. Slim is om van tevoren even te checken of en op welke manier ze bij het festival rekening kunnen houden met je glutenvrije – en in mijn geval ook melkvrije – dieet. Kijk of je er op de website wat over kunt vinden en neem anders even contact op met de organisatie.

Vraag welke glutenvrije opties er zijn en of je zelf eten mee mag nemen. Normaal gesproken mag dit niet, maar wanneer je een glutenintolerantie hebt, maken ze meestal wel een uitzondering. Ook wanneer de organisatie aangeeft glutenvrije producten te verkopen, raad ik aan om zelf wat mee te nemen. Er is altijd een kans dat de glutenvrije opties op zijn of dat er iets mis is gegaan en er toch geen glutenvrije producten zijn en dan zit jij zonder eten…

Wanneer je zelf eten meeneemt, zorg er dan voor dat je een doktersverklaring (met daarop dat je glutenvrij moet eten) bij je hebt. Of neem de bevestiging van de organisatie van het festival mee, waarop staat dat je toestemming hebt om je eigen eten mee te nemen. Zo voorkom je onnodig gedoe en uitzoekwerk wanneer je het festivalterrein betreedt.

Zelf glutenvrij eten meenemen

Zelf eten meenemen dus. Maar wat is dan handig om bij je te hebben? Slim is om een rugzak mee te nemen met daarin je glutenvrije eten. Vaak kun je op festivalterreinen een kluisje huren, waar je de tas kunt bewaren. Dan sta je tenminste niet de hele tijd met die tas op je rug en blijft je eten ook enigszins koel.

Een festival duurt meestal nagenoeg de hele dag en ik raad je dan ook aan om voldoende eten mee te nemen. Een avondmaaltijd is het belangrijkste, maar tegelijkertijd ook het lastigste. Want wat kun je kant-en-klaar meenemen dat buiten de koelkast bewaard kan worden en ook nog eens lekker is?

glutenvrij eten festival

Een pastasalade vind ik het fijnst. Kook van tevoren thuis de pasta, doe er cherrytomaatjes, komkommer, rucola, wat gedroogde worst (dat je buiten de koelkast kunt bewaren) en pesto doorheen en je hebt een heerlijke en makkelijke glutenvrije salade. Doe de salade in een trommeltje en neem een plastic vork mee om deze op te eten.

Glutenvrije tussendoortjes

Ook glutenvrije tussendoortjes zijn fijn om mee te nemen naar het festival. Fruit is handig, zoals een appel of banaan. Maar ook glutenvrije mueslirepen, bijvoorbeeld die van Eat Natural, zijn handig om bij je te hebben. Net als een zakje met noten of glutenvrije crackertjes.

Naast tussendoortjes kun je uiteraard ook glutenvrij brood meenemen. Zelf ben ik daar niet zo’n fan van. Glutenvrij brood droogt meestal toch snel uit en broodjes die een paar uur in je tas zitten, blijven meestal niet zo lang lekker. Toch kan het wel slim zijn om bij je te hebben. Beleg ze bijvoorbeeld met pindakaas  – dat redelijk goed tegen warmte kan – en niet met vleeswaren, kaas of chocopasta.

Heb jij nog tips voor glutenvrij naar een festival gaan? Welk glutenvrij eten neem jij mee? Laat je tips hieronder achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *