Glutenvrij op Aruba

glutenvrij op aruba

Bij Aruba denk je aan witte stranden, een blauwe zee en een zonnetje dat altijd schijnt. En ik kan je vertellen: dat is ook echt zo! Een paar weken geleden heb ik dit zelf mogen aanschouwen.

Naast dit natuurschoon en het heerlijke klimaat heeft Aruba nog een groot voordeel: je kunt er heel goed terecht met een voedselintolerantie. Een aanrader dus!

Sinds anderhalf jaar woont mijn beste vriendin op Aruba. Het fijne temperatuurtje was voor mij dus niet de enige reden om naar het eiland af te reizen. Ik kon haar eindelijk weer zien én bovendien ontdekken hoe haar leven op Aruba eruitziet.

Voorbereiding

Wanneer je een voedselintolerantie hebt, is het slim om je reis van tevoren enigszins voor te bereiden. Voordat we naar Aruba zouden afreizen deed ik dan ook alvast wat research. Ik kwam terecht op de blog van Jobke Heij, die op Aruba woont én ook glutenvrij is.

Zij heeft op haar site een lijstje met restaurants die glutenvrije maaltijden serveren en schreef ook dat er in de supermarkt veel glutenvrije producten te vinden zijn. Het was dus niet nodig om mijn koffer vol te stoppen met een glutenvrij noodrantsoen, wat betekende dat ik des te meer plek had voor bikini’s, zomerjurkjes en topjes.

Vliegtuigmaaltijd

Aruba is zo’n 9 uur vliegen en dat betekent dat je aan boord van het vliegtuig een maaltijd krijgt. Om te zorgen dat er voor mij een speciale dieetmaaltijd was, belde ik een aantal weken voor vertrek met TUI, die ons naar Aruba zou vliegen. TUI gaf aan dat een glutenvrije maaltijd geen probleem zou zijn, maar ze konden niet garanderen dat de maaltijd ook melkvrij zou zijn. Je kon simpelweg maar één allergie opgeven…

Ik vond het maar een raar verhaal. Waarom zouden ze geen rekening kunnen houden met meerdere intoleranties? Voor de zekerheid nam ik maar mijn eigen eten mee: een flinke voorraad brood en een zelfgemaakte pasta. Dan kwam ik in ieder geval niets te kort. Toen we eenmaal aan boord van het vliegtuig waren, bleek het allemaal nogal mee te vallen. De maaltijd die ik kreeg was niet alleen glutenvrij, maar ook melkvrij. Het kon dus toch!

eetdagboek

Ik was zo blij dat ze voor mij ook iets hadden, dat het mij niet eens kon schelen dat niet alles even lekker was. Ik kreeg een salade, wat fruit, een ‘prutje’ van spinazie, gepureerde pastinaak, tomatensaus en tofu en een gortdroog broodje. Ohja en een kuipje boter, maar die heb ik gewoon laten staan. Ook tijdens de terugreis was er voor mij gewoon een glutenvrije én melkvrije maaltijd. Dat van die medewerkster aan de telefoon was dus gewoon een kwestie van indekken…

Supermarkt

Aruba valt officieel onder het ‘Koninkrijk der Nederlanden’ en daarom zijn er in de supermarkten dan ook veel Nederlandse producten te vinden. Bij de Ling & Sons hebben ze zelfs producten van Albert Heijn eigen merk! Naast een binding met Nederland, zijn er ook veel Amerikaanse invloeden op Aruba. Zo kun je haast niet om Amerikaanse ‘restaurants’ als Mc Donalds, de KFC en Wendy’s heen. Ook in de supermarkt vind je veel Amerikaanse producten, zoals bagels en muffins. Een gedeelte van deze producten is bovendien glutenvrij.

Naast glutenvrije bagels en muffins, vind je er ook havermout en brood zonder gluten. Het brood vond ik overigens wel een stuk minder dan in Nederland. Het was ontzettend droog én ook nog eens erg duur – wat overigens voor alle glutenvrije producten geldt.

Restaurants

Met het lijstje van Jobke in de hand was uiteten gaan op Aruba appeltje eitje! Sowieso spreken ze op Aruba in bijna alle restaurants Nederlands of Engels en kun je dus goed uitleggen wat je wel en niet mag. Er zijn maar een paar restaurants waar alleen Papiamento wordt gesproken. Het is overigens niet aan te raden om bij zo’n restaurant aan te schuiven. In het Papiaments uitleggen dat je geen gluten mag is een hele klus: er is namelijk geen woord voor…

Een van de eerste avonden schoven we aan bij Que Pasa in Oranjestad. Dit restaurant houdt heel goed rekening met allergieën en ik heb er dan ook lekker gegeten. Ook bij The Dutch Pancake House heb ik heerlijk gegeten. Zonder problemen kreeg ik een glutenvrije én melkvrije pannenkoek Hawaï.

glutenvrij op aruba

glutenvrij op aruba

Eten bij restaurant Barefoot op Aruba is een belevenis. De naam zegt het al: de tafeltjes staan op het strand en op je blote voetjes geniet je van een mooie zonsondergang en een lekkere maaltijd. Bij het voorgerecht ging het bijna mis, aangezien ik een carpaccio met kaas – melk dus – kreeg voorgeschoteld. Toen ik aangaf dat dit niet de bedoeling was, kreeg ik binnen een paar minuten een nieuwe. Niet helemaal top dus, maar een foutje moet kunnen én bovendien maakte het uitzicht veel goed.

Een van de laatste avonden gingen we eten bij restaurant Yemanja. Een echte aanrader wat mij betreft. Op de menukaart is per gerecht aangegeven welke allergenen erin zitten en of ze het gerecht kunnen aanpassen. Ideaal!

Aruba is met de mooie stranden en natuur een heerlijk vakantieland. Zeker ook voor mensen met een voedselintolerantie. Het is er eigenlijk net zo goed te doen als in Nederland. Het enige nadeel is de prijs: uiteten gaan is duur. Het meenemen van een goedgevulde portemonnee is dus wel van belang. 😉

glutenvrij op aruba

2 Reacties op “Glutenvrij op Aruba

  1. Het is alsof ik een bericht van mijzelf lees. Ik heb ook een vriendin die er anderhalf jaar woont. Vorig jaar heb ik haar bezocht en het bovengenoemde blog heeft mij ook geholpen. Af en toe aan strandtentjes vond ik het wel erg moeilijk omdat ze niet echt begrijpen wat je bedoelt. Ik heb ook wel een stiekem ontbijtkoek meegenomen omdat ik het anders niet aandurfde. Maar de supermarkt super food heeft echt een groot assortiment met brood in de vriezer wat prima te eten is. Vooral als je het even in de oven toast.

    1. Hoi Judith. Dankjewel voor je berichtje. Wat fijn om te horen dat mijn blog je heeft geholpen. Super food was ook mijn favo supermarkt op Aruba, een soort kleine glutenvrije hemel! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *