Glutenvrij op Sicilië

glutenvrij sicilie

Glutenvrij op Sicilië is makkelijker dan je misschien denkt. Een eiland, is dat wel goed te doen? En kan ik in het Italiaans wel goed duidelijk maken dat ik geen gluten mag? Vragen die misschien bij je opkomen wanneer je richting Sicilië gaat.

Geen reden om je zorgen te maken in ieder geval. Glutenvrij op Sicilië is héél goed te doen. Sterker nog: nog nooit was ik ergens waar het zó goed geregeld is.

Glutenvrij op vakantie gaan is soms wat lastig. Je weet van tevoren niet goed wat je kunt verwachten. In een ander land hebben ze toch weer andere gebruiken en in de schappen van de supermarkt ligt lang niet hetzelfde als bij de Albert Heijn, Jumbo en Spar.

Glutenvrij walhalla

Als je naar Sicilië op vakantie gaat, hoef je je in ieder geval geen enkele zorgen te maken. Wat mij betreft is het een waar glutenvrij walhalla én het is er zelfs nog beter geregeld dan in Nederland. Aan het einde van de vakantie wilde ik dan ook niet naar huis en ik zou nu dan ook niets liever willen dan nog een keer naar Sicilië op vakantie gaan.

Niet vanwege het weer trouwens, want dat viel – hoe gek het ook klinkt – nogal tegen. Je kunt je er nu waarschijnlijk niets van voorstellen met al die tropische temperaturen van de afgelopen tijd in heel Europa, maar wij hadden op Sicilië dus niet zo best weer. Elke dag regende het wel wat, er waren behoorlijk veel wolken en het waaide. Gelukkig maakte het heerlijke eten veel goed!

Voordat we richting Sicilië vertrokken had ik op internet alvast proberen te zoeken naar glutenvrije restaurants in de buurt van ons appartement. Ik was wat ongerust, want we zaten vrij afgelegen en ik kon dus ook geen restaurant vinden. Ook de app Mangiare Senza Glutine – waar ik vorig jaar nog zo enthousiast over was toen ik de Piemonte in Italië bezocht – liet geen glutenvrije restaurants zien.

Gewapend met een ouderwets briefje waarop ik in het Italiaans had beschreven wat ik wél (groente, fruit, aardappels, rijst enz.) en vooral niet (gluten en melk) mocht eten, stapte ik het vliegtuig in. Al op de eerste dag op Sicilië bleek dat briefje helemaal niet nodig.

Senza glutine

Op goed geluk schoven we bij een restaurantje aan, waar ze ontzettend goed op de hoogte waren van een glutenvrij en melkvrij dieet. De eigenaresse was toevallig zelf ook glutenvrij en de ober voelde zich zelfs bezwaard toen ik mijn briefje liet zien. Hij wuifde het weg. Het enige wat ik hoefde te zeggen was ‘senza  glutine e senza latte’ en alles werd geregeld.

En wát werd het goed geregeld! Voor 25 euro per persoon kregen we een voorgerecht bestaande uit verschillende anti pasti – ja, ook voor mij – een hoofdgerecht, nóg een hoofdgerecht, een heerlijk toetje én een Italiaanse wijn. Het was wat te veel van het goede, maar dit ‘yummy menu’ had blijkbaar twee hoofdgerechten, wat wij blijkbaar niet wisten…

sicilie glutenvrij

glutenvrije pasta

De anti pasti bestond uit allerlei kleine hapjes, waaronder groente met heerlijke dressings, vleeswaren en superlekkere olijven. Als hoofdgerecht kreeg ik glutenvrije pasta met tomatensaus, gevolgd door een mixed grill met salade, gevolgd door sorbetijs. De mixed grill heb ik maar laten staan, maar voor het ijs heb ik natuurlijk wél een plekje vrij gehouden.

En niet alleen de eerste avond was het zo goed geregeld. We zijn bijna elke avond uit eten geweest, behalve één avond toen we thuis zijn gebleven om zelf pannenkoeken te bakken. Als ik op vakantie ga, boek ik eigenlijk altijd een appartementje met keukentje om ook zelf te kunnen koken, maar dat was deze vakantie absoluut niet nodig. Mocht je toch zelf willen koken dan kun je ook in de supermarkten goed terecht; ook daar zijn volop glutenvrij en melkvrije producten te vinden. Ik vond het dan ook jammer dat we niet met de auto waren…

glutenvrije pizza

Glutenvrije pizza

Ik heb overal lekker gegeten tijdens mijn vakantie en ben niet ziek geworden. Het viel me echt op hoe goed het geregeld is op Sicilië. In alle restaurants is standaard glutenvrij brood en glutenvrije pasta aanwezig én zelfs glutenvrije pizza is geen probleem. Bij één restaurant kreeg ik een kant-en-klare bodem van Schär, maar bij veel restaurants maakten ze zonder problemen glutenvrije bodems. En lekker dat die waren! Nog nooit heb ik zulke lekkere glutenvrije pizza gegeten.

Mocht jij dus binnenkort naar Sicilië vertrekken, maak je dan op voor een verblijf in het glutenvrije paradijs! Nog nooit ben ik ergens geweest waar ik zo lekker heb gegeten. Het is dan ook mijn favoriete glutenvrije vakantiebestemming!

Wat is jouw favoriete glutenvrije vakantieland? Laat je reactie hieronder achter!

6 Reacties op “Glutenvrij op Sicilië

 1. Hoi Riane
  Wat leuk dat je op jou vakantie zo onbezorgd
  Hebt Kunnen smullen ja id jammer je niet met de auto was
  je kon mss nog een extra koffer mee nemen om
  Jou lievelings spulletjes mee te nemen zodat je nog wat vakantie sfeer had thuis
  En kon na genieten van al dat lekkers wat Italië te bieden heeft
  Mij favoriete vakantie bestemming is
  Mallorca daar is het ook een glutenvrij en melkvrij walaga

 2. Beste Rianne,
  Wat goed om te horen. Wij willen met onze 15 jarige GV dochter naar Sicilië.
  Jij schrijft dat jullie achteraf zaten. Heb jij tips in welk plaatsje(s), minder achteraf gelegen wij met onze puberdochter GV uit eten kunnen? Dan zoeken wij in die omgeving een verblijf. We willen heel graag uit eten dit jaar. Vorig jaar in Frankrijk iedere dag zelf gekookt, onze dochter was toen nog herstellende( net paar maanden diagnose coeliakie) en wilden geen risico nemen.
  Vriendelijke groet, Marion

  1. Hoi Marion,
   Wij zaten in de buurt van Taormina. Daar is genoeg te vinden qua glutenvrij! Maar zoals ik mijn blog ook al schreef: je kunt echt overal heel goed terecht. Het enige wat je hoeft te zeggen is ‘senza glutine’. Gaat vast helemaal goed komen. Alvast heel veel plezier! Groetjes, Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *