Glutenvrij Sinterklaassnoep uit de supermarkt

glutenvrij sinterklaassnoep

Sinterklaas is de periode van het jaar waarin je je onbezorgd te buiten kunt gaan  aan de lekkerste dingen. Pepernoten, taai taai, schuimpjes, chocoladeletters: de schappen van de supermarkt liggen er vol mee.

Wanneer je een voedselintolerantie hebt, kunnen deze weken extra lastig zijn. Vol jaloezie kijk je naar mensen die hun wagentje vol gooien met Sinterklaassnoep. Toch is er in de supermarkt een heleboel snoepgoed te vinden, die je ook met een allergie veilig kunt eten. Vandaag geef ik je een handig overzichtje.

Natuurlijk is het leuk én lekker om je eigen snoepgoed voor Sinterklaas te maken. Maar soms wil je het ook gewoon lekker makkelijk. Even geen gedoe, maar gewoon een lekkere zak schuimpjes of pepernoten opentrekken, onderuit op de bank met een kop thee en genieten maar.

In natuurwinkels en speciaal zaken zijn aardig wat gluten- en melkvrije lekkernijen voor Sinterklaas te vinden, maar ook de supermarkt heeft steeds meer in huis. Laatst deed ik een rondgang door mijn plaatselijke Appie en dat leverde een behoorlijk lekkere buit op.

kikkers en muizen

Kikkers en muizen

Mijn favoriet onder het Sintsnoep: kikkers en muizen. Zo slecht. Na één hap heb ik al het idee dat de gaatjes in mijn tanden springen, maar ze zijn zó lekker. Vroeger kregen mijn broer en ik rond Sinterklaas altijd zo’n zakje van mijn oma. Gelukkig zijn kikkers en muizen gluten- én melkvrij, waardoor ik deze traditie in stand kan houden en mijzelf nu trakteer op één of meerder zakjes.

glutenvrij sinterklaassnoep

Schuimpjes

Ook schuimpjes zijn vrij van gluten en melk. Dat geldt ook voor de speciale Sinterklaasschuimpjes. Net als bij de kikkers en muizen het geval is, zijn deze schuimpjes ontzettend zoet, maar wel érg lekker. Met mate dus. 😉

glutenvrij sinterklaassnoep

Marsepein

Eigenlijk ben ik niet zo gek op marsepein. Toch heb ik laatst marsepein uit de supermarkt meegenomen. Ik zag namelijk dat deze varkentjes gluten- en melkvrij waren en dat wilde ik toch eens proberen. En dat was geen verkeerde keuze! Hoewel ook deze varkentjes erg zoet zijn – hoe kan het ook anders – vind ik ze wel lekker. Als echter chocoladeverslaafde ben ik vooral erg te spreken over het laagje pure chocolade aan de onderkant.

glutenvrije pepernoten

Pepernoten

In de meeste supermarkten zijn ook de glutenvrije pepernoten en speculaasjes van Consenza te vinden. Helaas zijn deze niet aan mij besteed, want er zit wel melk in. Maar wanneer je alleen glutenvrij eet, kun je ze veilig meenemen. Overigens hoorde ik dat Consenza wel bezig is om ook melkvrije pepernoten en speculaasjes op de markt te brengen. Wellicht zijn deze dus ook binnenkort – volgend jaar? – in de supermarkt te vinden.

Overigens vind ik het helemaal niet zo erg dat er in de supermarkt geen melkvrije pepernoten te vinden zijn. Ik maak ze gewoon lekker zelf! Met dit recept draai je de lekkerste glutenvrije en melkvrije kruidnoten in elkaar. Ook mijn gevulde speculaas maak ik zelf, net als taai taai. Het recept van zelfgemaakte taai taai moet ik nog even uitwerken en vind je binnenkort op mijn blog.

Sporen

Wanneer je Sinterklaassnoep uit de supermarkt koopt, check dan wel even goed het etiket. Niet alle producten die ik in deze blog noem, zijn bij álle winkels glutenvrij. De ingrediënten verschillen per merk en per supermarkt. Daarbij komt ook nog dat producenten zomaar de ingrediënten kunnen veranderen. Kijk daarom dus altijd goed of je het product veilig kunt eten.

Bij de ingrediëntenlijst kun je ook de tekst ‘Bevat mogelijk sporen van gluten en/of melk’ aantreffen. Ik zie dit als indekken van de fabrikant en neem het product gewoon als dit erop staat. Maar mocht je nou erg gevoelig zijn, dan is het misschien slimmer om het toch te laten staan…

 

4 Reacties op “Glutenvrij Sinterklaassnoep uit de supermarkt

  1. Je mist niks aan de glutenvrije pepernoten van Consenza. Ik heb die vorig jaar ofzo op en ze zijn echt niet lekker. De pepernotenfabriek van Delft (met pop-up stores in bijna alle grote en middelgrote steden) heeft wel lekkere glutenvrije pepernoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *