Welke alcohol is glutenvrij?

glutenvrije alcohol

Glutenvrije alcohol is gelukkig volop te verkrijgen. En dat is goed nieuws, zeker nu de zomer dichterbij komt. Want wat is er nu lekkerder dan op het terras in de zon genieten van een lekker wijntje of verfrissend glutenvrij biertje?

In deze blog laat ik je mijn favoriete alcoholische drankjes zien. Van wijn tot rosé en van likeur tot glutenvrij bier.

Nu het zonnetje steeds vaker schijnt, ben ik geregeld op het terras te vinden. En daar hoort natuurlijk een lekker drankje bij. Hoewel een kopje thee of glaasje fris ook lekker is, wil je soms ook weleens wat sterkers.

In deze blog vertel ik je welke alcohol glutenvrij is en welke drankjes je dus met een gerust hart kunt bestellen.

Wijn

Wijn is van zichzelf glutenvrij. Dat geldt voor zowel witte wijn als rode wijn. Witte wijn is mijn favoriete glutenvrije alcohol en is dan ook mijn meest bestelde drankje op het terras. Ook rosé is vrij van gluten. Net als champagne, port en sherry.

glutenvrij biertje

Glutenvrij bier

Bier is van zichzelf niet glutenvrij en kun je dus ook niet zomaar nemen wanneer je op een terrasje neerstrijkt. Bier wordt gemaakt van mout en mout ontstaat door gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en drogen. Sommige gluten worden hierbij afgebroken, maar ook een deel blijft achter. Bier is daarom niet geschikt voor mensen met coeliakie of glutensensitiviteit.

Gelukkig is er tegenwoordig ook glutenvrij bier verkrijgbaar. Verschillende biermerken hebben inmiddels glutenvrij bier gelanceerd en dit is ook in steeds meer supermarkten en kroegen verkrijgbaar.

Bier van merken als Estrella Damm Daura en Mongozo is glutenvrij. Ook Bavaria heeft inmiddels glutenvrij bier uitgebracht en ook bij Lidl is geregeld glutenvrij bier te koop. Ik vind het glutenvrije bier van Bavaria het lekkerste. Dat komt naar mijn mening het dichtst in de buurt van gewoon bier.

jillz

Jillz

Wanneer ik glutenvrije alcohol bestel, ga ik meestal dus voor wijn. Op nummer 2 staat Jillz. Zo’n flesje appelcider is heerlijk op een warme, zomerse dag. Jillz is verkrijgbaar in verschillende smaken en de meeste ervan zijn glutenvrij.

Op de site van Jillz is te lezen dat enkel de smaak Original 0.0% – de alcoholvrije variant – gerstgluten bevat. Deze smaak is dus niet geschikt wanneer je een glutenintolerantie hebt. Zowel de smaken Original, Elderflower Mint, Raspberry en Raspberry 0.0% – ook alcoholvrij – zijn vrij van gluten.

Likeur

In de zomer geniet ik van Jillz; in de winter ga ik eerder voor een likeurtje. Mijn absolute favoriet is het zoete Licor 43 Orginal. De exacte ingrediënten zijn geheim, maar er zitten in ieder geval geen gluten in. Daarnaast is Licor 43 Original ook lactose- en melkvrij, dus ook geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie of koemelkallergie.

Sinds kort is er ook een nieuwe smaak op de markt: Orochata, ook gluten- en lactosevrij. Hoewel deze variant gemaakt is van amandelmelk, zitten er volgens de fabrikant toch melkeiwitten in. Orochata is dus helaas niet geschikt wanneer je een koemelkallergie hebt.

Licor 43 is fijn als borreltje bij de koffie of thee, maar ook lekker als smaakmaker bij een bolletje ijs. Je vindt een lekker nagerecht met Licor 43 en bitterkoekjesijs op mijn site.

Gedestilleerde dranken

Heldere gedestilleerde dranken als gin, jenever, whisky en brandewijn zijn glutenvrij. Dit geldt ook wanneer een glutenbevattend graan is gebruikt. Bij de productie blijven de gluten in de reststof achter. Ook deze dranken zijn dus veilig te bestellen.

Zelf ben ik niet echt fan van gedestilleerde dranken. Heel af en toe neem ik weleens een slokje whisky, maar dat is dan meer wanneer ik heel erg verkouden ben en ik lekker wil slapen. Ik gebruik het dus eerder als een soort ‘medicijn’.

Wat is jouw favoriete glutenvrije alcohol? Laat je reactie hieronder achter!

 

24 Reacties op “Welke alcohol is glutenvrij?

  1. Jep! Hugo is glutenvrij en kun je dus ook veilig drinken wanneer je geen gluten mag. Ik zou voor de zekerheid wel altijd even de ingrediëntenlijst checken. Maar dat raad ik altijd aan 🙂

 1. Ik mis bier best wel. Maar inderdaad is Bavaria prima te drinken. Bij ‘mijn stamkroeg’ verkopen ze Mongozo, en de witte variant is ook echt een aanrader!

  1. Coebergh en Flügel zijn glutenvrij. Wodka is meestal van zichzelf glutenvrij, maar ik heb begrepen dat er wel gluten in kunnen voorkomen. Ik zou dit dus niet zomaar bestellen, maar goed het etiket checken!

  1. Hoi Ingrid. Corona bevat gerstemout, wat betekent dat er gluten in zit. Echter is dit wel een lage hoeveelheid (rond de 20 ppm), waardoor sommige mensen (zoals ik) er geen last van hebben. Ik drink soms dan ook wel een Corona, maar ik hou het dan wel altijd bij één drankje. Je kunt het dus proberen, maar als je erg gevoelig bent zou ik het niet doen. Groetjes, Rianne

 2. Laatst op terras werd ons dropshot aangeboden, ik heb het afgestaan omdat ik weet dat drop gluten kan bevatten, dan zal dit met dropshot ook wel zijn niet? Ik kreeg hiervoor in de plaats wodka, maar lees dus dat ik daar ook mee moet oppassen.

  1. Hoi Chanou. Ik zou altijd het etiket goed checken. Op de site van Hanos zie ik dat Dropshot geen gluten bevat… Maar dan nog zegt het niet alles. Daarom altijd het etiket goed lezen. En misschien daarom maar niet bestellen op het terras als je het etiket niet kunt lezen. Of even vragen of je de ingrediënten mag checken. Dat kan natuurlijk ook! 🙂

 3. Hoi Rianne,

  Heb je voorbeelden van wodka die glutenvrij is? Weet je ook of jagermeister glutenvrij is? Weet je ook of malibu mag?

  Alvast bedankt,

  1. Pfoe, Jeroen. Goede vragen, maar daar weet ik helaas geen antwoord op. Ik zou even op Google zoeken! Mocht je het niet kunnen vinden, dan zou ik de etiketten/ingrediënten goed checken in de winkel of vragen of je die mag bekijken als je de drankjes in een restaurant/café bestelt. Succes! Groetjes, Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *