Een glutenvrije en melkvrije barbecue

glutenvrije barbecue

Een glutenvrije barbecue op een mooie zomeravond is het lekkerste wat er is. De afgelopen weken stonden er dan ook een aantal op het programma. En er zullen er ongetwijfeld nog een paar volgen – mocht het weer een beetje meezitten…

Ook wanneer je glutenvrij en melkvrij eet, is een barbecue heel goed mogelijk! In dit artikel geef ik je handige tips en lekkere recepten voor een glutenvrije barbecue.

Sinds kort staat er een Big Green Egg op ons balkon. Met de Green Egg kun je alle kanten uit: ideaal voor stoven, koken en slow cooking, maar ook om pizza’s te bakken én om op te barbecueën. Dankzij deze nieuwste aanwinst hebben we nog nooit zo vaak gebarbecued.

Maar dat is alleen maar positief, want hoewel ik eigenlijk niet eens zo van vlees houd, gaat er voor mij gaat niets boven een lekkere glutenvrije barbecue. Ik ben vooral fan van de sausjes, salades en broodjes die je erbij eet. Verder hou ik ook erg van lang tafelen en waar kan dat nu beter dan buiten in de tuin?!

Kruisbesmetting

Wanneer je geen gluten en melk mag, is een barbecue heel goed mogelijk. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Kruisbesmetting is de belangrijkste. Omdat ik het vaak zo’n gedoe vind om hier goed op te letten, ga ik meestal voor een nagenoeg volledige gluten- en melkvrije barbecue. Uitzondering hierop is glutenvol stokbrood en kruidenboter. Wanneer dit zich niet in de buurt van mijn bord en bestek bevindt, vind ik dit prima.

Verder koop ik alleen vlees zonder melk en gluten en ga ik ook voor glutenvrije en melkvrije sausjes en salades. Wel zo makkelijk en dan kunnen de gasten met wie ik barbecue meteen zien dat het best goed te doen is zo’n allergievrije barbecue! Belangrijk hierbij is dus om zelf de touwtjes in handen te nemen en zelf de glutenvrije barbecue te regelen. Dan weet je zeker dat het goed komt en jij niets verkeerds binnen krijgt!

een glutenvrije en melkvrije barbecue

Glutenvrij barbecuevlees

Als je naar een wat grotere barbecue gaat, is dat vaak wat lastiger. Dan is het vaak niet mogelijk om een volledig gluten- en melkvrije barbecue te organiseren. Ook hierbij geldt: hou zelf de regie. Zorg gewoon voor jezelf en neem je eigen vlees mee. In de supermarkt en bij de slager is een groot aanbod aan gluten- en melkvrij vlees en vis. Onbewerkt vlees en vis is overigens van zichzelf al allergievrij. Genoeg te kiezen dus!

Je kunt eventueel werken met aluminiumbakjes met daarin jouw glutenvrije vlees die je op de barbecue tussen het andere vlees zet. Zorg hierbij ook voor een eigen barbecuevork en hou je vlees te allen tijde zelf in de gaten. Voorkom dat iemand met een andere vork in jouw vlees zit te prikken.

Ik vind dit over het algemeen te veel gedoe én bovendien te riskant. Voor je het weet ben je je bakje even uit het oog verloren en zit iemand anders aan jouw vlees. Bovendien is de kans op kruisbesmetting groter wanneer je jouw vlees tussen andermans vlees zet. Daarom raad ik je aan om je eigen barbecue mee te nemen. Dit kan gewoon zo’n wegwerpbarbecue zijn. Die werken vaak prima en het risico op kruisbesmetting is een stuk minder!

een glutenvrije en melkvrije barbecue

Bijgerechten

Zorg ook voor je eigen bijgerechten. Hierbij geldt ook dat je moet opletten dat er niet zomaar iemand met zijn eigen bestek inzit. Ik vind het lekker om naast vlees en vis ook wat groenten op de barbecue te grillen, zoals courgette. Verder zorg ik altijd voor wat komkommer en tomaat.

Soms wil ik het lekker simpel en heb ik ook zin in een schep huzarensalade erbij. Sommige daarvan zijn gluten- en melkvrij. Dit geldt niet voor alle huzarensalades, check daarom altijd het etiket! Een stokbroodje kan natuurlijk ook niet ontbreken bij een barbecue. Ik ga vaak voor de mini baguette of ciabatta van Schär. Lekker met hummus of aioli!

Zelfgemaakte satésaus

Bij de barbecue maak ik vaak een zelfgemaakte satésaus. Hiervoor heb je nodig 100 gram pindakaas, 100 ml water, een teentje knoflook, een scheutje ketjap en een theelepel sambal. Doe alle ingrediënten in een pannetje, zet op het vuur en roer goed door tot de saus dik genoeg is. Verder zorg ik ook altijd dat ik een glutenvrije en melkvrije barbecuesaus in huis heb.

een glutenvrije en melkvrije barbecue

Barbecuesalade

Bij een barbecue hoort natuurlijk ook een lekkere barbecuesalade. Met zo’n salade kun je alle kanten uit. Ga gewoon voor groente en fruit dat jij lekker vindt! Mijn favoriet op dit moment is een frisse salade van rucola, cherrytomaat, komkommer, meloen en ham. Lekker met een dressing van honing, olijfolie, citroensap en wat peper.

Zoals je ziet is een glutenvrije en melkvrije barbecue prima te doen! Wel blijft het belangrijk om goed op te letten, zeker wanneer je een barbecue houdt met mensen die wél gluten eten.

Wat zijn jouw tips voor een lekkere glutenvrije barbecue?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *