Recept: Glutenvrije brownies

glutenvrije brownies

Glutenvrije brownies zijn mijn favoriete lekkernij. Ik ben dan ook een echte chocoladegek. Of dat nou een paaseitje, muffin, brownie of gewoon een simpele chocoladereep is; dat maakt wat mij betreft niet veel uit. Zolang er maar chocolade in zit.

Als je geen melk en gluten mag, is het wel even een zoektocht om een lekkere glutenvrije én melkvrije chocolade te vinden. Sommige pure chocolade is gelukkig wel melkvrij én daar kun je bovendien heel lekkere dingen mee maken, zoals deze overheerlijke brownies.

Ik maakte deze glutenvrije brownies vorige week als nagerecht tijdens een etentje met vriendinnen. Ik serveerde ze met een bolletje bosvruchtenijs: een lekkere, frisse combinatie. Ondanks dat we al flink wat gegeten hadden, ging deze brownie er wel in. Meerdere porties zelfs!

Er was dus niets te merken van het feit dat een brownie nogal machtig kan zijn… Gelukkig had ik genoeg gemaakt. Zelfs zoveel dat ik wat over had. Maar dat was geen probleem: zo kon ik er de volgende dag ook nog van genieten!

Voor glutenvrije brownies voor ongeveer 10 personen gebruikte ik:
– 200 gram pure chocolade
– 150 gram kokosolie
– 4 eieren
– 170 gram bruine suiker
– 60 gram rijstebloem
– 60 gram walnoten
– 40 gram hazelnoten
– 1 theelepel vanille-extract

Bereidingswijze glutenvrije brownies

Verwarm de oven op 175 graden. Breek 140 gram chocolade in stukjes en smelt dit samen met de kokosolie in een pannetje. Laat vervolgens even afkoelen in de koelkast. Breek de overige chocolade in stukjes en doe dit in de keukenmachine. Doe hier ook de noten bij en laat de keukenmachine een paar minuten draaien. Doe de eieren en de bruine suiker in een kom en mix een paar minuten met de mixer.

glutenvrije brownies

Voeg de enigszins afgekoelde chocoladesaus toe en schep ook de rijstebloem, chocoladestukjes en noten erdoor. Doe het vanille-extract erbij en roer goed door elkaar. Schep het geheel in een ingevet of met bakpapier beklede ovenschaal of bakblik en laat de brownie in zo’n 40 minuten gaar worden in de oven.

glutenvrije brownies

Haal de glutenvrije brownie uit de oven en laat afkoelen in de ovenschaal. Wanneer de brownie is afgekoeld, plaats je de ovenschaal met een theedoek eroverheen – om uitdrogen te voorkomen – in de koelkast om de brownie hard te laten worden. Na 4 uur in de koelkast is de brownie klaar om op gegeten te worden! Het lekkerst is hij als je hem even op kamertemperatuur laat komen.

20160305_144741

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *