Recept: Glutenvrije flammkuchen

glutenvrije flammkuchen

Flammkuchen. Tot een paar jaar geleden had niemand er ooit van gehoord, maar ineens was hij daar: ‘de pizza zonder tomatensaus’.

De flammkuchen is heel gemakkelijk glutenvrij te maken. Op mijn blog vind je vandaag een lekker recept en die is naast glutenvrij óók melkvrij.

Een glutenvrije flammkuchen is ideaal voor wie eens wat anders wil dan een gewone pizza. In plaats van tomatensaus gebruik je crème fraîche. De originele flammkuchen is vaak belegd met ui en reepjes spek, maar je kunt er alle kanten mee op. Wat dacht je bijvoorbeeld van champignons, parmaham, rucola of salami?

Voor de bodem gebruik je glutenvrij brooddeeg. Ik gebruikte hiervoor glutenvrij zelfrijzend bakmeel van Albert Heijn. Wanneer je – zoals in mijn geval – ook een melkvrije flammkuchen wilt maken, is crème fraîche uiteraard geen optie. Ik verving dit door een combinatie van sojayoghurt en melkvrije mayonaise. Een prima alternatief wat mij betreft!
Verder ging ik voor flink wat oesterzwammen, lente-ui en kruiden. Je vindt het recept hieronder.

Ingrediënten glutenvrije flammkuchen

Voor een melkvrije en glutenvrije flammkuchen voor 2 personen heb je nodig:

Voor de glutenvrije bodem:
– 200 ml lauw water
– 1 zakje gist (7 gram)
– 300 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel
– snufje zout – 2 eetlepels olijfolie

Voor het beleg:
– 3 eetlepels olijfolie
– 450 gram oesterzwammen
– tijm
– 3 lente-uitjes
– 4 eetlepels sojayoghurt
– 2 eetlepels mayonaise
– knoflookpoeder

Bereidingswijze

Maak als eerste de glutenvrije bodem van de flammkuchen. Doe het meel in een kom en voeg het water, de olie, gist en wat zout toe en meng goed door elkaar. Kneed met je handen een soepel deeg. Dek de kom af en laat 1 uur rijzen.

Doe de sojayoghurt en mayonaise in een kom en roer goed door elkaar. Voeg flink wat knoflookpoeder toe en breng verder op smaak met peper en zout. Maak de oesterzwammen schoon en snijd ze kleiner. Snijd ook de lente-ui fijn.

Verwarm de oven voor op 225 graden. Pak het glutenvrije deeg erbij en rol uit met de deegroller. Beleg de bodem van de flammkuchen met de saus van sojayoghurt en mayonaise. Leg daarop de oesterzwammen en wat tijm.

Schuif de flammkuchen in de oven en laat de bodem in ongeveer 12 minuten lekker knapperig worden. Garneer met de lente-ui. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *