Recept: Glutenvrije oliebollen

glutenvrije oliebollen

Glutenvrije oliebollen kunnen naast vuurwerk en champagne uiteraard niet ontbreken tijdens Oud en Nieuw. Vandaag lees je op mijn blog hoe je zelf eenvoudig de lekkerste glutenvrije oliebollen maakt.

Hoewel er ook steeds meer kant-en-klare gluten- en melkvrije oliebollen te vinden zijn, gaat er voor mij toch echt niet boven zelfgemaakte bollen!

Mijn vader bakte vroeger geregeld oliebollen tijdens oudjaar. De hele dag stond hij in de schuur om schalen vol oliebollen te bakken. Het waren er zoveel dat er standaard een aantal de vriezer ingingen en die stonden dan ineens halverwege maart weer op tafel… Niet echt een succes als je het mij vraagt, want dan smaken ze toch echt minder lekker.

Vorig jaar hielp ik een handje mee en bakten we samen voor het eerst gluten- en melkvrije oliebollen. Het resultaat was veelbelovend: erg lekker én ze waren nauwelijks van ‘normale’ oliebollen – met gluten dus – te onderscheiden. Vorige week heb ik het recept wat aangepast en probeerde ik het nog eens. En het werd opnieuw een succes! Het ging zelfs beter dan vorig jaar, want dit keer rees het beslag bijna de pan uit.

Ingrediënten

Voor zo’n 15 á 20 glutenvrije oliebollen heb je nodig:
– 500 gram mix B Schär
– 400 ml warme amandelmelk
– 250 ml warm water
– 2 zakjes gedroogd gist (14 gram)
– 200 gram krenten en rozijnen
– 2 theelepels suiker
– 1 theelepel kaneel
oliebollen glutenvrij

Bereidingswijze glutenvrije oliebollen

Laat de rozijnen en krenten een kwartiertje wellen. Doe het meel in een kom en voeg de amandelmelk en water toe. Voeg ook de gedroogde gist, suiker en kaneel toe. Mix het geheel een paar minuten door met de mixer. Het deeg is wel wat plakkerig, waardoor het mixen lastig kan zijn. Ik gebruikte op het einde een vork, wat beter ging.

Laat het beslag een uurtje rijzen. Tip: gebruik hiervoor de oven! Verwarm de oven op 50 graden, plaats de kom erin en zet de oven meteen weer uit. Laat de rozijnen en krenten goed uitlekken. Haal het beslag uit de oven en voeg de rozijnen en krenten toe. Roer goed door elkaar.

Verwarm de frituurpan met zonnebloemolie tot 180 graden. Vorm met behulp van twee lepels mooie bollen. Bak de oliebollen zo’n 6 tot 8 minuten. Keer halverwege om en laat na het bakken goed uitlekken. Bestrooi met poedersuiker.

4 Reacties op “Recept: Glutenvrije oliebollen

    1. Het beslag moet een uur rijzen. Wanneer je hiervoor de oven gebruikt, staat hij daar een uurtje in. Let er dan wel op dat je de oven na het voorverwarmen uitzet. Jij ook alvast een fijne jaarwisseling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *