Recept: Glutenvrije ontbijtkoek

glutenvrije haver-ontbijtkoek

Vroeger was ik helemaal gek van ontbijtkoek. Mijn ochtend begon steevast met een flink plak ontbijtkoek en vaak nam ik ook nog een stuk mee naar school. Ook naar de camping in Zuid-Frankrijk ging altijd een aantal pakken mee.

Ontbijtkoek is een ware ‘glutenbom’ en dus verleden tijd nu ik geen gluten meer mag. Gelukkig ben ik er onlangs achter gekomen dat je zelf een heel lekkere glutenvrije en melkvrije variant van havermout kunt maken! Vandaag deel ik het recept.

Hoe langer ik het glutenvrije dieet volg, hoe vaker ik dingen ontdek die ik wél mag. Toen ik net mijn diagnose kreeg, was ik heel erg gefocust op wat ik allemaal niet meer mocht hebben. Geen pistoletjes meer, geen crossaints, biscuits, tortellini, wraps, bladerdeeg en ga zo maar door.

Tegenwoordig kom ik erachter dat er steeds meer mogelijk is. Van haast alle producten is in de supermarkt of speciaalzaak wel een glutenvrije variant te vinden en ook door zelf de keuken in te duiken, kom je vaak een heel eind.

Zelf aan de slag

Een glutenvrije en melkvrije ontbijtkoek ben ik in de supermarkt nog niet tegen gekomen, maar dat geeft ook niet, want ontbijtkoek is zoiets dat je heel gemakkelijk zelf kunt maken.

Deze glutenvrije haver-ontbijtkoek bestaat grotendeels uit havermout, amandelmeel, amandelmelk én speculaaskruiden. Toegegeven: hij is wel anders dan de ontbijtkoek van vroeger, maar de smaak is zeker niet minder. Misschien wel lekkerder juist – zeker als je je bedenkt dat hij ook nog eens gezonder is!

Ingrediënten glutenvrije ontbijtkoek

Voor een glutenvrije en melkvrije ontbijtkoek van havermout heb je nodig:

– 200 gram glutenvrije havermout
– 200 gram amandelmeel
– 300 ml amandelmelk
– 2 eieren
– 3 eetlepels speculaaskruiden
– 2 theelepels bakpoeder
– 125 ml agavesiroop
– 100 gram rozijnen

glutenvrije ontbijtkoek

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 170 graden. Maal de havermout fijn in de keukenmachine. Klop de eieren los met een mixer. Voeg de amandelmelk toe en roer goed door. Doe het amandelmeel, de havermout en de agavesiroop erbij. Voeg als laatste ook de speculaaskruiden, bakpoeder en rozijnen toe. Roer het geheel goed.

Doe het mengsel in een met bakpapier bekleed cakeblik en bak de glutenvrije haver-ontbijtkoek in zo’n zestig minuten gaar in de oven. Controleer of de cake gaar is en laat even afkoelen.

9 Reacties op “Recept: Glutenvrije ontbijtkoek

    1. Hi Marjolijn. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd met gewoon glutenvrij bakmeel, maar ik denk dat dat ook wel prima moet gaan. Ik zou het gewoon proberen! Laat je even weten of het is gelukt? Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *