Recept: Glutenvrije chocolade pepernoten

glutenvrije pepernoten

Nog even en Sinterklaas is weer in het land! Tijd voor glutenvrije pepernoten dus! In de supermarkt zijn de laatste jaren steeds vaker ook glutenvrije kruidnoten te vinden, maar de lekkerste maak je natuurlijk zelf!

De glutenvrije pepernoten worden nóg lekkerder wanneer je ze na het bakken even in de chocolade doopt. Vandaag laat ik je zien hoe je in een handomdraai glutenvrije chocolade pepernoten maakt.

In september lagen de pepernoten alweer in de schappen. Zelf ben ik eigenlijk niet zo te spreken over deze pepernotenverloedering, maar laten we eerlijk zijn: stiekem zijn kruidnoten het hele jaar door lekker. Toen ik de zakjes weer zag liggen, rende ik dan ook enthousiast op het schap af.

Snel checkte ik of er ook glutenvrije kruidnoten bij lagen. Bingo! Er lagen een paar glutenvrije zakjes van Consenza. Mijn enthousiasme werd iets getemperd toen ik zag dat er wel melk in zat. Helaas. Dat werd weer zelf bakken dit jaar. Maar dat is helemaal geen straf, want zelfgemaakte glutenvrije pepernoten zijn stiekem veel lekkerder. En veel werk is het ook niet: in een klein uurtje staan de lekkerste pepernoten voor je neus.

Als echte chocoladeliefhebber doopte ik de kruidnoten na het bakken nog even in de gesmolten chocolade. Heerlijk! Mocht jij daar nou niet van houden – wat ik mij niet kan voorstellen – dan laat je de chocolade gewoon weg. Tip: Voor een fijne afwisseling kan je ook fifty fifty doen en de ene helft wel in de chocolade dopen en de andere niet.

Ingrediënten

Voor zo’n 100 á 120 glutenvrije pepernoten heb je nodig:

  150 gram amandelmeel
150 gram glutenvrije bakmix (ik gebruikte die van AH)
4 eetlepels kokosolie
100 gram suiker
4 eetlepels amandelmelk
4 theelepels speculaaskruiden
– 100 gram pure chocolade
2 theelepels bakpoeder

pepernoten glutenvrij

Bereidingswijze glutenvrije pepernoten

Laat de kokosolie smelten. Meng het amandelmeel met de bakmix en voeg de bakpoeder en speculaas toe. Doe ook de suiker erbij en voeg als laatste ook de amandelmelk en kokosolie toe. Kneed het deeg goed door en vorm een bal. Tip: Verdeel het deeg in tweeën en vries de helft in.

Verwarm de oven op 165 graden. Draai kleine balletjes en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Schuif de bakplaat in de oven en bak de kruidnoten in zo’n 20 minuten goudbruin.

Laat de pepernoten goed afkoelen. Smelt de chocolade au bain-marie en doop de helft van de pepernoten met behulp van een theelepel één voor één in de chocolade. Laat opnieuw goed afkoelen.

2 Reacties op “Recept: Glutenvrije chocolade pepernoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *