Recept: Glutenvrije pizza

glutenvrije pizza

Een glutenvrije pizza is het lekkerste wat er is. Glas wijn erbij, filmpje aan. Mijn ideale avond!

Voorheen liet ik nog weleens een pizza thuisbezorgen, maar dat is er met mijn glutenvrije dieet niet meer bij. Een pizzeria die glutenvrije én melkvrije pizza’s langsbrengt heb ik namelijk nog niet kunnen vinden… Maar dat is ook helemaal niet erg, want zelf pizza maken is vaak nog lekkerder ook!

Wanneer je glutenvrij eet, is het niet per se nodig om je pizza zelf te maken. In de meeste supermarkten is ook wel een kant-en-klare glutenvrij pizza en glutenvrije pizzabodem te vinden. Lekker makkelijk, want het enige wat je hoeft te doen is de pizza in de oven te schuiven of hem eventueel nog even snel te beleggen. Die korte bereidingstijd is wat mij betreft dan ook het enige voordeel, want erg lekker vind ik die pizza’s meestal niet.

Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar een zelfgemaakte glutenvrije pizza. Ik heb er wel even over gedaan om een goed recept voor een lekkere glutenvrije pizzabodem samen te stellen. Vaak was de bodem te kruimelig, dan weer te hard of zat er eigenlijk geen smaak aan. Ook het luchtig krijgen van de bodem was vaak een hele uitdaging.

Maar na een aantal keer proberen is het dan toch gelukt! Met de mix B van Schär maakte ik een lekkere glutenvrije pizzabodem voor ongeveer 2 personen. Hieronder vind je het recept.

Ingrediënten glutenvrije pizzabodem

  • 350 gram Schär mix B
  • 250 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 zakjes gist (14 gram)
  • Gedroogde kruiden (oregano en basilicum)

Ingrediënten glutenvrije pizza salami

  • Gezeefde tomaten (passata di pomodoro)
  • Knoflookteentje
  • Gedroogde kruiden (oregano en basilicum)
  • Rode ui
  • Salami
  • Groene paprika
  • Stukjes ananas
  • Champignons
  • Olijven

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten van de pizzabodem bij elkaar in een kom en meng door elkaar. Kneed met je handen tot een soepel deeg. Duw je polsen erin, sla het deeg dubbel en duw het deeg van je af. Kneed net zo lang tot zich een bal vormt. Dit duurt zo’n tien minuten.

Leg de bal op een met bakpapier beklede bakplaat en rol het deeg uit met een deegroller. Duw de buitenste rand van de pizza iets omhoog. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Dek de pizza af met een vochtige doek en laat een klein uurtje rijzen.

glutenvrije pizza

Verwarm de oven op 200 graden. Verwijder de vochtige doek. Nu kun je de pizza gaan beleggen! Ik maakte een pizza salami, maar natuurlijk kun je de pizza beleggen met alles wat je maar lekker vindt.

Je begint met de tomatensaus, die ik maakte van de gezeefde tomaten, het knoflookteentje en wat gedroogde kruiden. Dit smeer je uit over de pizzabodem. Hierop leg je de gekozen toppings. Ik ging voor salami, ananas, paprika, champignons, rode ui en wat olijven.

glutenvrije pizza

Schuif de glutenvrije pizza in het midden van de oven en laat in zo’n 30 minuten á 35 minuten gaar worden.

1 Reactie op “Recept: Glutenvrije pizza

  1. Wat leuk om je website te hebben gevonden!! Ben zelf al ruim 10 jaar glutenvrij (coeliakie) en snák naar een lekkere pizza 🙂
    ga dit dus zeker proberen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *