Recept: Glutenvrije rabarbertaart

glutenvrije rabarbertaart

Glutenvrije rabarbertaart is niet iets waarvan ik dacht dat ik het ooit zou maken. Voorheen was ik eigenlijk helemaal niet zo gek op rabarber, maar dat kwam ook vooral omdat ik het (bijna) nooit at.

Tot dit jaar. Onlangs heb ik ontdekt hoe lekker rabarber kan zijn. Helemaal in deze glutenvrije rabarbertaart!

Rabarber is vanaf de lente volop verkrijgbaar. Je kunt rabarber koken, stoven of in de oven bereiden. Het bekendste is misschien wel de rabarber compote, die je als ontbijt kunt eten door de yoghurt, maar ook heerlijk is bij het avondeten, bijvoorbeeld bij stoofvlees.

Zelf ben ik niet zo van de rabarber compote – vandaar ook waarschijnlijk dat ik eerder helemaal niet zo’n fan was van rabarber. Het was namelijk het enige gerecht met rabarber dat ik kende…

Tot ik erachter kwam dat rabarber heerlijk is in zoete gerechten, zoals deze glutenvrije rabarbertaart. Ik eet deze rabarbertaart als gebakje, maar ook geregeld als ontbijt. Heerlijk met een schep kwark ernaast.

Ingrediënten glutenvrije rabarbertaart

Voor een glutenvrije rabarbertaart voor zo’n 10 personen heb je nodig:

  90 gram kokosolie
2 eieren
75 ml amandelmelk
200 gram glutenvrije meel (ik gebruikte meelmix van AH)
1 theelepel bakpoeder
– 1
theelepel kaneel
2 stengels rabarber
100 gram suiker

Voor de crumble topping op de rabarbertaart:

  100 gram amandelmeel
100 gram glutenvrije havermout
100 gram suiker
90 gram kokosolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een bakblik in (ik gebruikte een bakblik voor brownies) met kokosolie en bekleed met bakpapier. Ga als eerste aan de slag met de taart.

Maak de rabarber schoon en snijd in kleine stukje. Laat 90 gram kokosolie smelten en doe samen met de eieren en suiker in een kom. Klop het geheel luchtig met de mixer. Voeg de amandelmelk, meel, bakpoeder en kaneel toe en mix tot een stevig beslag.

Schenk het beslag in de vorm en leg de stukjes rabarber erop. Ga aan de slag met de topping. Laat opnieuw kokosolie smelten en doe samen met de amandelmeel, havermout en suiker in een kom. Kneed met je handen tot een crumble. Strooi de topping over het beslag en zorg ervoor dat de rabarber enigszins bedekt is.

Schuif de rabarbertaart voor zo’n 70 minuten in de oven. Laat goed afkoelen voor je hem aansnijdt. Bewaar de taart in de koelkast. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *