Recept: Stamppot mét worst, maar zonder gluten

glutenvrije stamppot

Stamppot vind ik het lekkerste dat er is! Gelukkig is het heel goed mogelijk om glutenvrije stamppot te serveren. Én ook een lactosevrije en melkvrije stamppot is geen probleem.

Mijn favoriete glutenvrije stamppot is stamppot boerenkool en stamppot zuurkool. Wanneer ik weet dat ik ’s avonds stamppot ga eten, kijk ik daar al de hele dag naar uit.

Stamppot is dus goed te doen wanneer je geen gluten en melk mag. Een stamppot bestaat voor het grootste gedeelte uit aardappelen en groente en dat zijn nou net twee fijne producten die je veilig kunt eten. Natuurlijk is een stamppot pas echt af met spekjes en rookworst en ook dat hoeft geen probleem te zijn bij een voedselintolerantie. Het is wel belangrijk om van tevoren het etiket even goed te lezen, want niet alle rookworsten zijn glutenvrij.

Een stamppot stampen gaat het fijnst met een scheutje melk. Voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie is dit geen probleem: amandelmelk werkt net zo goed. Zelf gebruik ik vaak helemaal geen melk, want ook zonder melk kun je prima stampen. Een beetje kookvocht opvangen kan ook werken om de glutenvrije stamppot lekker smeuïg te maken.

Glutenvrije stamppot zuurkool

Ingrediënten voor een glutenvrije stamppot zuurkool voor 2 personen:

– 250 gram verse zuurkool
– 100 ml droge witte wijn
– 600 gram aardappelen
– ui
– bouillonblokje groente  (ik gebruik die van Zonnatura)
– scheutje honing
– evt. scheutje amandelmelk
– 125 gram magere spekreepjes
– rookworst

Schil de aardappelen en snijd in stukjes. Breng de aardappelen aan de kook en voeg zodra het water kookt het bouillonblokje toe. Laat 20 minuten koken. Snijd de ui in kleine stukjes en fruit in een koekenpan. Voeg de spekreepjes toe en bak het geheel zo’n 7 minuten. Verwarm in een andere pan 100 ml witte wijn en doe de zuurkool erbij. Voeg een scheutje honing toe en verwarm het geheel zo’n 10 minuten.

Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking in de magnetron. Giet de aardappelen af, voeg eventueel een scheutje (opgewarmde) amandelmelk toe en stamp goed. Giet de zuurkool af en voeg toe aan de aardappelen. Stamp nog even goed door. Laat de spekreepjes en ui uitlekken op een keukenpapiertje en voeg toe aan de zuurkool. Verwarm het geheel nog eventjes door. Serveer met de rookworst.

Glutenvrije stamppot boerenkool

Ingrediënten voor een glutenvrije stamppot boerenkool voor 2 personen:

– 300 gram boerenkool (zak uit de koeling)
– 600 gram aardappels
– 125 gram magere spekreepjes
– rookworst
– ui
– evt. scheutje amandelmelk
– evt. bouillonblokje groente (ik gebruik die van Zonnatura)
– piccalilly

stamppot glutenvrij

Haal de schil van de aardappelen en snijd de aardappelen in stukjes. Doe ze in een ruime pan water. Leg de boerenkool erop en breng het geheel aan de kook. Haal de rookworst uit de verpakking en leg na 5 minuten op de boerenkool. Laat het geheel nog 15 minuten zachtjes koken. Snijd de ui in kleine stukjes en fruit in de pan. Voeg de spekreepjes toe en bak ongeveer 7 minuten. Giet de aardappelen en boerenkool af en haal de rookworst uit de pan. Voeg eventueel een scheutje (opgewarmde) amandelmelk toe en stamp het geheel goed door elkaar. Laat de spekreepjes en ui uitlekken op een keukenpapiertje en voeg toe aan de boerenkool. Verwarm het geheel nog eventjes goed door en breng op smaak met peper.

Glutenvrije en melkvrije piccalilly

Serveer de glutenvrije boerenkool met de rookworst én natuurlijk met een flinke lepel piccalilly. Dit kan even een zoektocht zijn, aangezien de meeste piccalilly gluten en/of melk bevatten. De piccalilly dressing van Gouda’s Glorie is melkvrij én glutenvrij en kun je dus veilig gebruiken. Ook Lidl verkoopt zo nu en dan glutenvrije en melkvrije piccalilly.

4 Reacties op “Recept: Stamppot mét worst, maar zonder gluten

    1. Oh, misschien had je er te veel sojamelk in gedaan? Ik vind het altijd wel lekker. Maarja, smaken verschillen, hè. Amandelmelk kan ook nog, mocht je dat lekkerder vinden. Of gewoon weg laten. 😉

    1. Hoi Henk. Ik ben even op onderzoek uitgegaan en je hebt gelijk! De piccalilly van Jonnie Boer is inderdaad niet glutenvrij. Wat stom! Ik ben er wel achter gekomen dat de piccalilly van het merk Gouda’s Glorie wél glutenvrij én melkvrij is. Die kun je dus wel gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *