Recept: Glutenvrije taaitaai

glutenvrije taaitaai
Zeg je Sinterklaas, dan denk ik meteen aan taaitaai. Vroeger was het versieren van een taaitaaipop een onmisbaar onderdeel van het Sinterklaasfeest op school en ook thuis lag steevast een zak taaipoppen in de kast.

Na een aantal jaar geen taaitaaipoppen gegeten te hebben, maakte ik dit keer voor het eerst zelf glutenvrije taaitaai. Toen ik een hap nam, merkte ik pas hoe erg ik die taaitaai gemist heb, want man – wat is taaitaai toch lekker!

Kant- en klare glutenvrije taaitaai heb ik in de supermarkt nog nergens kunnen vinden. Dan maar zelf maken! Helemaal niet erg trouwens, want zelfgemaakt is stiekem veel lekkerder en het is ook nog eens gemakkelijk te maken.

Het enige wat je moet doen is amandelmeel en boekweitmeel mengen en het op smaak brengen met speculaaskruiden, anijszaad, agavesiroop en honing. De keukenmachine mixt het geheel en wat dat nog rest is het vormen van taaipoppetjes.

Ingrediënten                                              

Voor 10 á 12 glutenvrije taaitaai heb je nodig:
– 150 gram amandelmeel
– 150 gram boekweitmeel
– 5 eetlepels agavesiroop
– 70 gram honing
– 1 eetlepel speculaaskruiden
– 1 eetlepel gemalen anijszaad
– 2 theelepels bakpoeder
– 1 ei (losgeklopt)
– 80 ml amandelmelk

taaitaai

Bereidingswijze glutenvrije taaitaai

Ga als eerste aan de slag met de droge ingrediënten. Meng de amandelmeel en boekweitmeel en voeg ook de bakpoeder toe. Doe ook de speculaaskruiden en anijszaad erbij. Voeg tot slot de honing, amandelmelk en agavesiroop toe, roer door elkaar en doe het geheel in de keukenmachine.

Zet de keukenmachine aan, laat een paar minuten draaien tot zich een plakkerige bal vormt. Haal het deeg eruit, wikkel in huishoudfolie en sla plat. Laat het deeg twee uurtjes rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden. Haal het deeg uit de koelkast, bestuif het aanrecht met wat glutenvrij bloem en vorm een rechthoekig stuk. Steek vormpjes uit het deeg en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Vorm zo’n 10 á 12 poppetjes en bestrijk met het ei.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de glutenvrije taaitaai in zo’n 15 minuten gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *