7 tips voor een onbezorgde glutenvrije vakantie

glutenvrije vakantie

Een glutenvrije vakantie verschilt niet veel van een gewone vakantie. Het enige aandachtspunt is dat het misschien wat meer voorbereiding vergt.

In dit artikel geef ik je 7 handige tips en vertel ik wat je allemaal mee kunt nemen en waar je op moet letten voordat je je reis boekt.

Ik ben nog niet zo lang glutenvrij en kan mij mijn eerste glutenvrije vakantie dan ook nog heel goed herinneren. Van tevoren was ik hier behoorlijk nerveus over. We gingen naar IJsland en ik had geen idee in hoeverre ze daar op de hoogte waren van allergieën en intoleranties. Daarbij kwam natuurlijk ook nog eens de taal, die nou niet echt heel toegankelijk is…

Achteraf bleek dat mijn zorgen nergens voor nodig waren en heb ik een heel fijne vakantie gehad. Twee maanden geleden vertrokken we naar Aruba en ook hier heb ik het heerlijk gehad. Het is dus helemaal niet nodig om je van tevoren ongerust te maken. Op vakantie gaan met een voedselintolerantie kan dus prima!

Een goede voorbereiding voor een glutenvrije vakantie

Wel is het slim om je van tevoren enigszins voor te bereiden op de reis. Hieronder geef ik je 7 handige tips.

  1. Voordat je een reis boekt, is het slim om via internet even wat onderzoek te doen naar hoe ze in het desbetreffende land omgaan met intoleranties en allergieën. Ik zou je hier niet helemaal door laten leiden – wanneer je echt héél graag naar dat eiland in de Stille Oceaan wilt, moet je vooral gewoon gaan – maar het is wel slim om van tevoren een beetje te weten wat je kunt verwachten.
  1. Wanneer je enigszins weet hoe ze in het land van je keuze omgaan met intoleranties, is het ook handig om alvast uit te pluizen in welke restaurants en supermarkten je terecht kunt. Met een beetje geluk is er al eens een blogger naar jouw vakantiebestemming geweest en heeft hij of zij al wat handige tips gegeven. Pak pen en papier erbij en maak een lijstje!
  1. Als je met de auto op vakantie gaat heb je meestal genoeg plek om een aardige voorraad aan glutenvrije producten mee te nemen. Mocht je die ruimte hebben, doe dat dan ook vooral. Staar je hier echter niet helemaal blind op; ook in buitenlandse supermarkten zijn vaak leuke én nieuwe dingen te ontdekken! Maar het is fijn om in ieder geval wat vertrouwde producten achter de hand te hebben.
  1. Bij een vliegvakantie heb je die ruimte vaak niet. Wel is er vaak de mogelijkheid om gratis extra bagage bij te boeken. Je hebt hier wel een dieetverklaring van de huisarts voor nodig, want het kan zijn dat de vliegmaatschappij hier om vraagt. Informeer tijdig bij je vliegmaatschappij hoe ze hiermee omgaan.
  1. Op een lange vlucht kun je rekenen op een vliegtuigmaaltijd. Voor mensen met voedselintoleranties en diëten zijn er vaak speciale maaltijden verkrijgbaar. Hierbij geldt ook dat je dit van tevoren moet aangeven bij de vliegmaatschappij. Staar je niet blind op die dieetmaaltijd. Voor hetzelfde geldt is er iets misgegaan of zijn ze hem vergeten. Zorg er daarom voor dat je altijd zelf voldoende eten meeneemt aan bord. Denk bijvoorbeeld aan crackers, repen, fruit en een zelfgemaakte pastasalade.
  1. Aan te raden is ook om een dieetkaartje mee te nemen op reis. Je kunt zo’n pasje bijvoorbeeld bestellen bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Dit pasje is in 33 verschillende talen verkrijgbaar en legt uit dat je coeliakie hebt en geen gluten kunt verdragen. Op internet zijn nog meer websites te vinden waar je dit soort pasjes kunt vinden. Er is ook een handige app beschikbaar. De app ‘Allergy Travel Cards’ creëert een digitale kaart die je eenvoudig aan de ober kunt laten. Je selecteert de taal van het land waar je naartoe gaat en je allergie en vervolgens verschijnt in beeld waar je allergisch voor bent.
  1. Handig is om ook het hotel of pension waar je verblijft vooraf op de hoogte te stellen van je allergie. Zo kunnen ze er wellicht bij het ontbijt rekening mee houden en zorgen dat ze ook wat voor jou in huis hebben. Verwacht hier echter niet te veel van. Zo was er voor mij in het hotel in IJsland alleen wat fruit en groente als ontbijt. Zorg er daarom voor dat je ook altijd zelf wat bij je hebt.

Wijbloggenglutenvrij

Deze blog maakt onderdeel uit van ‘Wijbloggenglutenvrij’. Elke maand blogt een groep glutenvrije bloggers over hetzelfde onderwerp. Deze maand dus over de glutenvrije vakantie. Bloggers die nog meer meedoen zijn:

Wat zijn jouw tips voor een onbezorgde glutenvrije vakantie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *