Groot onderzoek naar eten van brood

stokbrood 

Steeds meer mensen laten brood tegenwoordig links liggen. Ze denken dat brood helemaal niet zo gezond is en dat je er allerlei klachten van krijgt. Toch is het nooit wetenschappelijk bewezen dat brood daadwerkelijk gezondheidsklachten kan geven.

Daar komt nu verandering in. De Nederlandse wetenschap gaat voor het eerst onderzoek doen naar de gevolgen van het eten van brood. Dat meldt de Volkskrant.

Bij mensen met coeliakie, een tarwe-allergie of glutensensitiviteit is daadwerkelijk vastgesteld dat zij ziek worden na het eten van granen. Ze krijgen allerlei klachten, variërend van hoofdpijn tot buikpijn en neerslachtigheid tot gewichtsverlies. Toch zijn er veel meer mensen die geen brood meer eten. Ook zij zeggen last te krijgen van het eten van brood.

Boeken als Broodbuik van de Amerikaanse cardioloog William Davis en de Voedselzandloper van de Belgische arts Kris Verburgh vinden gretig aftrek. Volgens de auteurs leidt het eten van granen tot kleine gaatjes in het slijmvlies van de darm, wat allerlei nare gevolgen heeft, waaronder reuma, diabetes en autisme.

Angstcultuur

De Universiteit van Maastricht, de Universiteit van Wageningen en het Nederlands Bakkerij Centrum gaan onderzoeken of dit klopt. “Er is een angstcultuur rondom eten aan het ontstaan”, zegt Fred Brouns, emeritus hoogleraar gezonde voeding aan de Universiteit van Maastricht in de Volkskrant. “Daarom gaan wij het hele proces, van het telen tot tarwe tot en met het bakken van brood, onderzoeken.”

Dit doen de onderzoekers door verschillende granen, waaronder spelt en broodtarwe, uit te zaaien op een veldje. Op het ene veld krijgen de granen een normale behandeling met bestrijdingsmiddelen en op het andere veld worden de granen biologisch geteeld met organische mest.

Prikkelbare darm syndroom

Negentig proefpersonen met het prikkelbare darm syndroom krijgen vervolgens de verschillende soorten brood te eten, terwijl zij in de gaten worden gehouden door de onderzoekers. Uiteindelijk worden de resultaten vergeleken met die van gezonde deelnemers. De verwachting is dat de eerste resultaten over een jaar bekend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *