Verschil tussen coeliakie en glutensensitiviteit

verschil coeliakie glutensensitiviteit

Hoewel beide aandoeningen misschien op elkaar lijken, zit er toch veel verschil tussen coeliakie en glutensensitiviteit. In dit artikel neem ik de belangrijkste overeenkomsten en verschillen onder de loep.

Zowel bij coeliakie als bij glutengevoeligheid zijn gluten de grote boosdoener. Wanneer mensen met coeliakie gluten binnen krijgen, ervaren zij veel klachten. Ze krijgen buikpijn, worden misselijk of erg moe. Ook mensen met glutensensitiviteit worden ziek van het eten van gluten. De klachten die zij krijgen, zijn nagenoeg hetzelfde als die van coeliakiepatiënten. Ook zij krijgen last van hun maag en darmen.

Beschadigde vs. ‘gezonde’ darm

Het grootste verschil is echter dat bij coeliakie schade aan de darm ontstaat na het eten van gluten. Wanneer iemand met coeliakie gluten binnenkrijgt, ontstaat er een ontsteking in de dunne darm. Die ontsteking zorgt ervoor dat het darmslijmvlies beschadigt, waardoor de dunne darm niet goed functioneert. De darmvlokken gaan kapot en dat is te zien tijdens een darmonderzoek.

Bij glutensensitiviteit blijven de darmvlokken gewoon heel. Hoewel mensen met glutensensitiviteit dezelfde klachten krijgen na het eten van gluten als coeliakiepatiënten, beschadigen de darmen niet. Tijdens een darmonderzoek is dan ook niets te zien; hun darmen zien er ‘gewoon’ gezond uit.

De remedie tegen coeliakie en glutensensitiviteit is hetzelfde: een strikt glutenvrij dieet. Bij beide aandoeningen verdwijnen de klachten tijdens het volgen van een dieet zonder gluten.

Nog even de belangrijkste overeenkomsten en verschillen op een rijtje.

Overeenkomst tussen coeliakie en glutensensitiviteit

  • Gluten als gemeenschappelijke boosdoener
  • Dezelfde klachten na het eten van gluten (buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid enz.)
  • Glutenvrij dieet als remedie

Verschil tussen coeliakie en glutensensitiviteit

  • Bij coeliakie ontstaat schade aan de darm
  • Bij glutensensitiviteit blijft de darm heel
  • Darmonderzoek en/of bloedonderzoek toont coeliakie aan
  • De diagnose glutensensitiviteit kan alleen gesteld worden na het uitsluiten van andere darmaandoeningen