Hoe overleef ik een etentje bij vrienden?

hoe overleef ik een etentje bij vrienden?

Grote kans dat je afgelopen dagen met familie of vrienden hebt doorgebracht. Pasen is het uitgelezen moment om met elkaar te genieten van een uitgebreide brunch of diner.

Hoewel het je misschien een veiliger gevoelt geeft om ze bij jou uit te nodigen, ontkom je er niet aan om ook eens hun kant op te komen. Bovendien is het ook wel eens leuk om ergens anders aan te schuiven. Maar hoe bereid je je daar nu het beste op voor wanneer je een voedselintolerantie hebt?

Eten bij vrienden of familie kan enige stress geven. Zeker wanneer je er pas net achter bent dat je een voedselintolerantie hebt. Voor jezelf is het al niet makkelijk; laat staan voor een ander. Bovendien ben je zo blij dat het eindelijk beter met je gaat, dat je bang bent om wat verkeerds te eten en zo weer terug bij af te zijn.

Houd zelf de regie

De ervaring leert echter dat het allemaal best meevalt en dat veel mensen bereid zijn rekening met je te houden en met je mee te denken. Belangrijk hierbij is wel dat je duidelijk bent en altijd zelf de regie in handen neemt. Om je te helpen om het wat makkelijker te maken bij vrienden en familie aan te schuiven, hieronder 7 tips.

  1. Wees duidelijk. Ik noemde het net al even en dat is niet voor niets. Wanneer je wilt dat mensen rekening met je houden, is het belangrijk om duidelijk te zijn over welke voedselintolerantie(s) je hebt en wat je wel en niet mag. Wanneer je hier helder in bent, zijn veel mensen bereid om rekening met je te houden. Leg uit wat je hebt, wat je wel en niet mag en wat de gevolgen zijn wanneer het mis gaat.
  1. Verplaats je in degene die het etentje organiseert. Ook voor jou was het destijds waarschijnlijk een zoektocht om te ontdekken wat je wel niet mocht eten. Dat is het ook voor de vriend of het familielid dat het etentje geeft. Ga er daarom niet zomaar vanuit dat hij of zij wel op de hoogte zal zijn. Laat het niet op zijn beloop, maar bied je hulp aan. Sta open voor vragen en geef bijvoorbeeld websites met meer informatie over je voedselintolerantie – waaronder natuurlijk www.doemijglutenvrij.nl ;).
  1. Verplaats je niet alleen in degene, maar denk ook mee. Vraag of hij of zij al weet wat er gegeten gaat worden. Denk mee over het menu en geef tips voor recepten. Vraag of degene die het etentje organiseert, van tevoren het menu doorstuurt en foto’s van producten maakt waar hij of zij over twijfelt. Dan kun jij checken of je iets inderdaad mag.
  1. Doe mee! Steek zelf de handen uit de mouwen. Bied aan om in de supermarkt zelf dingen te kopen of neem dingen mee van huis. Stel voor om het etentje met elkaar voor te bereiden. Doe desnoods samen boodschappen of ga samen aan de slag in de keuken.
  1. Vertel ook over het gevaar van kruisbesmetting. Leg uit dat je erg gevoelig bent en het daarom niet voldoende is om alleen geen dingen te eten waar gluten en melk in zit. Vertel dat het ook belangrijk is om jouw eten niet te bereiden op een snijplank waar even daarvoor een stokbrood op heeft gelegen. Hetzelfde geldt voor bord en bestek. Vertel dat daar geen kruimels op mogen komen.
  1. Voel je niet bezwaard. Jij kunt er ook niets aan doen dat je een voedselintolerantie hebt. Het is niet dat je er zelf voor gekozen hebt om geen gluten of melk meer te eten. Wanneer je hebt uitgelegd dat er wel het een en ander bij komt kijken om jou uit te nodigen voor een etentje en degene stemt daarmee in, ga er dan vanuit dat hij of zij dat wel aan kan. En laten we eerlijk wezen: zo moeilijk is het nou ook weer niet. Het lukt jou immers ook! Wanneer je twijfelt over of je iets wel of niet mag, vraag dan of je het etiket even mag zien. Is dat er niet en twijfel je te erg, laat het dan staan. Liever dat dan ziek worden!
  1. Ontspan! Ga ervan uit dat het goed komt. Laat het over je heen komen. Je hebt uitleg gegeven, aangeboden te helpen, je hebt er alles aan gedaan om degene het zo makkelijk mogen te maken. Maak er gewoon een leuke middag of avond aan. Stop voor de zekerheid anders een glutenvrij broodje in je tas voor het geval er toch iets op tafel komt wat je niet vertrouwt.

Wat doe jij om je voor te bereiden op een etentje bij vrienden of familie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *