Hoe overleef ik een etentje in een restaurant?

hoe overleef ik een etentje in een restaurant?

Wanneer je er pas net achter bent dat je een voedselintolerantie hebt, wil je je misschien het liefste opsluiten in huis en vooral zelf je eten klaar maken. Je bent zo blij dat het eindelijk beter met je gaat dat je dat echt niet op het spel gaat zetten door een restaurant vol gluten op te zoeken.

Mijn ervaring is echter dat je ook met een voedselintolerantie prima uit eten kunt gaan. Je van tevoren zorgen maken over een eventuele dieetfout is dan ook vaak niet nodig. Toch is het wel slim om je even voor te bereiden op een avondje restaurant. Maar hoe doe je dat?

De eerste keer dat ik uit eten ging nadat ik mijn diagnose kreeg, was ik wel wat zenuwachtig. Zou het allemaal wel goed gaan? Hoewel ik van tevoren het restaurant geïnformeerd had over het feit dat ik geen gluten en melk mocht, was ik er toch niet helemaal gerust op.

Een aansteller?

Ik voelde mij niet op mijn gemak. Ik was bang dat ze mij zouden zien als een aansteller, als iemand die meedeed met de glutenvrije hype. Ik wilde geen uitzondering zijn – iemand met een ‘gebruiksaanwijzing’ of een ‘moeilijke gast’ – en durfde niet eens om glutenvrij brood te vragen.

Nu ruim een jaar later heb ik er eigenlijk geen moeite meer mee om uit eten te gaan. Tegenwoordig kan ik er van genieten om aan te schuiven in een restaurant, voel mij op mijn gemak én vraag zonder schroom om glutenvrij brood. Niet zo gek, want er is ook niet veel spannends aan.

Een goede voorbereiding

Toch is het belangrijk om je enigszins voor te bereiden op een etentje buiten de deur. Dit geldt wanneer je bij vrienden of familie aanschuift, maar zeker ook wanneer je een restaurant bezoekt. Hieronder 5 handige tips.

  1. Natuurlijk kun je spontaan een restaurant binnenlopen en vragen of je er ook met een voedselintolerantie terecht kunt, maar slimmer is om van tevoren even een ‘vooronderzoekje’ te doen. Dit vergroot de kans dat je ook daadwerkelijk bij het restaurant van je keuze kunt aanschuiven en geeft de kok bovendien de mogelijkheid om zich voor te bereiden. Het is dus aan te raden om het restaurant vooraf even te bellen en aan te geven dat je een intolerantie hebt. Vaak is dit geen probleem en dan kun je meteen een plekje reserveren.
  1. Wanneer je geen zin of tijd hebt om te reserveren, kun je ook op goed geluk een restaurant binnenstappen. Geef bij binnenkomst dan wel even aan dat je geen gluten en melk mag. Dan hoor je vanzelf wel of en hoe ze hier rekening mee kunnen houden.
  1. Mijn ervaring is dat je bij de meeste restaurants wel terecht kunt. Wel is er natuurlijk verschil tussen restaurants. Dit is vaak een kwestie van geluk hebben, maar ook verschil van ‘niveau’. Bij een luxer restaurant kun je haast alles wel bestellen van de kaart. Mocht je iets niet mogen, dan geeft de chef er wel zijn eigen draai aan en bedenkt voor jou bijvoorbeeld een ander sausje. Goedkopere (snack)bars en cafés houden vaak rekening met je intolerantie door bepaalde ingrediënten weg te laten. Dit ‘niveauverschil’ gaat echter lang niet altijd op. Ook bij goedkopere restaurants kun je vaak goed eten. Regelmatig word ik dan ook blij verrast!
  1. Wanneer je de menukaart overhandigt krijgt, geef dan nogmaals aan dat je een voedselintolerantie hebt en geen gluten en melk mag. Vraag of de ober of chef per gerecht kan aangeven of je iets wel of niet mag en op welke manier hij eventueel aanpassingen kan maken. Vaak is er ook een speciale allergenenkaart, maar mijn ervaring is dat je daar eigenlijk niet zoveel aan hebt. Er staat dan wel altijd heel netjes aangegeven welke allergenen er in een gerecht zitten, maar wanneer je net zoals ik geen gluten én geen melk mag, blijft er vaak maar weinig over wat je zonder aanpassingen kunt bestellen.
  1. Schaam je niet. De eerste keer dat ik uit eten ging na mijn diagnose voelde ik mij opgelaten en dacht dat ze me vast een aansteller zouden vinden. Dit is echter nergens voor nodig. Jij kunt er ook niets aan doen dat je klachten krijgt van bepaalde producten. Voel je daarom niet bezwaard, maar probeer te ontspannen. Geniet van je avondje. En wanneer je iets niet helemaal vertrouwt, vraag dan gewoon wat de ingrediënten zijn. Zekerheid boven alles! 😉

Ga jij gemakkelijk uit eten in een restaurant? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *