Hoe stel je de diagnose glutensensitiviteit?

diagnose glutensensitiviteit

Tijdens de Coeliakiemaand is er niet alleen uitgebreid aandacht voor coeliakie, maar staat ook glutensensitiviteit centraal. Het geven van de diagnose glutensensitiviteit of non-celiac gluten sensitivity (NCGS) is vaak een stuk lastiger dan coeliakie.

Een simpele bloedtest en ook een endoscopie geven geen duidelijkheid. In dit artikel vertel ik je hoe een overgevoeligheid voor gluten wél kan worden ontdekt.

Al mijn hele leven kampte ik met vervelende buikklachten. Dan stekend, dan weer zeurend. Het was eigenlijk altijd aanwezig. Op het toilet was ik óf veel te vaak te vinden óf juist veel te weinig. Daarbij had ik ook last van hoofdpijn en vermoeidheid. Volgens artsen zou ik een prikkelbare darm hebben. Een aandoening waar helaas niets aan te doen is en ‘ik maar mee moest leren leven’.

Dat ging natuurlijk niet en ik besloot verder te zoeken. Uiteindelijk kwam ik bij een mesologe terecht en zij stelde de diagnose glutensensitiviteit en vertelde dat ik bovendien niet goed reageer op melk. Na het weglaten van gluten en melk verdwenen mijn klachten én na al die jaren wist ik eindelijk wat er met mij aan de hand was.

Andere aandoeningen uitsluiten

Het stellen van de diagnose ging niet zomaar. Het ontdekken van glutensensitiviteit is ook niet zo eenvoudig. Uiteraard moet je klachten krijgen na het eten van gluten, waarvan buikpijn en maagpijn de belangrijkste zijn. Vervolgens moeten andere aandoeningen, zoals de ziekte van Cröhn en coeliakie worden uitgesloten.

Vooral die laatste is belangrijk, want coeliakie heeft veel overeenkomsten met NCGS. Om een glutenintolerantie uit te sluiten, laat je vaak als eerste een bloedtest doen. Wanneer deze test geen duidelijkheid geeft, is een endoscopie het volgende onderzoek dat je ondergaat. Het is hierbij ontzettend belangrijk om de periode voorafgaand aan de endoscopie gewoon gluten te eten; anders zijn eventuele beschadigingen als gevolg van coeliakie niet zichtbaar en is het onderzoek dus niet betrouwbaar.

Wijst de endoscopie niet op coeliakie, dan is er de mogelijkheid dat je glutensensitiviteit hebt. Onder begeleiding van een arts, diëtist of andere specialist zal je dit nader moeten onderzoeken. De specialist zal je een aantal weken volgen wanneer je een periode afwisselend glutenvrij en glutenvol eet. Wanneer je in de periode met gluten veel klachten had en in de periode zonder gluten juist niet, kan het zijn dat je glutensensitiviteit hebt.

Salerno-criteria

Het vaststellen van glutensensitiviteit is behoorlijk omslachtig en eenduidige richtlijnen zijn er nog niet echt. Om enige duidelijkheid te verschaffen, heeft een aantal wetenschappers een tijd geleden getracht een richtlijn voor de diagnose non-celiac gluten sensitivity vast te stellen: de Salerno-criteria.

In het kort komt het erop neer dat iemand eerst 6 weken lang gluten eet. Na die weken volgt een glutenvrije periode van opnieuw 6 weken. Tijdens beide periodes wordt de patiënt nauwlettend in de gaten gehouden door een arts en vult de patiënt een vragenlijst in.

Gluten challenge

Vervolgens is er een zogenaamde ‘gluten challenge’, waarbij de patiënt een week lang een dieet volgt dat óf gluten óf een placebo bevat. Dan is er een glutenvrije periode van een week en tot slot volgt nog een week met óf gluten óf een placebo. Ook tijdens deze ‘challenge’ vult de patiënt een vragenlijst in. Wanneer de klachten in de gluten- en placeboperiode meer dan dertig procent van elkaar verschillen, kan de diagnose NCGS worden gesteld.

Volgens de betrokken wetenschappers zijn ook deze richtlijnen om te komen tot een diagnose omslachtig. Toch hopen ze dat de criteria internationaal worden overgenomen.

Hoe is bij jou de diagnose glutensensitiviteit gegeven?

6 Reacties op “Hoe stel je de diagnose glutensensitiviteit?

 1. Wat ingewikkeld allemaal! Ik heb gluten intolerantie! Zodra ik ook maar iets van gluten binnen krijg…..: ellende. Diaree, hoofdpijn, voel me doodziek en kan gelijk mijn bed in. Na een dag of twee gaat het weer beter. Dit wordt allemaal veroorzaakt na het binnen krijgen van gluten. Ik waak er wel voor, doctoren wisten niet wat er aan de hand was! Ik at elke morgen als ontbijt: fruit, nergens last van! Met de lunch at ik twee boterhammen, na een kwartier begon ik dan ongelooflijk uitgebreid te geeuwen en kon ik mijn bed in! Al mijn energie was gelijk verdwenen na het eten van gluten. Een orthomoleculair therapeute heeft mij toen getest met een meet apparaat, resultaat: gluten-intolerantie. Zo simpel, helemaal geen darmonderzoek, maar gewoon een apparaat die het kon testen! Ik ben hier zo blij mee!

  1. Ja, het was zeker een ingewikkeld proces! Maar ik ben blij dat ik het doorlopen heb en nu weet wat er aan de hand is. 😉 Fijn dat het bij jou wat minder tijdrovend was. Ik ben wel benieuwd naar dat meet-apparaat! Wat is dat precies voor iets?

 2. Ik heb ook al zo lang ik me kan herinneren last van buikpijn. Wel naar toilet, niet naar toilet. Ook bij mij werd de ‘diagnose’ pds gesteld. Iets waar je niets aan hebt….. een onderzoek naar voeding is nooit gedaan.
  Na mijn zwangerschappen heeft de internist de ziekte van Hashimoto vastgesteld. Toen mijn bloedwaarden weer normaal waren, bleef ik klachten houden, waarbij ‘geen energie’ de meest beperkende was. De buikpijn was ik al jaren aan gewend.
  De Mesoloog die ik bezocht, stelde vast dat ik glutensensitief en lactose-intolerant was. Ik ben toen meteen gestopt met het eten van gluten en lactose en voel me sindsdien 100 keer beter!! Ik heb weer een normaal energielevel, nauwelijks buikpijn en een normale stoelgang.
  We zijn nu 5 jaar verder. Achteraf gezien, had ik me eerst in het ziekenhuis willen laten testen, alvorens te stoppen met het eten van gluten. Op dit moment heb ik het er niet voor over om weer te provoceren met gluten. Nadeel is wel dat het niet in mijn ‘dossier’ staat en ik niet in aanmerking kom voor de vergoeding van de belastingdienst. Als ik op vakantie ga, prop ik een halve koffer vol glutenvrije etenswaren en gaat dit ten kostte van de overige spullen, want; geen recht op extra bagage.
  De voordelen wegen echter ruimschoots op tegen de nadelen….. voor mij daarom geen gluten meer en zeer beperkt lactose!!

  Fijn om zoveel herkenning te lezen op je website.

  1. Hi Niky,
   Dank voor je reactie! Fijn om te lezen dat je zoveel herkent in mijn verhaal. Ik hoop dat je veel hebt aan mijn site! En ook ik herken mij in jouw verhaal. Het is zo fijn om eindelijk te weten waar je klachten vandaan komen. Ik kan mij voorstellen dat het jammer is dat je aandoening niet officieel vastgesteld is, maar het belangrijkste is toch inderdaad dat je je beter voelt! Heb je het weleens met je huisarts over de diagnose van de mesoloog gehad? Wellicht wil hij/zij na jouw verhaal te hebben gehoord, je aandoening wél erkennen en hier een aantekening van maken?

 3. Iemand ook ervaringen met bloeddrukverlagers die permanent diarree veroorzaken? Behalve glutengevoeligheid en lactosevrij tolerantie heb ik daar ook last van. Huisarts gaat niet erg mee in mijn verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *