Wat is een koemelkallergie?

koemelkallergie

Een koemelkallergie komt vooral voor bij baby’s en peuters. Sterker nog: het is de meest voorkomende allergie bij kleine kinderen. Bij de meeste kinderen verdwijnen de klachten na een aantal jaar, maar niet bij allemaal.

Hoewel een koemelkallergie dus vooral voorkomt bij kleine kinderen, zijn er ook volwassenen en oudere kinderen die geen koemelk kunnen verdragen. Vaak hebben zij dan wel al hun hele leven klachten.

Allergische reactie

Bij een koemelkallergie veroorzaken eiwitten in koemelk klachten. Wanneer mensen met een koemelkallergie melkproducten gebruiken, ontstaat er een allergische reactie. Het lichaam kan niet tegen het eiwit uit het melkproduct en protesteert. Dit geeft maag- en darmklachten, maar ook huiduitslag en benauwdheid.

Bij een koemelkallergie is het belangrijk om melkproducten te vermijden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste producten die mensen met een koemelkallergie maar beter kunnen laten staan:

– Melk en karnemelk
– Chocolademelk en yoghurtdrink
– Yoghurt en vla
– Geitenmelk, schapenmelk, paardenmelk
– Brood en gebak
– Softijs
– Alle soorten kaas: smeerkaas, roomkaas, kaas van de Nederlandse koe, maar ook geitenkaas en schapenkaas
– Chocolade; pure chocolade kan soms wel
– Slagroom, zure room en crème fraîche
– Boter en margarine
– Worst- en vleeswaren

Wanneer je een allergie voor koemelk hebt, moet je tijdens het boodschappen doen goed opletten en altijd de ingrediënten checken. Wanneer er melkpoeder, melkeiwit of weipoeder in een product zit, kun je het maar beter laten liggen.

Koemelkallergie of lactose-intolerantie?

Een koemelkallergie wordt vaak verward met een lactose-intolerantie. Hoewel bij zowel een lactose-intolerantie als een koemelkallergie melkproducten klachten geven, is de oorzaak verschillend. Bij een lactose-intolerantie geeft het verteren van lactose problemen door een tekort aan lactase en bij een koemelkallergie zijn de eiwitten in koemelk de boosdoener. Op deze pagina lees je meer over een lactose-intolerantie.

Het dieet van iemand met een allergie voor koemelk is een stuk strenger dan iemand met een lactose-intolerantie. Ben je lactose-intolerant, dan moet je ‘enkel’ lactose laten staan en zijn er aardig wat lactosevrije alternatieven waar je mee uit de voeten kunt. Wanneer je geen koemelk mag, kun je helemaal geen melkproducten verdragen en zijn dus ook lactosevrije producten verboden. Bij een allergie voor koemelk ben je volledig aangewezen op plantaardige vervangers, zoals sojamelk, kokosyoghurt en amandeldrink.

Koemelkvrije recepten

Naast gluten, mag ik ook geen melkeiwitten en daarom vind je op mijn site veel koemelkvrije en glutenvrije recepten. Van lekkere pasta’s, tot fijne ovenschotels en van gezonde cakes tot heerlijke nagerechten.