Recept: Kruidige witlof met aardappelpuree

20160211_181127

Als klein meisje gruwde ik ervan, maar tegenwoordig vind ik het erg lekker: witlof. Voorheen voegde ik naast plakjes ham ook een half zakje geraspte kaas toe, maar dat kan nu niet meer. Toch heb ik niet het gevoel dat er iets ontbreekt. Ook zonder gesmolten kaas is witlof heerlijk.

Op de website van de Albert Heijn kwam ik een recept tegen met tijm en amandelschaafsel en ik ging meteen aan de slag om er mijn eigen versie van te maken. En geloof mij: bij dit recept mis je de kaas al helemaal niet.

Om het lekker Hollands te houden, serveer je de witlof met aardappels. Dat kunnen natuurlijk gewone gekookte aardappels zijn, maar aardappelpuree erbij is nog lekkerder. En dat kan gewoon met een scheutje sojamelk.

Ingrediënten voor 2 personen:
– 400 gram witlof
– 600 gram aardappelen
– 75 ml sojamelk
– 100 gram achterham (plakjes)
– tijm
– 30 gram amandelschaafsel
– gedroogde peterselie

Werkwijze

Verwarm de oven op 200 graden. Haal de bladeren met bruine plekjes van de witlof en snijd de donkere onderkant eraf. Spoel de witlof schoon onder de kraan en snijd in de lengte door midden. Verwijder de harde kern en kook de witlof 8 minuten in kokend water. Schil ondertussen de aardappels en kook 20 minuten.

Giet de witlof af. Snijd de plakjes ham door de helft en wikkel ze om de witlof. Doe de witlof in een ingevette ovenschaal en bestrooi met de tijm en amandelschaafsel. Doe de schaal in de oven en bak zo’n 20 minuten.

Verwarm de sojamelk in een pannetje. Giet de aardappelen af en stamp met een pureestamper tot een smeuïge puree. Voeg de sojamelk toe en stamp nogmaals. Bestrooi met wat peterselie. Serveer de aardappelpuree met de witlof uit de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *