Lactosevrij kwarkbrood met noten en cranberry’s

lactosevrij kwarkbrood

Nieuwe recepten uitproberen is altijd leuk. Dit recept is onderdeel van de glutenvrije foodblogswap én dat maakt het net even leuker dan anders.

Voor deze foodblogswap gebruikte ik een recept van Glutenvrijemama.nl, paste het wat aan en gaf er mijn eigen draai aan. Het resultaat: een lekker lactosevrij kwarkbrood met noten en cranberry’s!

In totaal doen negen glutenvrije blogs mee aan de foodblogswap. Iedereen kreeg een blog toegewezen. Ik werd gekoppeld aan Glutenvrijemama.nl en Koosglutenloos.nl. Ik heb een recept uitgekozen van Glutenvrijemama en Koosglutenloos gaat aan de slag met een recept van mij. De bedoeling van de glutenvrije foodblogswap is om inspiratie op te doen en recepten uit te wisselen. Je neemt een kijkje op de blog van een ander, zoekt een lekker recept uit en geeft er je eigen draai aan.

Glutenvrij brood

Toen ik op de website van Glutenvrijemama rondkeek, wist ik al vrij snel waar ik mee aan de slag zou gaan. Al een aantal keer heb ik geprobeerd om een lekker brood te bakken, maar nog nooit was ik helemaal tevreden. Vaak was het te droog, dan weer te hard of gewoon niet lekker van smaak.

Glutenvrijemama heeft ontzettend veel recepten met brood op haar site staan. Het leek mij leuk om eens te proberen om een kwarkbrood te maken. Wellicht dat kwark er ook voor zou zorgen dat het brood niet zo droog zou zijn. Uiteraard ging ik wel voor een melkvrije variant. Ik heb daarom de kwark vervangen door sojayoghurt. Verder heb ik wat sinaasappelrasp, kaneel en een handje cranberry’s en noten toegevoegd.

Het resultaat is een lekker zacht brood, vol van smaak en – voor mij het belangrijkste – droogt niet zo snel uit. Het brood is het lekkerst wanneer het meteen uit de oven komt. De oventijd is gelukkig maar een half uurtje dus je zou het ook ’s ochtends nog even snel kunnen afbakken. Ideaal, want terwijl de oven het werk doet, duik jij even terug je bed in!

Ingrediënten

Voor een lactosevrij kwarkbrood met cranberries en noten heb je nodig:
– 250 gram glutenvrij meel (ik gebruikte mix B van Schär)
– 300 gram sojayoghurt
– 2 eieren
– 1 zakje bakpoeder (16 gram)
– snuf zout
– handje noten/cranberry’s mix (bakje AH)
– rasp van 1 sinaasappel
– 2 tl kaneel

lactosevrij kwarkbrood

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier of vet in met wat olijfolie. Rasp de schil van de sinaasappel.

Doe het meel, de bakpoeder en het zout bij elkaar in een kom. Doe de eieren en de sojayoghurt in een andere kom. Roer even door elkaar. Voeg de droge ingrediënten toe aan de eieren en yoghurt. Mix het geheel een paar minuten met een mixer met deeghaken.

Voeg kaneel, sinaasappelrasp en noten/cranberry’s toe. Schep er goed doorheen. Stort het mengsel vervolgens in het cakeblik. Schuif het blik voor 30 minuten in de oven.

Laat even afkoelen en snijd vervolgens in plakjes. Lekker met een beetje jam of agavesiroop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *