Nog altijd buikpijn: Terug naar de MDL-arts #2

buikpijn

Het is alweer een tijd geleden dat ik een blog heb geplaatst. Vorige keer vertelde ik dat ik helaas nog altijd veel last van mijn buik en darmen heb en dat ik daarom terug naar het ziekenhuis ben gegaan.

In deze blog schrijf ik meer over het traject in het ziekenhuis en vertel ik hoe het nu gaat.

Eerst nog even een korte terugblik: al zolang ik mij kan herinneren heb ik buikpijn. Als klein meisje klaagde ik er geregeld over en dit verdween helaas niet toen ik ouder werd. Het leek met de jaren alleen maar erger te worden. Mijn buikpijn is er eigenlijk altijd; soms sluimerend op de achtergrond, maar vaker nog is het prominent aanwezig en beïnvloedt het mijn dagelijks leven. Inmiddels heb ik er wel mee leren omgaan, maar makkelijk is het niet.

Glutenvrij en melkvrij

Blij was ik dan ook toen ik vier jaar geleden een oplossing gevonden dacht te hebben. Na heel wat bezoekjes aan artsen en therapeuten en onderzoeken die niets opleverden, kwam ik bij een therapeut terecht die een allergietest bij mij deed en ontdekte dat ik niet goed reageerde op gluten en melkeiwit. Ik stapte over op een volledig glutenvrij en melkvrij dieet en mijn klachten verdwenen langzaam.

Wat een fijn gevoel! Na al die jaren klachten dacht ik eindelijk de oorzaak gevonden te hebben. Je raadt het misschien al: mijn buikpijn kwam weer terug. Ik wilde er eerst niet aan toegeven: veel te blij dat ik eindelijk een ‘oplossing’ gevonden had. Ik deed het af als een ‘glutenfout’: vast iets verkeerds gegeten.

Maar langzaam werden de twijfels sterker. Ben ik wel echt allergisch voor gluten en melk? Hoe kan het anders dat ik nog steeds klachten heb? Waarom zou ik al die moeite doen als ik toch nog steeds geregeld buikpijn heb? Ik besloot terug naar de huisarts te gaan en sprak mijn twijfels uit. Ik vroeg een verwijzing voor een andere MDL-arts in een ander ziekenhuis – de derde – en ben inmiddels een nieuw traject gestart.

Prikkelbare darm?

In al die jaren heb ik vaak te horen gekregen dat ik waarschijnlijk het prikkelbare darm syndroom heb, maar officieel vastgesteld is het ondanks alle onderzoeken nog niet. Dat is dan ook wat de MDL-arts gaat doen. Een diagnose vaststellen en kijken of er toch iets is wat mijn klachten zouden kunnen verminderen.

Ook deze arts denkt aan het prikkelbare darm syndroom. Om dat officieel vast te stellen, is het nodig om andere ziekten uit te sluiten. Veel aandoeningen zijn door eerdere onderzoeken al uitgesloten, maar voor de zekerheid wil de arts ook de ziekte van Crohn uitsluiten. Daar krijg ik binnenkort nog een onderzoek voor. Inmiddels ben ik op aanraden van de arts ook begonnen met magnesiumhydroxide en vezels, maar of dat echt werkt, kan ik nog niet zeggen.

Belangrijkste verandering is dat ik gestopt ben met het glutenvrije en melkvrije dieet. Ja, je leest het goed. De arts denkt dat er geen verband is tussen mijn buikklachten en producten met gluten en melkeiwit. Ik eet dus alles weer! En dat is toch best wel erg lekker kan ik je zeggen. Het is vooral erg dubbel: aan de ene kan natuurlijk fijn dat ik alles weer kan eten, maar ontzettend balen dat ik nog steeds niets gevonden heb wat mijn klachten vermindert…

Ermee leven?

Maar het nieuwe traject biedt hoop. Er moet vast iets zijn dat helpt en zo niet, dan blijft er niets anders over dan ‘er toch maar mee te leren leven’ – iets wat mij al jarenlang is verteld… 😉 Ondertussen snap je vast dat ik niet meer zo actief ben op mijn blog, want bloggen over glutenvrij en melkvrij leven, terwijl je zelf alles weer eet, is niet echt een goede combi.

Ik hou mijn site wel in de lucht, zodat je nog wel kunt blijven genieten van mijn glutenvrije en melkvrije recepten! Ook al doe ik dat zelf niet meer… 😊   

5 Reacties op “Nog altijd buikpijn: Terug naar de MDL-arts #2

  1. Dankje voor je Berichtje
    En hoop ten zeerste er eens een ofiecele diagnose word gesteld
    Zodat je verder kan genieten in je leven zonder buikpijn

  2. Heb je ook de glutenvrije en lactosevrije producten vermeden. Mensen die lactose- en glutenintolerant zijn kunnen meestal ook niet tegen lactosevrije melk, glutenvrij brood, geitenmelk, sojamelk ect. Als je de vervangers niet gebruikt gaat het meestal wel goed. Probeer het eens. Of.. Er is nog iets wat je niet goed verdraagt. Een goede bioresonantie arts kan je goed uittesten.
    Groetjes van een ervaren therapeut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *