Nog altijd buikpijn: terug naar de MDL-arts

buikpijn

Misschien heb je gemerkt dat het de laatste tijd wat stiller is op mijn blog. Ik plaats minder berichten en op Facebook repost ik vaker oude recepten of deel ik snelle tips.

Nu moet ik zeggen dat na 2,5 jaar bloggen de inspiratie soms ook wel een beetje minder wordt, alhoewel ik zeker nog geen last van een writer’s block heb. Er is echter een andere reden waarom ik minder actief ben…

De titel van deze blog doet waarschijnlijk al wat vermoeden: ik heb de laatste tijd weer veel last van mijn buik en start daarom een nieuwe behandeling in het ziekenhuis. Doordat ik mij niet zo lekker voel, heb ik minder zin om te bloggen.

Twijfels

Daarbij komt ook dat ik soms ‘twijfel’ aan mijn glutenvrije en melkvrije dieet… Of het wel werkt. Hoe kan het anders dat ik nog regelmatig zo’n buikpijn heb? Ik hou mij heel strikt aan mijn dieet en heb eigenlijk nooit een dieetfout.

Het heeft een hele tijd geduurd voor ik mijn twijfels over het glutenvrije en melkvrije dieet durfde toe te geven én uit te spreken. Voordat ik aan mijn dieet begon had ik immers nóg meer buikpijn en ik was dolblij dat ik na al die jaren eindelijk verlichting voelde en iets gevonden had wat werkte.

En het werkte ook zeker. Toen ik begon met glutenvrij en melkvrij eten, verdwenen mijn buikklachten als sneeuw voor de zon. Maar de laatste tijd merk ik dat de klachten terugkomen. Niet zo erg als voordat ik begon met gluten en melk vermijden, maar het komt soms toch aardig in de buurt…

Iets waar ik natuurlijk énorm van baal. Het klinkt misschien gek, maar ik was zó blij met de diagnose glutensensitiviteit. Eindelijk wist ik waar mijn klachten vandaan kwamen en had ik iets gevonden – geen gluten eten – waardoor ik minder last had.

En dat ik nu weer zo’n buikpijn heb is natuurlijk ook gewoon klote. En daarnaast ben ik ergens ook een beetje bang om weggezet te worden als iemand die meelift op de glutenvrije hype, die het interessant vindt om glutenvrij te eten. Wat absoluut niet het geval is.

Prikkelbare darmsyndroom

Vanwege mijn toenemende klachten ben ik laatst weer langs de huisarts geweest en heb al mijn twijfels op tafel gegooid en aangegeven dat ik weer ontzettend veel last van mijn buik heb. De huisarts is uiteraard bekend met mijn buikklachten en stelde ruim tien jaar geleden al de diagnose prikkelbare darmsyndroom (pds).

Na die diagnose heb ik al heel wat geprobeerd om minder last te hebben van mijn pds: het fodmap-dieet, hypnotherapie, pepermuntolie, antidepressiva, medicatie, verschillende onderzoeken in het ziekenhuis, bezoeken aan diëtisten en een mesoloog en nu dan het glutenvrije en melkvrije dieet.

Nu hebben we besloten om opnieuw naar het ziekenhuis te gaan. Het Meander in Amersfoort is een nieuwe behandeltraject gestart: Reduce PDS. Begin november kan ik er terecht. Ik ben heel erg benieuwd en kijk ernaar uit om weer wat nieuws te gaan proberen. En ondertussen blijf ik wel lekker doorgaan met mijn glutenvrije en melkvrije dieet, want ik heb toch ergens het gevoel dat het wel enigszins werkt én dat is toch wat.

Heeft iemand van jullie ervaring met Reduce PDS? Ik ben benieuwd naar je verhaal! Laat je reactie hieronder achter.

2 Reacties op “Nog altijd buikpijn: terug naar de MDL-arts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *