Recept: Bitterkoekjes petitfours

bitterkoekjes petitfours

Bitterkoekjes zijn een van de weinige koekjes die ik veilig kan eten. Ze zijn immers gluten- en melkvrij. Een ideaal koekje dus!

Bitterkoekjes zijn van zichzelf al erg lekker, maar nog lekkerder wanneer je er een petitfour van maakt. Met de banketbakkersroom en het zomerse fruit is het echt een klein gebakje.

Sinds ik ontdekt heb dat ik bitterkoekjes zonder gevaar kan eten, zijn ze niet aan te slepen. Nouja, dat is wat overdreven misschien, maar ik heb ze in ieder geval geregeld in huis. En ze zijn niet alleen bij mij volop te vinden; ook bij vrienden en familie word ik geregeld op bitterkoekjes getrakteerd.

Laatst had ik een high tea met vriendinnen en ook toen stonden er bitterkoekjes op het menu. Ik maakte er met banketbakkersroom en aardbeien en kersen 8 lekkere petitfours van.

Om de banketbakkersroom te maken, gebruikte ik een recept van de Gebaksjuwelier, een glutenvrije bakker in Culemborg. Het enige wat je voor de room nodig hebt zijn eieren, sojamelk, vanille, maizena en suiker. In de banketbakkersroom duw je zomers fruit naar keuze. Ik ging voor aardbei en kers, maar je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken.

Ingrediënten

Voor 8 petitfours heb je nodig:
– 8 bitterkoekjes
– zomers fruit (bijvoorbeeld 4 kersen en 4 kleine aardbeien)
– 250 ml amandelmelk
– 1 vanillestokje
– 2 eidooiers
– 20 gram maizena
– 50 gram suiker

Verder nodig:
-spuitzak

bitterkoekjes petitfours

Bereidingswijze

Begin met de banketbakkersroom. Omdat de room een tijdje moet afkoelen, is het slim om de avond van tevoren al te beginnen. Je kunt de banketbakkersroom best een tijdje in de koelkast bewaren.

Meng allereerst de maizena met de suiker. Roer dit los met een beetje amandelmelk. Snijd het vanillestokje in met een mesje en doe in een pannetje met de rest van de melk. Breng aan de kook. Splits de eieren en roer de dooiers met de maizena en het suiker licht schuimig.

Giet de hete melk al roerend bij het eimengsel. Doe het geheel vervolgens weer terug in de pan bij de rest van de melk. Alles zit nu in één pan. Breng dit al roerend aan de kook. Zet het vuur laag zodra de melk kookt en laat dit nog 1 minuut zachtjes doorkoken. Blijf wel roeren!

Schenk de pudding op een koud plat bord en dek af met plastic folie. Laat een half uur afkoelen op het aanrecht en daarna een aantal uur in de koelkast, totdat het volledig is afgekoeld.

Pak de banketbakkersroom er weer bij en mix even door met de mixer. Doe de room in een spuitzak en spuit rondjes op de bitterkoekjes. Duw een kers of aardbei in de room en laat het geheel in een uurtje hard worden in de koelkast.

2 Reacties op “Recept: Bitterkoekjes petitfours

    1. Ik gebruik de bitterkoekjes van Albert Heijn eigen merk. Ze zijn gluten- en melkvrij, maar kunnen volgens Livaad wel sporen van gluten bevatten. Naar mijn idee is dit indekken van de fabrikant en wanneer er ‘kan sporen bevatten van…’ op de verpakking staat, neem ik het wel altijd. Maar wanneer je supergevoelig bent, kan het misschien zijn dat je er wel op reageert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *