Recept: Glutenvrije focaccia met olijven en cherrytomaten

20161008_184644

Ik heb het al vaker gezegd: het bakken van een lekker glutenvrij brood kan soms lastig zijn. Geregeld is het brood aan de droge kant of juist weer veel te hard en zwaar en ligt het als een steen op je maag. Inmiddels gaat het bakken van een lekker glutenvrij brood mij steeds beter af.

Laatst had ik een brood gebakken dat zó lekker was dat het niet van normaal brood – met gluten dus – te onderscheiden was. Ik kon er niet vanaf blijven! Vandaag deel ik deze focaccia met je.

Bij de Bruna stuitte ik een paar weken geleden op een glutenvrij kookboek voor een leuk prijsje: ‘Glutenvrij bakken’ door Hannah Miles. Zoals de naam al doet vermoeden, staan er in het boek tal van glutenvrije bakrecepten: 60 om precies te zijn. Van taarten tot cakes en van brownies tot broodrecepten.

Het allereerste recept waar mijn oog op viel, was dat van een heerlijk uitziend Italiaans focacciabrood. Bij het zien van de foto in het kookboek liep het water mij al in de mond. Dat moest ik uitproberen! Ik bekeek het recept, paste het wat aan en gaf er mijn eigen draai aan.

Ik was echt blij verrast met het resultaat: het brood was goed gerezen en de smaak was heerlijk. Een aanrader dus!

Ingrediënten

Voor een glutenvrije focaccia met olijven en cherrytomaten heb je nodig:
– 450 gram glutenvrij meel (ik gebruikte Mix B van Schär)
– 1 zakje gedroogde gist
– 2 theelepels honing
– 1 theelepel witte wijnazijn
– 1 theelepel zeezout
– 2 eetlepels warm water
– 300 ml amandelmelk (verwamd)
– 2 eieren
– 10 cherrytomaten
– 10 ontpitte zwarte olijven
– paar takjes rozemarijn
– olijfolie

glutenvrije focaccia met rozemarijn en cherrytomaten

Bereidingswijze

Doe het glutenvrije meel in een kom en voeg de gist toe. Doe ook de warme welk en het water erbij. Net als de honing, eieren, azijn en zout. Mix alles goed door elkaar met een handmixer.

Schep het mengsel in een bakvorm van zo’n 20 x 20 cm – bekleed met bakpapier – en laat 1 uur rijzen. Tip: gebruik hiervoor de oven! Verwarm de oven voor op 50 graden. Zodra hij op temperatuur is, zet je de oven weer uit en plaats je de bakvorm erin.

Verwarm, wanneer het brood dubbel zo groot is geworden, de oven voor op 190 graden. Snijd de cherrytomaten door de helft en druk ze in het beslag. Voeg ook de olijven en rozemarijnnaaldjes toe. Besprenkel het geheel met wat olijfolie. Zet de bakvorm terug in de oven en bak in zo’n 40 minuten goudbruin. Het brood is klaar wanneer het terugveert als je erop duwt.

Het brood is het lekkerst wanneer je het meteen na het bakken – wel even afkoelen uiteraard – opeet. Heerlijk in combinatie met een Italiaanse tomatensoep. Eet smakelijk!

9 Reacties op “Recept: Glutenvrije focaccia met olijven en cherrytomaten

 1. Ik heb nog wat schar mix b staan die binnenkort over de datum gaat dus ik ga dit recept volgende week maar eens proberen te maken. Bedankt voor het delen! Het ziet er echt heerlijk uit.

 2. Bedankt voor het delen. pas wel op met het laten rijzen in een oven. Deze heeft soms rechtsstreeks verbinding met de buitenlucht via de luchtaan/afvoer en dat betekent tocht waardoor het rijzen mislukt…

 3. Hoi Rianne
  dankjewel voor het receptje
  ik zal de focaccia ook is maken
  zou het rijzen ook lukken buiten de oven
  mij oven begint maar vanaf 100°c

  1. Hi Kimmy. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk dat dat wel moet gaan. Ik zou het dan wel op echt een warme plek zetten en een theedoek eroverheen. Heb je weleens vaker iets laten rijzen? Ging dat toen goed? Dan zou ik het op dezelfde manier proberen 😉

  1. Je zou evt. 1 of 2 theelepels bakpoeder of baksoda kunnen gebruiken? Je kan ook kijken of je zelfrijzend glutenvrij bakmeel kunt vinden en dat gebruiken: dan kun je de gist of bakpoeder achterwege laten. Laat je even weten of het is gelukt? Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *