Recept: Glutenvrije gevulde speculaas

glutenvrije speculaas 

Een van de lekkerste dingen van Sinterklaas vind ik misschien wel gevulde speculaas. Hoewel pepernoten, chocoladeletters en kikkers en muizen ook erg lekker zijn, gaat er voor mij niets boven gevulde speculaas.

Met zelfgemaakte amandelspijs natuurlijk, want dat is toch het fijnst. Vandaag laat ik zien hoe je heel eenvoudig zelf de lekkerste gevulde speculaas maakt. Gluten- en melkvrij uiteraard!

Ik dacht altijd dat het best veel werk zou zijn om zelf gevulde speculaas te maken. Al die verschillende laagjes en dan ook  nog zelf amandelspijs maken… In de praktijk valt dit reuze mee. Het enige wat je wel moet doen, is voor jezelf even een planning maken. De gevulde speculaas is namelijk het lekkerste wanneer je er de tijd voor neemt en het amandelspijs en deeg even laat rusten in de koelkast.

Wanneer je het nog sneller wilt, kun je uiteraard ook kant-en-klare amandelspijs uit de supermarkt gebruiken. Deze is van zichzelf gluten- en melkvrij en dus veilig te gebruiken. Echter vind ik het een stuk lekkerder om zelf aan de slag te gaan. Veel werk is het ook niet: het enige wat je nodig hebt zijn amandelen, suiker, een ei en wat citroenrasp.

Ingrediënten

Voor glutenvrije gevulde speculaas voor zo’n 10 personen heb je nodig:
– 100 gram amandelmeel
– 100 gram glutenvrije witte bakmix (ik gebruikte die van AH)
– 150 gram kokosolie
– 50 gram suiker
– 2 eetlepels speculaaskruiden
– 2 theelepels bakpoeder
– 2 eieren
– handje amandelen als garnering

Voor de amandelspijs heb je nodig:
– rasp van een halve citroen
– 1 ei
– 160 gram suiker
– 190 gram blanke amandelen

glutenvrije speculaas

Bereidingswijze

Ga als eerste aan de slag met het amandelspijs. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Doe daar de citroenrasp, de suiker en 1 ei bij. Zet de keukenmachine opnieuw aan en mix net zo lang tot er een bal ontstaat. Wikkel het amandelspijs in folie en laat een nachtje rusten in de koelkast.

Laat de kokosolie smelten. Meng het meel door elkaar en voeg de speculaaskruiden en het bakpoeder toe. Doe de gesmolten kokosolie samen met de suiker en 1 ei in de keukenmachine. Laat even draaien. Voeg de droge ingrediënten toe en mix tot er een  bal ontstaat.

Kneed het deeg even door met de hand. Mocht het deeg wat te plakkerig zijn, voeg dan nog wat glutenvrij meel toe. Wikkel het deeg in folie en laat 2 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 175 graden. Bekleed een bakblik voor brownies met bakpapier. Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke helften. Leg de ene helft in het bakblik.  Pak het amandelspijs erbij en kneed nog even goed door. Zelf hou ik niet zo van heel veel spijs en ik gebruik daarom maar de helft. De andere helft stop ik in de vriezer. Zo heb ik altijd wat amandelspijs achter de hand. Leg het spijs op het speculaasdeeg.

Pak de andere helft speculaasdeeg en leg die op het amandelspijs. Druk goed aan. Druk de amandelen in het deeg. Bestrijk met 1 ei. Schuif het bakblik in de oven en bak de gevulde speculaas in 30 minuten goudbruin. Laat de speculaas voor het aansnijden goed afkoelen, eventueel in de koelkast.

Wijbloggenglutenvrij

Deze blog maakt onderdeel uit van ‘Wijbloggenglutenvrij’. Elke maand blogt een groep glutenvrije bloggers over hetzelfde onderwerp. Bloggers die deze maand nog meer meedoen zijn:
Creatiefglutenvrij.wordpress.com
Glutenvrijemama.nl
Glutenvrijeblog.nl
Storiesofacoeliac.nl
Metzondergluten.com
Ikbenglutenvrij.nl
Hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
Lekkerglutenvrij.nl
Pinkpequena.nl
Glutenvrijkind.wordpress.com

2 Reacties op “Recept: Glutenvrije gevulde speculaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *