Recept: Glutenvrije kersenmuffins

glutenvrije kersenmuffins

Ze zijn weer volop verkrijgbaar: kersen. Ik ben er gek op! Vooral op de kersen die je zo uit de boomgaard haalt. Deze zijn vaak lekker zoet en vol van smaak.

Kersen zijn niet alleen lekker om zo op te eten, maar je maakt er ook de lekkerste baksels mee, zoals deze glutenvrije kersenmuffins.

Wanneer ik kersen eet, denk ik altijd weer terug aan die keer dat ik als klein meisje met mijn opa kersen ging eten in de kersenboomgaard. Ik kan mij dit nog goed herinneren omdat dit de eerste – en nagenoeg enige – keer is dat ik mijn opa enigszins boos heb meegemaakt.

We zaten kersen te eten en ik vroeg aan opa waar ik de pit moest laten. Hij zei dat ik deze maar op de grond moest spugen. Dus dat deed ik, alleen lette ik niet op in welke richting ik spuugde. En zo gebeurde het dat mijn pit precies op de lichtgekleurde broek van opa terechtkwam. Daar was hij niet blij mee en ik weet nog dat ik mij erg schuldig voelde.

Gek hè, dat sommige gebeurtenissen je zo bijblijven. Waarschijnlijk omdat ik mij er zo lullig over voelde. Ook bij dit recept is de kans op vlekken groot. Je bent dus gewaarschuwd. 😉

Ingrediënten

Voor 10 glutenvrije kersenmuffins heb je nodig:
– 300 gram verse kersen
– 80 gram kokosolie
– 250 gram glutenvrij meel (ik gebruikte mix B van Schär)
– 2 theelepels bakpoeder
– 2 eieren
– 100 ml sojamelk
– rasp van een sinaasappelschil
– 80 gram amandelen
– 1 theelepel vanille-extract
– evt. poedersuiker/gewone suiker

Ik gebruik enkel poedersuiker om de kersenmuffins na het bakken mee te bestrooien en vind dit zoet genoeg. Wanneer je de glutenvrije muffins echter nog wat zoeter wilt hebben kun je ook nog wat suiker toevoegen aan het beslag, bijvoorbeeld zo’n 100 gram.

kersenmuffins

Bereidingswijze kersenmuffins

Laat de kokosolie smelten en mix samen met de eieren romig met de handmixer. Voeg het meel en bakpoeder toe en roer door elkaar. Doe ook de sojamelk erbij en het vanille-extract. Mix opnieuw met de mixer.

Pak de kersen erbij en verwijder de pitten. Hiervoor zijn verschillende manieren. Zo zijn er speciale kersenontpitters te verkrijgen en je schijnt dit ook met een paperclip te kunnen doen. Ik doe dit het liefst op de ouderwetse manier – wat mij betreft ook gewoon de makkelijkste – door de kersen door de helft te snijden en de pitten er vervolgens met een schilmesje uit te peuteren.

Voeg de ontpitte kersen toe aan het beslag. Hak de amandelen grof en voeg deze ook toe aan het beslag. Voeg ook de sinaasappelrasp toe. Roer het geheel goed door. Verwarm de oven op 180 graden.

Pak er een muffinbakblik bij en schep het beslag voorzichtig in de muffinvormpjes. Zet het bakblik in de oven en bak de muffins in zo’n 30 minuten goudbruin. Laat de glutenvrije muffins even afkoelen en bestrooi met wat poedersuiker.

2 Reacties op “Recept: Glutenvrije kersenmuffins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *