Recept: Glutenvrije ontbijtgranen

glutenvrije granola

Het liefst begin ik mijn dag met ontbijtgranen. Meestal uit een kant-en-klaar plak, van merken als Eat Natural, Orgran en Lieke is Vrij.

Maar stiekem is zelfgemaakt veel lekkerder. En veel werk is het eigenlijk ook niet, dus dat moet ik echt vaker gaan doen. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar!

Daarom vandaag op mijn blog een recept hoe je zelf de lekkerste ontbijtgranen maakt. Het voordeel van zelf granola maken is dat je uiteraard de noten, zaden en kruiden kunt toevoegen die je zelf het lekkerst vindt. Zelf ben ik dol op cranberry’s, maar ben jij daar niet zo van, dan kies je gewoon voor rozijnen of ander gedroogd fruit.

De ontbijtgranen hoeven maar 20 minuten in de oven. Je hoeft dus niet lang te wachten voor je kunt aanvallen. In een goed afgesloten pot kun je de granen bovendien gerust een tijd bewaren. Maar bij mij is die pot vaak alweer veel te snel leeg. 😉

Nóg zo fijn aan het zelf maken van je ontbijtgranen is dat je huis er zo lekker van gaat ruiken. Mmm… Heb ik je al overtuigd?

Ingrediënten

Voor een flinke hoeveelheid glutenvrije ontbijtgranen heb je nodig:
– 150 gram glutenvrije havermout
– 150 gram noten/zaden/pitten (denk aan een mix van zonnebloempitten, cashewnoten, pistache- en pecannoten)
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel kardemom
– 3 eetlepels agavesiroop
– 3 eetlepels kokosolie
– 50 gram gedroogde cranberry’s

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 165 graden. Maal de havermout fijn in de keukenmachine. Laat de kokosolie smelten. Doe de havermout in een kom en voeg ook de noten/zaden/pitten en kaneel en kardemom toe.

Doe de kokosolie en agavesiroop erbij en roer het geheel goed door elkaar. Stort op een bakplaat met bakpapier. Schuif de plaat in de oven en bak de granola in zo’n 20 minuten goudbruin. Laat even afkoelen en voeg de gedroogde cranberry’s toe.

Lekker door de kokosyoghurt of sojayoghurt met vers fruit. Geniet ervan!

5 Reacties op “Recept: Glutenvrije ontbijtgranen

  1. Je gebruikt in je recepten vaak Kardemom. Waar kan ik dat kopen? gewoon in de supermarkt? en ligt het dan bij de kruiden, zoals nootmuskaat etc.?

  2. Als je een geklopt eiwit als laatste door je mengsel heen spatelt, krijg je een crunchy effect. En gemengde ongezouten, ongebrande noten koop ik bij de lidl. Naar mijn idee het goedkoopst.

    1. Ik vind het lekkerder als de havermout wat fijner is. Daarom maal ik het fijn. Maar dat hoeft niet per se. Je kunt het ook zo in de oven doen! Zonder agavesiroop heb ik nog niet geprobeerd. Ik denk dat je dan wel een ‘zoetje’ mist, maar wie weet valt het mee. Ik zou het proberen als ik jou was! Laat je me even weten hoe het dan smaakt? Groetjes, Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *