Recept: Lactosevrije kokoskwarktaart met bosbessen

lactosevrije kwarktaart

Een tijdje geleden zat ik The Great British Bake Off – de Engelse versie van Heel Holland Bakt – te kijken en in een van de afleveringen gingen de kandidaten aan de slag met een kwarktaart. Ik raakte geïnspireerd en vroeg me af of je ook een kwarktaart zonder melk kunt maken.

Ik dook de keuken in en kwam er al snel achter dat een lactosevrije kwarktaart heel goed kan! Klik snel verder voor het recept van deze frisse kwarktaart met kokosyoghurt en bosbessen.

Bitterkoekjes zijn een van de weinige koekjes die ik kan eten. Ze bevatten geen gluten en melk en zijn daarom uitermate geschikt voor mensen met voedselintoleranties. Daarnaast zijn ze ook prima geschikt als taartbodem, waar ik ze bij deze kwarktaart dan ook voor gebruikte.

Ingrediënten

Voor een lactosevrije kokoskwarktaart met bosbessen voor zo’n 6 personen gebruikte ik:

– sap van 1 citroen
– 250 gram bosbessen
– 250 gram bitterkoekjes
– 250 ml melkvrije slagroom (ik gebruikte Alpro soya Op te kloppen)
– 300 gram kokosyoghurt
– 7 blaadjes gelatine
– kokosrasp
– 60 gram kokosolie
– 3 eetlepels agavesiroop

Verder gebruikte ik een springvorm met een doorsnede van 20 centimeter.

Bereidingswijze

Doe de bitterkoekjes samen met de gesmolten kokosolie in de keukenmachine. Maal een paar minuten fijn tot de koekjes zijn verkruimeld. Maak er een platte bodem van, wikkel in huishoudfolie en leg een half uur in de koelkast.

Leg de blaadjes gelatine in een bakje met koud water en laat 5 minuten weken. Knijp de blaadjes uit en doe ze in een pannetje samen met het sap van de citroen. Verwarm dit geheel al roerend met een garde tot de gelatine volledig is opgelost. Laat even staan zodat het kan afkoelen.

Pureer de bosbessen samen met de kokosyoghurt in de keukenmachine. Doe de slagroom samen met de agavesiroop in een kom en klop de slagroom op met behulp van de handmixer. Klop net zolang tot de slagroom stijf wordt.

Haal de kokosyoghurt uit de keukenmachine, doe in een kom en voeg de gelatine toe. Meng snel door elkaar. Spatel tenslotte de opgeklopte slagroom voorzichtig door de kokosyoghurt.

Bekleed de springvorm met bakpapier en verdeel de bitterkoekjeskruim over de bodem. Druk goed aan. Stort de kokosyoghurt erop en laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Serveer de kokostaart met de kokosrasp en wat bosbessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *