Recept: Pilav met perzik en rijst

pilav

Pilav maakte mijn oma vroeger vaak. Helaas is zij veel te jong overleden en heb ik nooit van ‘haar’ pilav kunnen proeven. Gelukkig is het recept bewaard gebleven en laatst maakte ik deze pilav met perzik en rijst voor het eerst zelf.

Een succes, want het is erg lekker én helemaal niet moeilijk om te maken! Je vindt het recept vandaag op mijn site.

Pilav is van oorsprong een Turks gerecht met rijst en vlees. De rijst wordt gefruit in olie en gaar gekookt in bouillon, waarna er allerlei groenten, kruiden en peulvruchten aan toe worden gevoegd. Deze Turkse pilav heeft dan ook wel wat weg van de Italiaanse risotto, wat ook in bouillon wordt gekookt.

Oma’s variant is iets anders dan de Turkse versie. In haar gerecht gaat de rijst er niet doorheen, maar er naast en wordt de pilav met perziken geserveerd.

Ingrediënten

Voor pilav met perzik en rijst voor 2 personen heb je nodig:
– 300 gram varkenshamlappen
– 2 paprika’s
– 2 uien
– 2 knoflookteentjes
– 2 tl sambal
– 2 eetlepels ketjap
– blik halve perziken op siroop
– 1 blikje tomatenpuree
– rijst

Bereidingswijze

Snijd de varkenshamlappen in kleinere stukjes. Snijd ook de ui en knoflook fijn en de paprika in stukjes. Verwarm wat olie in de pan en bak het vlees een paar minuten op hoog vuur. Zet het vuur lager en voeg de ui en knoflook  toe.

Laat even fruiten en doe de sambal, ketjap en tomatenpuree erbij. Voeg daarna ook de paprika’s toe en bak kort mee. Doe het sap van het blik perziken in de pan en laat het geheel nog een kwartier zachtjes koken. Serveer met de rijst en perziken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *