Recept: Pofaardappel met zalm en broccoli

pofaardappel met zalm en broccoli

Sinds kort zijn wij de trotse bezitters van een Big Green Egg. Natuurlijk moet deze nieuwste aanwinst uitgeprobeerd worden én dat levert meteen een heleboel nieuwe recepten op, zoals deze pofaardappel met zalm en broccoli.

Ook geschikt voor wie geen Big Green Egg heeft trouwens, want deze pofaardappel kan ook heel goed op een gewone barbecue of uit de oven!

Vriendlief droomde al heel lang van een Big Green Egg. Onlangs ging deze droom in vervulling. In z’n nopjes is hij ermee en tegenwoordig staat hij bijna vaker in de keuken dan ik – nouja, op het balkon dan…

Het groene monster is behoorlijk veelzijdig en je kunt er alle kanten mee uit. Zo kun je hem gebruiken als barbecue, steenoven voor pizza’s én kun je er heerlijke aardappels op poffen. Overigens kun je net zo goed aardappels poffen op een gewone barbecue en ook in de oven, dus je kunt ook heel goed met dit recept aan de slag mocht je geen Green Egg hebben.

Ik kwam dit recept overigens tegen in de Allerhande, waar ik mij geregeld door laat inspireren. Ik nam het originele recept als basis en gaf er mijn eigen draai aan door hier en daar wat dingen toe te voegen of weg te laten. Verder maakte ik het recept natuurlijk meteen glutenvrij én melkvrij!

Ingrediënten

Voor pofaardappelen met zalm en broccoli voor 2 personen heb je nodig:
– 2 grote aardappelen
– 1 broccoli
– bosui
– zalm

Voor de dressing:
– 4 eetlepels sojayoghurt
– 2 eetlepels mayonaise
– gedroogde peterselie
– sap van een halve citroen

pofaardappel met zalm en broccoli

Bereidingswijze

Boen de aardappelen schoon en snijd ze in de lengte doormidden. Verpak de aardappelen in aluminiumfolie. Wanneer je de aardappelen poft op de barbecue, leg ze dan tussen de kooltjes. Keer regelmatig om. Prik de aardappelen na 30 minuten in met een vork om te kijken of ze zacht zijn. Doe je de aardappelen in de oven, pof ze dan op 220 graden in 30 minuten gaar in het midden van de oven.

Snijd de broccoli in roosjes en kook in 4 minuten beetgaar. Snijd de bosui in kleine ringetjes. Doe voor de dressing de sojayoghurt, mayonaise, peterselie en het citroensap in een kom. Roer goed door en breng op smaak met peper. Voeg ook de helft van de bosui toe.

Pak de zalm erbij en bak deze gaar in de oven of op de barbecue. Wanneer je kiest voor de oven, vet dan een ovenschaal in en leg hierin de zalm. Zet de ovenschaal de laatste 10 minuten bij de pofaardappelen. Doe je de zalm op de barbecue, bak de zalm dan in een paar minuten gaar.

Garneer de zalm met de overgebleven ringetjes bosui. Schep een flinke lepel dressing op de pofaardappelen. Serveer met de broccoli. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *