Recept: Speculaasijs met warme appel en rozijnen

speculaasijs

Dit lekkere toetje van speculaasijs, appel en rozijnen maakte ik met Sinterklaasavond. Het viel zo goed in de smaak, dat ik besloot om het met kerst opnieuw op tafel te zetten.

Maar omdat ik vind dat dit toetje gewoon het hele jaar door kan, geef ik je vandaag het recept!

Al eerder experimenteerde ik met koekjes en ijs. Wanneer je koekjes in stukjes breekt en door ijs mengt, krijgt het een lekkere bite. Eerder ging ik voor bitterkoekjes en maakte ik bitterkoekjesijs en nu wilde ik eens speculaas proberen. Het principe is hetzelfde, maar de smaak toch wel anders.

Net als bij het bitterkoekjesijs deed ik er Licor 43 doorheen. Verder maakte ik het af met speculaaskruiden, warme appel en rozijnen. Vooral over de appel ben ik erg enthousiast: ik hou wel van de combinatie warm/koud en het koude ijs smaakt dan ook heerlijk bij de warme appel.

Ingrediënten

Voor speculaasijs met warme appel en rozijnen voor 4 personen heb je nodig:
– 500 ml vanille roomijs zonder melk (bijvoorbeeld van Alpro)
– 1 pak glutenvrije speculaasjes (Schär)
– 4 eetlepels Licor 43
– 2 tl speculaaskruiden
– 1 el kokosbloesemsuiker
– 2 appels
– 2 handjes rozijnen
– kokosolie

Bereidingswijze

Haal het ijs uit de vriezer en laat in een kwartiertje zachter worden. Doe de speculaasjes met de likeur in de keukenmachine en maal fijn. Hou wat verkruimelde speculaasjes achter de hand en zet dit in een schaaltje in de koelkast.

Schep de rest door het zachter geworden ijs. Zet het ijs terug in de vriezer en laat in minimaal een uur weer hard worden.

Schil de appels en snijd in plakjes. Smelt wat kokosolie in een koekenpan, doe de suiker en de rozijnen en appel erbij. Bak de appel in een paar minuten goudbruin.

Serveer met 2 bolletjes speculaasijs en bestrooi met de achtergehouden verkruimelde speculaasjes uit de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *