Wat is een lactose-intolerantie?

lactose-intolerantieEen lactose-intolerantie komt in Europa bij ongeveer 2 procent van de bevolking voor. Mensen met een lactose-intolerantie hebben problemen met het verteren van lactose, dat in melk voorkomt.

Om lactose te kunnen verteren is lactase nodig. Dit wordt in de dunne darm aangemaakt. Als er in de dunne darm geen of onvoldoende lactase wordt gemaakt, kan lactose in de voeding niet goed verteerd worden. Hierdoor komt de lactose onverteerd in de dikke darm terecht, wat allerlei klachten geeft.

Tekort aan lactase

Hoewel het een lactose-intolerantie heet, is lactose dus niet zozeer het probleem. Een tekort aan lactase is de oorzaak van de klachten. Door het tekort aan lactase kan lactose niet opgenomen worden door het lichaam. Dit zorgt voor klachten als buikpijn, krampen, een opgezette buik, misselijkheid en diarree.

Lactose komt vooral voor in onderstaande melkproducten:

– Melk en karnemelk
– Chocolademelk en yoghurtdrink
– Yoghurt en vla
– Geitenmelk, schapenmelk en paardenmelk
– Zachte kazen, zoals smeerkaas en roomkaas (in Nederlandse harde kaas, zoals Goudse kaas zit geen lactose)
– Geitenkaas en schapenkaas
– Slagroom, zure room en crème fraîche

Mensen met een lactose-intolerantie doen er goed aan deze producten zoveel mogelijk te vermijden. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer melkproducten zonder lactose te verkrijgen. Zo is er steeds vaker lactosevrije melk en lactosevrije yoghurt te vinden in de supermarkt.

Verschil met koemelkallergie?

Een koemelkallergie en een lactose-intolerantie worden nogal eens door elkaar gehaald. Niet zo gek ook, want bij beide aandoeningen zijn melkproducten de boosdoener. Toch is de oorzaak verschillend. Bij een lactose-intolerantie geeft het verteren van lactose problemen door een tekort aan lactase, terwijl bij een koemelkallergie de eiwitten in koemelk klachten geven. Op deze pagina lees je meer over een koemelkallergie.

Wanneer je een koemelkallergie hebt, volg je een strenger dieet dan wanneer je een lactose-intolerantie heb. Ben je lactose-intolerant, dan moet je ‘enkel’ producten met lactose laten staan. Wanneer je een koemelkallergie hebt, kun je helemaal geen melkproducten verdragen en zijn dus ook lactosevrije producten verboden. Bij een koemelkallergie ben je dan ook volledig aangewezen op plantaardige vervangers, zoals sojamelk, kokosyoghurt en amandeldrink.

Lactosevrije recepten

Naast gluten, mag ik ook geen lactose en daarom vind je op mijn site veel lactosevrije en glutenvrije recepten. Van fijne ovenschotels tot lekkere pasta’s en van gezonde cakes tot heerlijke nagerechten.