Wat is het moeilijkste aan het hebben van glutensensitiviteit?

het moelijkste aan het hebben van glutensensitiviteit

Elke vijftiende van maand blogt een groep glutenvrije bloggers over hetzelfde onderwerp. Dit keer draaien de blogs om de vraag: ‘Wat is het moeilijkste aan het hebben van coeliakie?’

Uiteraard heb ik het thema wat aangepast en richt ik mij niet op coeliakie, maar op glutensensitiviteit. In deze blog vertel ik je wat ik het moeilijkst vind aan het hebben van non-celiac gluten sensitivity.

Ik ben nu anderhalf jaar glutenvrij en weet nu bijna een jaar dat ik glutensensitiviteit heb. Eigenlijk heb ik het nog nooit als ‘moeilijk’ gezien. Ik zie het hebben van glutensensitiviteit juist als een opluchting; na jaren van buikpijn en ander ongemak weet ik eindelijk wat er met mij aan de hand is. Dat die buikklachten niet tussen mijn oren zaten, dat ik ‘niet gewoon wat gestresst was’ en dat ik geen prikkelbare darm syndroom heb.

Ik ben glutensensitief en kan daarnaast niet tegen melkproducten. Wanneer ik gluten en melk vermijd, heb ik nagenoeg nergens last van en is er niets met mij aan de hand. Dus nee, echt moeilijk is het niet. Maar er zitten natuurlijk wel wat vervelende kanten aan het hebben van een voedselintolerantie en ook ik heb zo mijn moeilijke momenten.

IJs, taart en koekjes

Zo kan ik er soms nog weleens van balen wanneer er op een verjaardagsfeestje een enorme slagroomtaart op tafel wordt gezet. Hetzelfde geldt wanneer er op het werk spontaan besloten wordt om ergens ijs of koekjes te gaan halen. Of wanneer mijn vriend op zaterdagmiddag besluit om even kibbeling met knoflooksaus te gaan halen of zin heeft in een vers stokbroodje van de bakker…

Dat zijn momenten dat ik er weleens de pest in heb. Zeker ook omdat ik wéét hoe lekker al die dingen zijn. Sommige mensen zijn al hun hele leven glutenvrij en weten daarom niet wat ze allemaal mislopen. Ik kan mij daarentegen nog heel goed voor de geest halen hoe een knapperig stokbroodje smaakt!

Maar wanneer ik eraan denk wat er met mijn buik gebeurt wanneer ik al die ‘lekkere’ dingen naar binnen werk, kan ik die taarten, koekjes en broodjes missen als kiespijn. Daarnaast zijn er inmiddels een heleboel gluten- en melkvrije vervangers beschikbaar die vaak net zo lekker zijn. Zo ben ik inmiddels fan van de chocolademuffins van Genius en het ijs van Swedish Glace.

Spontaan ergens aanschuiven

Wanneer je een voedselallergie hebt, kun je niet altijd zo spontaan zijn als dat je zou willen. Last minute besluiten om even aan te schuiven bij dat nieuwe eettentje is er vaak niet bij. Hetzelfde geldt wanneer vrienden je uitnodigen voor een etentje of als je op vakantie gaat. Altijd moet je van tevoren informeren of ze rekening met je dieet kunnen houden.

Ik ben eigenlijk altijd degene die bepaalt in welk restaurant we gaan eten. Hoewel het misschien leuk is om de touwtjes in handen te hebben, is het dat een stuk minder wanneer je voor de zoveelste keer aanschuift in hetzelfde restaurant. Bang om ziek te worden kies ik graag voor veiligheid en ga ik liever naar een tentje waarvan ik weet dat het goed gaat. En wanneer je dan toch ergens gaat eten waar je nog nooit ben geweest is er altijd weer die vraag die in je hoofd rondspookt: ‘Zal het goed gaan? Weten ze in dit restaurant wat ze doen?’

Gelukkig gaat het meestal goed en houden de meeste restaurants goed rekening met allergieën. Daarom ga ik tegenwoordig een stuk relaxter uit eten dan een half jaar geleden. Inmiddels zie ik een etentje dan ook niet echt meer als ‘een moeilijk moment’, maar als een leuk avondje uit!

Glutensensitiviteit

Met glutensensitiviteit loop je nagenoeg tegen dezelfde ‘moeilijke momenten’ aan als wanneer je coeliakie hebt. Dat is ook niet zo gek, want je eet immers bij allebei de aandoeningen glutenvrij. Echter is er natuurlijk wel een groot verschil. Mocht iemand met coeliakie onverhoopt toch gluten binnen krijgen, dan ontstaan er beschadigingen aan de darm. Wanneer iemand met glutensensitiviteit gluten eet, wordt hij of zij wel ziek en krijgt buikklachten, maar blijvende schade aan de darm blijft uit.

Glutenvrije hipster?

Vanwege deze minder ernstige gevolgen heb ik het idee dat glutensensitiviteit soms wat minder serieus wordt genomen. Coeliakie is een officieel vastgestelde auto-immuunziekte; glutensensitiviteit wordt niet door iedereen erkend. Het is geen officiële voedselintolerantie of allergie. Doordat er minder over bekend is, wordt glutensensitiviteit nogal eens verward met de ‘glutenvrije hype’.

Ik heb dan ook het idee dat sommige mensen niet echt geloven in een overgevoeligheid voor gluten. Dit is wel iets wat ik lastig vind. Het laatste wat ik namelijk wil is dat mensen mij een aansteller vinden of erger nog ‘een glutenvrije hipster’, iemand die glutenvrij eet omdat het ‘in de mode’ is.

Maargoed. Ik denk eerder dat dit vooral iets is wat ik in mijn hoofd haal en dat er nauwelijks mensen zijn die daadwerkelijk zo over mij denken. En al doen ze dat wel: nou en, zo lang ik mij maar beter voel!

Wijbloggenglutenvrij

Deze blog maakt onderdeel uit van ‘Wijbloggenglutenvrij’. Elke maand blogt een groep glutenvrije bloggers over hetzelfde onderwerp. Bloggers die deze maand nog meer meedoen zijn:

Wat is voor jou het moeilijkste aan het hebben van coeliakie of glutensensitiviteit?

5 Reacties op “Wat is het moeilijkste aan het hebben van glutensensitiviteit?

 1. Ik heb soms ook het idee dat glutensensitiviteit minder serieus wordt genomen. Ook wel eens door de mensen die het zelf hebben helaas. Dat lijkt me soms best lastig. Hopelijk wordt ook glutensensitiviteit steeds bekender! En inderdaad: voor de mensen die het niet serieus nemen, jammer dan! 😉 Genoeg leuke, aardige mensen die dat wel doen.

 2. Wat een herkenbaar verhaal. Ik weet niet officieel dat ik een gluten overgevoeligheid heb, maar heel sterk het vermoeden plus een lactose intolerantie. Maar dat genieten buiten de deur heb ik vaak nog niet. Hopelijk komt dat met de tijd!

 3. Ik zelf heb coeliakie en een koemelkallergie
  Ja die glutenvrije hype vind ik best wel vervelend
  Omdat wij mensen met coeliakie of glutensifiteit dan niet sereuis worden genomen
  Zelf uit eten gaan durf ik niet ik vind dikwijls de rust nog niet
  Gelukkig kunnen we thuis ook een lekker maaltje bereiden die volledig glutenvrij en melkvrij is
  Ik ben erg fan van de swedisch glace ijs met frambozen smaak en van de muffins van genius
  Zelf sta ik ook veel in de keuken en maak ik mij baksels zelf en vries ik die in per perotie handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *